Kızartma yağları sularda etkisi uzun süren kirlenmelere neden olmaktadır. Lavabo borularında biriken yağlar basınçlı yıkama makinesi yardımı ile temizlenmektedir. Kamera yardımı ile incelenen giderlerde farklı bir atık yoksa temizlenerek açılabilmektedir.
Eğer gider borusu aşırı yağlanmışsa, basınçlı kanal yıkama makinesi ile 120 bar basınçla ve özel yıkama başlıkları kullanılıp, dönerek su püskürtme yöntemi ile güzelce yıkanır. Yağlanan mutfak borusu yıkama işleminin ardından ilk günkü gibi olur.
Evlerimizden lavabolara döktüğümüz kullanılmış kızartmalık yağlar akarsulara, göllere ve denizlere ulaşarak buradaki canlı türlerinin yok olmasına yol açmaktadır.
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
Öncelikle düzenli olarak beyaz sirke ve tuz karşımını sık sık kullanarak lavabonuzun giderini temiz tutun. Ve bu iki karışımı kullandıktan sonra bir miktar sıcak su ile çözünen kirlerin giderden akmasını sağlayın. Ara sırada lavobonuzun giderine çamaşır suyu dökerek 5-6 saat su dökmeden bekletin.
İlgili 34 soru bulundu
giderlerindeki; yağ, saç, sabun ve benzeri artıklar. yüzünden oluşan tıkanıklıkların açılmasında etkilidir. Sudan ağır özel formülü sayesinde tıkanan noktaya. kolayca ve hızlı bir şekilde ulaşır, etki eder.
Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
Atık yağlar, çevreye zarar vermenin yanı sıra kanalizasyon sistemleri için de tehlikelidir. Lavaboya dökülen yağ, kanalizasyon sistemlerini tıkayıp taşmalara neden olabilir. Ayrıca kullanılmış yağ, borularda tabaka oluşturup diğer atık yağ ve mendil gibi atıkların birikmesine yol açabilir.
1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman suyun kirlenmesine sebep olur.
Bunun için evlerimizde atık yağ durumuna gelen bitkisel yağlarımızı pet şişe gibi kaplar kullanarak ağzı sıkıca kapalı şekilde bize en yakın atık yağ toplama noktasına (muhtarlıklar, atık getirme merkezleri vb) bırakmalıyız.
Kokuyu emmesi için ekmek ve sirke kullanabilirsiniz. Bir tencereyi suyla doldurun ve içine iki su bardağı sirke ekleyin. Sirkeyi 15 dakika yavaş yavaş kaynatın.
Atık Yağları Kim Topluyor? Atık yağları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansı verilen firmalar toplar. Bu konuda belediyenizle iletişime geçebilirsiniz.
4) Karbonat ve Sirkeli Su Hazırlayın
Lavabo tıkanıklığını açmak ve lavabo giderinde oluşan kireçlenmeyi önlemek için evinizde bulunan sirkeyle karbonat size yardım edecektir. Nasıl mı? Boş ve su akıtılmış lavabonun içine 1 fincan dolusu karbonat dökün. Karbonatın tüm lavabo yüzeyine gelmesine özen gösterin.
Zararsız Maddeler İle Gider Temizliği
Diğer bir zararsız madde ise karbonattır. Karbonat ve sirke karışımı ciddi anlamda etkilidir. Bir gün kadar bekletildikten sonra karışım lavaboya dökülebilir. Sonrasında ise üstüne kaynar su döküldüğü takdirde lavabo tıkanıklığı hızlı bir şekilde giderilecektir.
Eğitim seminerinde genellikle evlerde kızartma sonrası kalan yağların doğa için nasıl tehlikeler oluşturduğu örneklerle anlatıldı. 1 damla atık yağın bir litre suyu kirlettiği göz önüne alındığında eğitimlerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor.
Suyun yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 1 gram olduğundan, 5 litre su (5x1'den) yaklaşık 5 kilogram ağırlığındadır. Ancak sıvı yağın yoğunluğu santimetreküpte yaklaşık 0,9 gram olduğu için, 5 litre sıvı yağ (5x0,9'dan) yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındadır. Tabii kap ağırlığını da unutmamak gerekir.
Atık yağların toprağa dökülmesi veya bir şekilde toprağa ulaşması, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin kaybolmasına neden olur. Toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Toprak geçirimli bir yapıya sahip olduğundan atık yağlar yeraltı sularına karışarak su kaynaklarımızı kirletir.
Yağ ve su birbirleriyle karışmadıklarından, yoğunluğu fazla olan su dibe çökerken yoğunluğu az olan yağ yüzeye çıkar. Hatta zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimi de buradan gelir. Eğer kızarmış yağın içerisine “yıkadığınız” bir yiyeceği koymaya çalışırsanız bu patlamaların olması kaçınılmazdır.
Atık yağlar suya karıştığı zaman; temiz su yüzeyini kaplar ve suyun hava ile temasını engeller. Havadan suya oksijen transferini önler, zamanla oksijenin azalmasına sebep olur. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir.
Yağ ısısından daha soğuk bir malzemeyi yağa attığımız zaman yağ aniden sıçrayabilir. Üstelik yağın ısı dengesi değiştiği için de kullandığınız malzeme pişerken yağ çekebilir. Bu nedenle çok soğuk olmayan, oda ısısındaki malzemeleri yağa dikkatli bir şekilde atmaya özen gösterin deriz.
Kurumuş yağ lekesi çıkarırken kullanabileceğiniz en etkili ve ideal malzemelerden biri karbonattır. Yağ lekesi bulunan yüzeye bir miktar karbonat dökerek hemen ardından diş fırçası ile yağ lekesini fırçalamalısınız. Yağ lekesini fırçalarken oldukça nazik hareketlerle yapmalısınız.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri