Bu soruya yanıt aradığınızda internette bazı sitelerde uzun yıllardır dolaşan söylentiyle karşılaşırız: "Telefonun mucidi
Graham Bell telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti. Atölyesinde telefon çalınca arayanın Allessandra Lolita Oswaldo'dan başkası olamayacağını bildiğinden Graham Bell, telefonu açar açmaz “Allessandra Lolita Oswaldo” diyordu.
Atölyesinde telefon çalınca arayanın Allessandra Lolita. Oswaldo'dan başkası olamayacağını bildiğinden. Graham Bell, telefonu açar açmaz "Allessandra Lolita. Oswaldo" diyordu.
Amerikalı mucit Alexander Graham Bell'in telefonu icadı ve yardımcısı Thomas Watson'la 10 Mart 1876'da yaptığı ilk telefon görüşmesi, insanlığın uzaktan iletişim çabalarında yeni bir çığır açtı.
Bugün hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen telefondaki ilk konuşma bundan 138 yıl önce gerçekleşti. Bu konuşma telefonun mucidi Alexander Graham Bell (1847-1922) ve çalışmalarını birlikte sürdürdüğü Thomas Watson arasında gerçekleşti. Söylenen ilk sözcükler şöyleydi: “Bay Watson buraya gelin.
İlgili 24 soru bulundu
Cep telefonları baz istasyonları ile radyo frekanslarını kullanarak iletişime geçer. Baz istasyonu ise bakır kablolar ile operatörün altyapısına bağlıdır. Radyo frekansları yayımı yaparak hücresel bir yapı oluşturur. Bu hücresel yapı belli bir alan ile sınırlıdır.
İletişim tarihinin akışını değiştiren buluş sayesinde, insan sesini çok uzak mesafelere aktarma olanağına kavuşulurken, Türkiye de bu önemli aracı 1881'de kullanmaya başladı.
Öyküye göre, Graham Bell telefonu ilk bulduğunda cihazı denemek için ilk bağlantıyı sevgilisinin evine yapar ve genç kadın, Bell onu her aradığında telefona “Allessandra Lolita Oswaldo” diye cevap verir. Zamanla bu isim kısalarak “Allo”ya dönüşür.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Motorola şirketinde çalışan bir mühendis, 50 yıl önce bugün, 3 Nisan 1973'te insanlık için yeni bir çağ başlatan bir telefon görüşmesi yaptı. Bu mühendis, üretilen ilk ticari cep telefonu Motorola DynaTac 8000X'i geliştiren Martin Cooper'dı.
"alo" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 8 sonuç hello!
Türkiye'de ilk telefon
Türklerde ilk telefon Osmanlı Devleti'nde 1908 yılında uygulanmaya başlandı. Kadıköy ve Beyoğlu santralleri 1911 yılında hizmete açıldı. İlk otomatik telefon santrali Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün emriyle 1926 yılında Ankara'da kuruldu.
Telefonda hemen hemen hergün kim bilir kaç kez kullandığımız "Alo" sözcüğü, gerçekte bir sevgilinin kısaltılmış adıdır. Sevgilinin tam adı Allessandra Lolita Oswaldo'dur. Bu sevimli genç kız, telefonu icat eden, A.Graham Bell'in sevgilisiydi. Graham Bell telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti.
Bell, asistanı Thomas Watson ile birlikte sesi iletken teller üzerinden karşı tarafa göndererek konuşmayı sağlayacak bir düzenek geliştirmek için denemeler yapıyordu. 14 Şubat 1876'da bir patent başvurusu yapan Bell, telefon yapım ve satış hakkını elde ettikten bir süre sonra çalışan bir telefon yapmayı başardı.
Telefonu açtığımızda bir selamlama ifadesi olarak "alo" diyoruz. Evrensel olarak kullanılan bu sözcük, çok eski dönemlerde başka anlamlara geliyordu. Zamanla şekil değiştiren kelimenin bu kadar popüler olması, Thomas Edison sayesinde oldu.
Alo, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan alo kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan alo kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Bell bilimsel çalışmalarını yürütmek için maddi ve manevi destek gördüğü Hubbart Ailesi'nden Mabel ile bir yıl sonra evlendi. Eşi dört yaşından beri sağırdı. Bell öğrencisi olarak tanıdığı ve daha sonra evlendiği Mabel'e derin bir sevgi duydu.
Ahize ağza yaklaştırılarak konuşulmalı, ahize dudaklara en fazla 2,5- 3 cm mesafede tutulmalıdır. Konuşma normal bir ses tonu ile tıpkı karşımızdaki birisiyle konuşuyormuş gibi olmalıdır. Nazik bir ses, düzgün bir ifade şarttır. Telefon konuşmaya açıkken boş kalması önlenmelidir.
Türkiye, 1991 yılında araç telefonları sayesinde 1G teknolojisiyle tanıştı. Bu tarihten 3 yıl sonra 23 Şubat 1994'te ise dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i aramasıyla gerçekleşen ilk görüşme ile cep telefonunun Türkiye'deki macerası başlamış oldu.
Konuşma süresi görüşme başladığı andan itibaren on dakikayı geçemez. Deprem, salgın hastalık, doğal afet gibi zaruri hâllerde Bakanlık kararı ile telefon ile görüşme süresi ve sayısı artırılabilir.
Sekreterler, sözcüklerini dikkatli söylemeli ve her sözcüğe gerekli sesi verebilmelidir. Ağızda herhangi bir yiyecek varken konuşulmamalıdır. Zira bu durumda ses boğulur gibi çıkacak ve karşısındakinde iyi bir etki bırakmayacaktır. “Şey, ha, hı” gibi anlamı olmayan, yoruma açık kelimeler kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri