Lavanta yağı, anksiyete başta olmak üzere stresi yatıştırabilen, baş ağrısına ve migrene iyi gelir. Linalool bileşiği ile kaygıyı ve kan basıncını azaltabilen lavanta yağının faydaları şunlardır: Akne, yara izi, egzama, sedef ve kuru ciltler için onarıcıdır. Böcek ısırmaları, yanık ve kesikler için iyileştiricidir.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Kasların ve eklemlerin iltihaplanmasını azaltarak ağrıyı hafifletir. Soğuk algınlığı ve gripten kurtulmaya yardımcı olduğundan özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilmektedir. Kan pıhtılaşması riskinin azaltılmasına yardımcı olduğundan kalp hastalıklarında önleyici rol üstlenir.
Lavanta hem yağ hem de çay olarak kullanılması tavsiye edilen bitkilerden biridir. Lavanta en çok depresyon, anksiyete ve sonrasında gelen uykusuzluk problemleri, stres nedeni ile oluşan baş ağrıları başta olmak üzere vücutta oluşan fiziksel ağrıların tedavisinde gönül rahatlığı le kullanılan bitkilerden biridir.
Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudunuzu korumak için lavanta kürünü uygulamanız önerilmektedir. Lavanta kürünü karaciğer ve bağırsak hastalıkları durumunda değerlendirebilirsiniz. Lavanta kürü İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer hastalıklarına karı tavsiye edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Lavanta çayının antienflamatuar özelliği, düzenli tüketildiği takdirde vücuttaki iltihabın önemli ölçüde azalmasına katkı sağlar. Vücuttan oluşan iltihaplardan kaynaklanan ateşlenme ve enfeksiyon gibi hastalıklar gözle görülür ölçüde iyileşir.
Karaciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor
Lavanta çayı düzenli olarak tüketildiğinde vücutta detoks etkisi oluşturuyor, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor.
Uykusuzluk, migren, stress, sıkıntıda lavanta kurusu kullanımı size iyi gelecektir, daha mutlu hissetmenizi sağlar. Yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz. Cildinizi nemlendirir, kuru ciltlere deva şifadır. Yaz aylarında kara ve sivrisineklerden doğal korunma yöntemidir, doğal sivri sinek ilacı kovucusudur.
Lavanta çayı kullananlar bu şifa deposu bitki çayını ideal oranda tüketmelidir. Yemeklerden sonra bir süre geçmesi beklenip içilmesi tavsiye edilmektedir. Günde bir bardak içmek, stresi azaltmak için yeterli olacaktır. Uzun süre devamlı şekilde tüketilmemeli, belirli periyotlarla ara verilmelidir.
Lavanta çayı ise lavanta bitkisinin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen ve hoş kokusuyla bilinen doğal bir bitki çayıdır. Lavanta çiçeklerinin kurutulması ve kaynatılması ile hazırlanır ve yaygın olarak rahatlama, stres azaltma ve uyku kalitesini artırma gibi faydaları nedeniyle tüketilir.
Lavanta çayı içerisinde kalsiyum, C vitamini ve magnezyum bulunmaktadır.
Yatmadan önce tüketilen bir fincan lavanta çayı, uykuya geçiş sürecini kolaylaştırır. Bu, kişilerin çok daha dinç ve zinde uyanmasını mümkün hâle getirir. Tüm bunların yanı sıra lavanta çayının bir ilaç olmadığı unutulmamalıdır. Bu içecek, herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanılmamalıdır.
Lavanta çayı ya aç karnına ya da akşam yemeğinden minimum 2 saat sonra içilmelidir. Vücuda olan faydalarının etkisini arttırmak için tatlandırmadan içilmesi önerilir. Tedavi amaçlı düzenli kullanımında ise 15 günlük sürenin üstüne çıkılmamalı, bu süreden sonra mutlaka tüketimine ara verilmelidir.
Lavanta çayının tansiyonu önemli ölçüde düşürdüğü bilgisini veren Özcan, “Tansiyonu düşük olanların lavanta çayı tüketmeleri uygun değil.
Tencereye bir litre su ekleyerek içine de bir tutam lavanta çiçeğini koyabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatarak suyu kaynamaya bırakmalısınız. Bir süre sonra su iyice kaynamaya duracaktır. Daha sonra bir müddet kaynayan suyun altını kapatın fakat kapağını hemen açmayın.
– Kan pıhtılaşma riskini azaltarak kalp hastalığını önleyebilir. – Stres ve kaygıyı giderir. – Kas spazmlarını en aza indirir.
Lavantanın ödem attırıcı özelliği bulunur. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen ödemlerin atılması için lavanta yağı ödem bölgesine sürülebilir. Lavanta çayı içilerek, vücudun genelinde var olan ödemin atılması sağlanabilir.
Doğru ve yeterli miktarda tüketilen lavanta çayı, spazm önleyici özelliği ile mide ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Buna ek olarak kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik semptomlarının tedavisinde de aktif rol oynar.
Lavanta çayının düzenli tüketilmesi cilt üzerinde meydana gelen döküntü ve kızarıkların iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yaşa bağlı olarak meydana gelen kırışıkların azalmasına da yardımcı olur. Mide sorunları, kişilerin günlük hayatlarını olumsuz etkileyen sağlık sorunlarıdır.
Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
Lavanta tütsüsü ise yakıldığı ortama güzel koku yayıyor olmasının yanı sıra negatif enerjilerden arınmak, zihni sakinleştirmek, yoga ve meditasyon esnasında dinginlik hissini derinleştirmek, odaklanmayı ve yaratıcılığı artırmak ve derin uykuya dalabilmek gibi birçok amaçla kullanılmaya devam ediyor.
Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur. Büyük saksılar daha iyi yetişmesini sağlar. Evde yetişen lavantalar cam önlerinde can bulurlar.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Özellikle lavanta kokulu köyümüzde yetişen lavanta türü 'Lavandin' çayı 15'er günlük kür halinde içildiğinde, hepatit B ve karaciğer yağlanmasının önlenmesinde çok faydalı olduğu bildirilmektedir.
Karaciğer yağlanması bitkisel tedavi kapsamında başta ıspanak olmak üzere çeşitli yeşil yapraklı bitkilerin tüketiminin artırılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri