S şeklinde okunanlar: İki ünlü arasındaki çift 'SS' normal 'S' gibi telaffuz edilir. İki ünlü arasındaki tek 'S' 'Z' gibi okunur. Kelime içerisinde 'S' harfinden önce veya sonra 'M' veya 'N' harfi gelirse 'Z' şeklinde telaffuz edilir. Bunun dışındaki yazılışlarda normal 'S' gibi okunur.
sch : [ ş ] okunur: Schule [şu:le], Türkisch [türkiş].
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır.
Sözgelimi “s” harfi ele alınacak olursa, sesin doğru bir biçimde çıkarılabilmesi için dil, kenarları üst dişlere yaklaşacak biçimde yükselir, ucu üst ya da alttaki dişlerin arka yüzüne iyice yakınken hava dil ile dişler arasında kalan ortadaki ince kanaldan geçirilir.
(Š: Büyük harf, š: Küçük harf) Latin Alfabesi'ndeki S harfinin haçek (ters şapka) ile birleşmesiyle oluşan bir harftir. Genellikle Türkçe'deki Ş gibi okunur.
İlgili 18 soru bulundu
ae: Bu iki harf terim içerisinde yan yana geldiklerinde 'e' sesi verirler. au: Bu harfler bir terim içerisinde yan yana geldiklerinde ayrı ayrı okunabildikleri gibi birlikte de okunabilirler. Birlikte okunduklarında 'av' şeklinde okunması gerekir.
Ä veya ä, çoğunlukla Kuzeybatı Avrupa dillerinde yaygınlık gösteren bir harftir. Almanca, Lüksemburgca, Fince, İsveççe, Slovakça, Türkmence, Gagavuzca, Aymaraca ve Estonca'da kullanılır ve bazılarında /æ/, bazılarında /ɛ/ sesini gösterir.
Sadece X harfi gibi okunuyor, sonrasında da A (ey) ve I (ay) harfleri. Öte yandan Elon Musk'ın daha farklı bir fikri varmış gibi görünüyor. Musk, Joe Rogan'ın podcast'inde şu ifadeleri kullandı: Önce X'i telaffuz ediyorsunuz, Æ “Ash (eş) şeklinde söyleniyor.
Latince bugün bir toplumun günlük yaşantısı içinde kullanılmayan bir ölü dil olduğundan kulak dolgunluğuyla veya pratik yöntemlerle öğrenilmesi ve öğretilmesi zor bir dildir. Sistemli bir dil bilgisi öğrenimi ve öğretimi şarttır.
Latincede “w” ve “j” harfleri yoktur. “J” harfi alfabeye Orta Çağlarda ilave edilmiştir. “K” harfi çok nadiren, yalnızca bir kaç kelimede “a” harfinden önce kullanılır. “Y” ve “z” sesleri Cumhuriyet Dönemi'nin sonlarına doğru, Yunanca kökenli isimleri seslendirmek için eklenmiştir.
Latince akademik anlamda bilimsel bilgi dili olmasının yanı sıra özellikle felsefe, tarih, hukuk, ilahiyat, edebiyat, her tür filoloji ve dilbilim alanlarının da dilidir. Çünkü bu disiplinlerin kökeni çoğunlukla Latince ve eski Yunancaya yazılmış eserlere dayanır.
Ë, Arnavut Alfabesi'nin 8. harfidir ve [ə] sesini temsil eder. Türkçedeki I harfine yakındır.
آ elifin üzerinde bu şekilde med işareti bulunduğu zaman Türkçe bir kelime ise “a”, Arapça veya Farsça bir kelime ise, uzun a “â”, olarak okunur. ا= ı,i. Kelimenin başında bulunan elif harfinden sonra vokal olan “ی” ye harfi gelirse Türkçe kelimelerde ı veya i, Arapça ve Farsça kelimelerde uzun i “î” olarak okunur.
EU ve OE harfleri yanyana gelince, Ö gibi okunur.
Å, kökeni Kuzey Avrupa olan bir harftir. Almanca'da Aal veya Haar (İskandinavya'da ål, hår, İngiltere'de eel, hair) şeklinde yazılan bu sesi karşılamak için oluşturulmuştur. Harf, Eski Nors dili'nde yer alan "á" harfi yerine kullanılmaya başlamıştır. O-a arası bir sesle okunmaktadır.
Türkçe klâvyelerde tuş kombinasyonu alt+0223 ya da Alt gr + s'dir.
Türkçe Q klavyede â yazabilmek için " ⇧ Shift , 3 ve A " tuşlarına birlikte basılır.
IU, international unit (internasyonel-uluslararası ünite). Bir maddenin miktarını standardize etmek için, Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği (WHO) ölçü birimidir. Bazen ağırlık, bazen hacim, bazen biyolojik aktivite ölçü alınarak her madde için ayrı ayrı belirlenir.
Hiçbir Öztürkçe sözcüğün içinde J sesi bulunmamasına rağmen, yabancı dillerden özellikle Fransızca ve Farsça'dan Türkçeye girmiş sözcüklerde geçer. J harfi, İngilizcede C, Almanca'da Y, İspanyolca'da H, Slav dillerinde de Y olarak okunur. Türkçede Lâtin harflerine geçilirken, Fransızcadaki işlevi ile alınmıştır.
Ancak batı dillerinde 'e' şeklinde telaffuz edilir. Ch: Ch birlikteliği Türkçede 'k' sesi verir. Ancak bazı terimlerde Fransızcanın etkisiyle 'ş' şeklinde okunması yaygınlık kazanmıştır.
“s” sembolü ile ifade edilen saniye, zamanın SI birimidir. Birim, Sezyum 133 atomunun temel enerji seviyesindeki iki aşırı ince düzey arasındaki geçişine karşılık gelen frekansın (ΔνCs) sabit değeri s-1 'e eşit olan Hz birimi cinsinden 9 192 631 770 alınarak tanımlanmıştır.
Yumuşak, ıslıklı, ince ve peltek bir sestir (Ť veya Š). Arapçadaki T harfinin peltek biçimidir. Aslında peltek S sesi ile aynıdır. Her iki peltek ses de (T̃ ve S̃) dilin dişlerin arasına değdirilmesiyle çıkarıldığı için aralarındaki farkı anlamak mümkün değildir ve hatta böyle bir fark yoktur.
Ø; Norveççe, Danca, Faroece alfabelerinde ve Uluslararası Fonetik Alfabe'de bulunan bir harf. Türkçedeki "ö" sesine denktir. Œ harfinin zamanla kaynamasıyla oluşmuştur. IPA'da [ø] sembolü yarı kapalı ön yuvarlak ünlüyü gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri