1 kovan ortalama 15 kg bal verir. 1 sezonda 750 KG bal elde edilir. 2022 yılında lavanta balı kg 500TL den satılmaktadır. Bu durumda baldan geliriniz 375.000TL olacaktır.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Sonuç olarak, her yetiştiricilik işi gibi lavanta yetiştiriciliği de karlı olabilir. Ancak bunun için lavantanın yetişme koşullarını, pazarlama stratejinizi ve potansiyel müşterilerinizi iyi bir şekilde araştırmanız ve anlamanız gerekir. Bol bereketli ve kokulu bir lavanta tarlası sizin olsun!
Lavanta işine ne kadar para lazım
Sonra diskaro ya da tırmık ile düzeltilir. Topaç kalmayana kadar inceltme işlemi devam eder. Kum haline gelince lavanta ekimi yapılır. Lavanta fidesi siparişi verilierek ekim yapılır. 2022 yılında 1 dönüm maliyet ortalama 6.000TL dir.
DÖNÜME 800 İLA 1.100 TL KAZANÇ
Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2'si ile %5'i arasında değişiyor.
İlgili 33 soru bulundu
Lavanta Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Lavanta yetiştirmek devlet tarafından da desteklenen bir alan haline geldi.
1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılmaktadır. Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir.
Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Unutmayın ki 1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kilodur. Ortalama uçucu yağ verimi, lavanta kurusunun % 1,2'sine yakındır. Sonuç olarak, hektar başına ortalama 14 kg esansiyel yağ verimi elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici ...
Su bilindiği gibi insan da dahil her canlının hayatına devam edebilmesi için gerekli olan en temel besin kaynaklarından biridir. Lavanta çiçeği de sıcaklığı ve suyu çok seven bir bitkidir. Sulama işlemi lavanta çiçeklerinin uzamasını ve yaprak güzelliğini direkt olarak etkiler.
Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Lavanta kıraç toprağı sevdiği için yetiştirip farklı şekillerde gelir elde edebilirsiniz. Hasat ettikten sonra, yaş yapraklarını satabilirsiniz. Ya da yapraklarını kurutarak satışını yapabilirsiniz. Lavantanın en değerli ürünü yağıdır.
10 dönümden ise 130 litre yağ elde edersiniz. Günümüzde 1 litresi 1500TL den alıcı bulmaktadır.
Super lavandin çeşidinden ortalama 60 kg taze saplı lavantadan 1 kg uçucu yağ elde edilmektedir.
Lavanta bitkisinin iklim istekleri
Lavanta, günde en az 6-8 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar, sıcak ve orta derecede kurak iklimi, yumuşak kışları ve güneşli yazları tercih eder. Bitki, ilkbahar-yaz başlarında ortalama 20-30 ° C sıcaklıkların yaygın olduğu Akdeniz ülkelerinde yerel olarak yetişmektedir.
Lavanta, ilk yıl boyunca yavaş gelişir ve birçok çiftçi, ilk tomurcukları ilk büyüme mevsimi boyunca keser. Genellikle yaz aylarında hasat yapılır (ABD'nin çoğu bölgesinde Haziran-Temmuz aylarında). Lavanta hasatının tam olarak ne zaman yapılacağını bilmek tecrübe ve sürekli “deneme yanılma” çabası gerektirir.
Lavantanın yetişmesi için toprağın 5.5 minimum PH değerine ulaşması gerekmektedir. Ülkemiz büyük çoğunluğu ile Akdeniz iklimi etkisindedir. Dolayısıyla ülkemizde en çok Antalya ve Ege taraflarında Lavanta yetişmektedir. Lavanta yetiştiriciliği de yine bu bölgelerde oldukça yaygındır.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Tüm toprak tiplerinde yetişebilen lavanta eğer şartlar uygunsa, mineral bakımından zengin olan topraklarda daha gür yetişir. Çok soğuk bölgelerde yetişemeyeceği için toprağınızın sıcak iklimlerden alınmış olmasına dikkat etmelisiniz.
Lavanta yetiştiriciliğinde pek çok çiftçi yaz aylarında sıcak ve yağış almayan bölgelerde 3-4 kez sulama yapar. Lavanta sulama işlemi genellikle damlama yöntemi şeklinde uygulanır. Lavanta bitkisi haftada bir defa özellikle hasattan 1-2 ay öncesinde ise yaklaşık olarak 20 dakika boyunca sulanır.
1 dönümden 500 kg'a kadar Lavanta hasat edilebiliyor. 500 kg Lavantadan minimum 15 kg yağ ayriştirilabiliyor. 1 kg kaliteli Lavanta yağı 90-95 dolara alıcı buluyor. Parfum firmaları, büyük tonajlı, sürdürülebilir üretim yapan çiftçilere alım garantisi veriyor.
Lavanta soğuğa dayanıklı mı? Lavanta bitkisi soğuğa dayanıklıdır. Karasal iklimi seven çalı bitkisi olduğu için soğuğu ve sıcağı seven bir bitkidir.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri