Lateral mezoderm ise vitellus ve amniyon kesesini kuşatan ekstraembriyonik mezoderm ile devam eder. Üçüncü haftanın sonuna doğru, paraksiyel mezoderm farklılanarak somitlere bölünmeye başlar. Bu mezoderm blokları gelişmekte olan nöral tüpün her iki yanında bulunur.
Ekstremite ve vücut duvarını saran dermis tabakası lateral plak mezo- derminden gelişirken sırt bölgesi dermisi paraksiyel mezodermden kaynaklanır. Yüz ve boyun bölgesi dermisi ise nöral krest hücrelerinden köken alır.
Buna primer nörülasyon adı verilir. Nöral tüp, rostral kısımda beyin ve beyinciği, kaudalde ise omuriliği oluşturur. Nöral oluğun her iki tarafındaki katlantılardan ayrılan nöral çıkıntılar da spinal ve kranial sinirleri, mezoderm ise spinal kanalı ve çevre kas ve bağ dokusunu oluşturacaklardır.
Lateral mezoderm: İntermediyer mezodermin yanlara doğru yayılması ile meydana gelir. Lateral mezoderm arasında mezosölom adı verilen boşluk genişleyerek embriyo içi (intraembriyonal) ve embriyo dışı (ekstraembriyonal) sahalara ayrılır.
Somitomerler 3. haftanın başında paraksiyel mezodermden gelişmeye başlar ve somitlere dönüşürler.
İlgili 23 soru bulundu
İntermediyer mezodermden üriner sistemin boşaltım birimleri ve gonadlar gelişir.
Dışta yer alan ektoderm koruyucudur ve sinir sistemi ve duyu organları gelişir. Mezoderm hücreleri endoderm ve ektoderm boru arasını doldurur. Mezodermal hücreler kas, organ ve diğer yapılara dönüşür. Endodermal hücreler sindirim kanalına açılan salgı bezleri epitelini döşer.
İNSAN EMBRİYOLOJİSİ İskelet sistemi paraksiyel mezoderm, mezodermin lateral plağı (somatik tabaka) ve nöral krestten gelişir.
Endoderm, akciğer, tiroid ve pankreas dokularını üretir. Mezoderm kalp kası, iskelet kası, düz kas, böbreklerdeki dokular ve kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Ektoderm, epidermisin içindeki dokuları üretir, beyindeki nöronların oluşumuna yardımcı olur ve melanositleri oluşturur.
Vitellus kesesi endoderminden kaynaklanan hücreler amniyon ve vitellus kesesini saran ekstraembriyonik mezoderm'i oluşturur. Ekstraembriyonik mezodermin içerisinde gelişen boşluklardan oluşur.
Gözün gelişimi gestasyonun 4. haftasında embriyonun kranial kısmında yer alan nöral kıvrımlar üzerinde optik olukların belirmesi ile başlar. Optik sulkuslar derinleşir ve nöral tüpün kapanmasıyla ön beyin vezikülünün her iki tarafında simetrik optik vezikülleri oluşturur.
Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır.
Rathke'nin kesesi olarak bilinen farenksin (stomal kısım) sırt duvarındaki bir depresyondan gelişir. Ön hipofiz, hormonları sentezleyen ve salgılayan birkaç farklı hücre tipi içerir. Genellikle ön hipofizde oluşan her majör hormon için bir hücre tipi vardır.
Embriyolojik hayatta dişi ve erkek embriyoları iki çift genital kanala sahiptirler. Bunlardan Mezonefrik kanallar (Wolffian kanallar) erkek üreme sisteminin gelişiminde önemli rol oynarlarken,Paramezonefrik kanallar (Müllerian kanallar) dişi üreme sistemi gelişiminde önemli görevler içindedir.
Kıl folikülünün gelişimi ve moleküler kontrolü
Ektoderm kökenli kıl folikülü kök hücreleri kıl folikülünün sebase bez ve apokrin bez de dahil bütün epitelyal bileşenlerini oluştururken; mezoderm kökenli hücreler dermal papilla ve kıl folikülünü çevreleyen bağ dokusu kılıfını yapar.
Yutak kavisleri, embriyonik gelişimin 4. haftasının başında nöral krest hücrelerinin baş ve boynun oluşacağı bölgeye göç etmesiyle gelişmeye başlar. İlk yutak kavsi çifti, gelişen farinksin lateralinde oluşur (7). Mezodermal hücrelerin arasında bulunan nöral krest hücreleri her yutak kavsinin içinde bulunur (10).
yemek borusu, Mide, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, pankreas ve cloaca meydana gelir.
Gebeliğin 5. Haftasında Bebek Ne Durumdadır? Embryonik disk üzerinde ince bir hücre tabakasının ortaya çıkması "gastrulasyon" adı verilen devreye gelindiğini belirler. Bu işlemin sonunda embryonun 3 katmanı; ektoderm, endoderm ve mesoderm oluşur.
Ektoderm çöker Stomadeum'u oluşturur. Stomadeum, genişler ve Ağız boşluğunu yapar.
Somitler geçici yapılar olmasına rağmen omurgalı embriyolarında vertebranın segmental organizasyonu için oldukça önemlidirler. Vertebra ve kaburgalar, sırt derisi dermisi, sırt iskelet kasları, vücut duvarı iskelet kasları ve ekstremite kasları somitlerden köken alan hücrelerden gelişen yapılardır.
Kalıcı böbreğin toplayıcı kanalları, mezonefrik kanalın kloaka girişine yakın noktasında yer alan, bir çıkıntı halindeki üreter tomurcuğundan gelişir.
Memelilerde chorda dorsalis ve mezoderm, kanatlılarda olduğu gibi ektodermden kökenini alan indiferent hücre topluluğundan meydana gelir. Bu hücre topluluğunun Hensen nodusundan gelişen kısmı chorda dorsalis'i, sulcus primitivus tabanından gelişen kısmı ise mezodermi yapar.
Melanositler, saydam sitoplazmalı dendritik uzantıları olan sinirsel kökenli hücrelerdir (bir melanositin dendritleri 30 kadar spinal hücreye bağlanır). Melanositler gözün retinasında da bulunur. Pigment “melanozom” adı verilen organellerde üretilir ve biriktirilir.
Ektodermal displazi, deri, kıl, ter, yağ bezleri ve dişler gibi ektodermden gelişen dokuları etkileyen ve bu dokularda gelişim anomalilerine neden olan herediter bir hastalıktır. Ektodermal displazili hasta- larda saç, kaş ve kirpikler, ince, kısa ve azdır. Deri; yumuşak, düz ve kurudur.
Gelişimin 15–18. günlerinde sekonder villuslar oluşur. Koryon plağındaki ekstraembriyonik mezoderm, implantasyon kutbundan başlayarak tüm çevre boyunca devam ederek implantasyon bölgesinin karşı kutbuna kadar villusları invaze eder, böylece sekonder villuslar oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri