Çok küçük bebeklerde mesela 4-4.5 aylıksa önce, hazırlanan sebze çorbası süzülüp suyu verilerek bebek alıştırılır. 2–3 gün sebze suyuna alıştıktan sonra sebze çorbasına geçilir. Beşinci ayı bittikten sonra ise sebze suyuna alışmanın ardından da sebze püresi ve yeşillik eklenmiş karışık pürelere geçilir.
İlk Önce: Bebeğe önce sebzeleri tek tek vermek en doğru yöntemdir. 1 orta boy havuç veya 1 orta boy patates haşlandıktan sonra tel süzgeçten geçirilir veya ezilerek bebeğe verilebilir. Bunu yemeye alışan bebeğe sebzeleri karıştırarak çorba haline getirerek yedirebilirsiniz.
Bebekler için 6. aydan itibaren artık çorba dönemi başlamış demektir. Her bebek için tüketim miktarı farklıdır, bu nedenle bebeğinizi asla zorlamayın.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
Malzemeler. Bir tatlı kaşığı pirinç/bulgur/irmik (alerji riski düşük ve sindirimi kolay olduğu için pirinç ilk bebek çorbası için ideal tahıldır.
İlgili 23 soru bulundu
4 aylık bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat anne sütünün yetmediği durumlarda ya da ailenin ek besinlere geçmek istemesi üzerine 4 aylık bebeğe anne sütü devam mamaları verilebilir. Bunun yanı sıra keçi sütü ile yapılan yoğurt, meyve suları ve sebze suları çok az miktarlarla verilebilir.
Anne sütünün yetmediği kesinleşmişse 4. aya kadar mamalarla beslenmelidir.4. Aydan itibaren meyve suları ve püreleri + sebze çorbaları başlanır. 5. Ayda yukarıdaki gıdalara yoğurt eklenir.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
4 aylık bir bebek, doğal su ile karıştırılmış meyve suyunu zorlanmadan tüketebilir. Biraz daha büyük olan bebeklere üzüm, muz ve havuç suları da içirilebilir.
Bu ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbasıdır. Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan, bebeklerde ek besine en erken 4, en geç 6 ay arasında başlanması gerektiğini belirterek, anne sütünü tamamlayıcı en iyi ek besinin sütle yapılmış tarhana çorbası olduğunu bildirdi.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
1- 7 aylık bebekler için şehriye çorbası
Sebzelerin üzerine su ekle ve yumuşayıncaya kadar pişir.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
4 Aylık Bebeğin Gelişimi
Bu dönemde bebeğinizin renkleri ve sesleri takip etme yeteneklerini geliştirici birtakım aktiviteler yapabilirsiniz. Bu ay içerisinde bebeğiniz nesnelere uzanabilir ve istediği nesneyi tutmayı yavaş yavaş öğrenebilir.
İlk 2 yıl çocuğunuza televizyon izletmeyin
Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Dil gelişimi, doğumla başlayan ve yaşam boyu devam eden bir süreçtir.
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Mimiklere sesli ve kahkaha şeklinde gülme ile cevap verebilir. Başını daha uzun süre dik tutabilir, yere bırakılınca başını kaldırabilir. Ellerinden tutulup oturtulmaya çalışıldığında omuz, gövde ve başını dik tutabilecektir. Bebeğiniz artık ses, hareket ve yüzle yapılan ifadelere anlamlı tepkiler verir.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Evet. Muzu bebeğinize en erken 4. ayında verebilirsiniz. Ancak tavsiye edilen bebeğin 6'cı aya kadar anne sütü ile beslenmesidir. Uygun zaman muzun 6'cı aydan sonra bebeğe verilmesidir.
Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebekler mecburen hazır mamalara ve katı gıdalara geçiş yaptırılır. Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri