Karahindiba, kekik, lavanta, kereviz ve atkuyruğu ile hazırlanan çaylar kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeler.
Dolaşım sistemini düzenleyen lavanta çayı, tansiyonu düşürerek dengelemekte ve hipertansiyon hastalarına çare olmaktadır.
Lavanta çayı, yaygın olarak tüketilen doğal bir bitki çayı olsa da bazı yan etkileri göz ardı edilmemelidir. Örneğin; lavanta çayının içeriğinde bulunan uçucu yağlar, bazı kişilerde allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kaşıntı, kızarıklık ve cilt döküntüleri gibi belirtiler görülebilir.
Kalp çarpıntısına iyi gelen doğal bitki ve çaylar arasında melissa ve lavanta çayı da bulunur. Uykusuzluk için de önerilen melissa çayıyla birlikte lavanta çayı tüketimi kalp çarpıntısı etkilerini azaltabilir.
Toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder. Lavanta çayı, sinir sistemini dengeler ve sinirsel gerginliği azaltır. Sinir sistemine iyi gelmesi nedeniyle sinirsel rahatsızlıkların hafiflemesine yardımcı olabilir. Lavanta çiçeği çayı, uykusuzluk sorunu çekenler için de oldukça kullanışlı bir bitki çayıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Çayı hem tokken hem de açken içebilirsiniz. Arzu ederseniz içine bir miktar bal ekleyerek çayınızı tatlandırabilirsiniz. Uykusuzluğa ve strese oldukça iyi geldiği bilinen lavanta çayını akşam saatlerinde tüketirseniz, geceleri kolayca uykuya dalabildiğinizi siz de fark edeceksiniz.
Burun akıntısına karşı lavantadaki daha birçok etkin madde görevlidir. Romatizma ve romatoid artirit şikâyetlerine bağlı ağrıların alınmasında etkilidir. Lavanta içerdiği etkin maddeler bakımından prostaglandin inhibitörüdür.
Lavantada kan sulandırma özelliği vardır. Bu durum kalp hastalarını yakından ilgilendirmektedir. Eğer doktor tarafından önerilen kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, lavanta çayı ya da yağını kullanmanız önerilmez.
Yatmadan önce tüketilen bir fincan lavanta çayı, uykuya geçiş sürecini kolaylaştırır. Bu, kişilerin çok daha dinç ve zinde uyanmasını mümkün hâle getirir. Tüm bunların yanı sıra lavanta çayının bir ilaç olmadığı unutulmamalıdır. Bu içecek, herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanılmamalıdır.
Lavanta çayı ya aç karnına ya da akşam yemeğinden minimum 2 saat sonra içilmelidir. Vücuda olan faydalarının etkisini arttırmak için tatlandırmadan içilmesi önerilir. Tedavi amaçlı düzenli kullanımında ise 15 günlük sürenin üstüne çıkılmamalı, bu süreden sonra mutlaka tüketimine ara verilmelidir.
Bu çayın bilinen çok az yan etkisi vardır ancak lavantaya veya benzeri çiçekli bitkilere karşı alerjiniz varsa tüketmemeniz sağlığınız açısından daha iyi olabilir. Lavanta çayı, lavantaya alerjisi olan insanlarda, nefes almada zorluk, deri döküntüsü ve boğaz tahrişini içeren alerjik bir reaksiyona sebep olabilir.
"Lavanta çayı ne zaman içilir?" derseniz hazırladığınız bu çayı aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içebilirsiniz. Günde 1 fincandan fazla içmemeye, aşırıya kaçmamaya da dikkat etmeyi unutmayın, bizden hatırlatması.
Doğru ve yeterli miktarda tüketilen lavanta çayı, spazm önleyici özelliği ile mide ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Buna ek olarak kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik semptomlarının tedavisinde de aktif rol oynar.
Hangi bitki çayı tansiyonu düşürür? Karahindiba, kekik, lavanta, kereviz ve atkuyruğu ile hazırlanan çaylar kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeler.
Uzmanlar, yeşil çayın, yüksek tansiyon için kullanılan bir ilacın etkisini zayıflatabileceği uyarısında bulundu. Japon araştırmacılara göre yeşil çay, Nadolol gibi beta bloker içeren tansiyon haplarındaki etken maddelerin vücut tarafından emilimini zorlaştırıyor.
Lavantanın ödem attırıcı özelliği bulunur. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen ödemlerin atılması için lavanta yağı ödem bölgesine sürülebilir. Lavanta çayı içilerek, vücudun genelinde var olan ödemin atılması sağlanabilir.
Bitki çayları faydalı içerikleri sebebiyle içenleri sakinleştirir ve huzurla uykuya dalmalarına yardımcı olur. En iyi 5 bitki çayı papatya, çarkıfelek, nane, lavanta ve kediotu çayı olarak listelenebilir. Bu çaylar uyku sorunlarını gidermek ve kaliteli uyku uyumak için tercih edilir.
Lavanta çayının rahatlatıcı ve sakinleştirici etkileri bulunmaktadır. Regl sancılarına karşı kasları gevşeterek ağrıyı azaltabilir. Lavanta çayı aynı zamanda stres ve gerginliği azaltarak, regl dönemindeki duygusal dalgalanmaları dengede tutmaya da yardımcı olabilir.
Dr. Lavender lavanta kesesi 22 gr kurutulmuş lavanta çiçeği dolap içi kurutulmuş lavanta kokusu %100 doğal lavanta (lavandula angustifolia) çiçeği ihtiva eder, hoş kokulu ve sağlıklıdır.
Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.
Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır. Daha sonra bir müddet kaynayan suyun altını kapatın fakat kapağını hemen açmayın.
Taze çiçeksi bir tada, parfümlü güçlü bir aromaya sahiptir. Lavanta çayınızın tadını zenginleştirmek için demlerken içine bir iki dilim taze zencefil, birkaç tane kakule çekirdeği ve biraz bal katın.
Dr. Saraçoğlu, strese karşı en iyi uygulanacak bitkisel tedavinin limon melisa çayı olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri