5.Ortalama bal verimi 20-30 kg/da' dır.
Genç arıcılar, lavanta bahçesi yaparak, bu eşsiz balı tercih etmektedir. Ülkemizde sadece lavantanın balından gelir elde edilse, bu yeterli olacaktır. 1 dönüme 2 kovan konur ve ortalama 20 kilo bal vermektedir.
1 dönümden 500 kg'a kadar Lavanta hasat edilebiliyor. 500 kg Lavantadan minimum 15 kg yağ ayriştirilabiliyor. 1 kg kaliteli Lavanta yağı 90-95 dolara alıcı buluyor. Parfum firmaları, büyük tonajlı, sürdürülebilir üretim yapan çiftçilere alım garantisi veriyor.
Lavanta balı, benzersiz kokusuyla hemen fark edilen, huzur ve dinginlik hissi uyandıran doğanın mucize lavanta bitkisinin nektarından ortaya çıkan, açık saydam bir renkten koyu kırmızı renge doğru giden, akışkanlığı az, su oranı düşük bir baldır.
Bir lavanta tarlasında tesis yılında ürün alınmazken, yaklaşık 12-15 yıl ekonomik verim alınabilir, bu yıllar- dan sonra yaşlanan bahçeler sökülerek yeniden te- sis edilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Gerek internette ve gerekse de tarımla ilgili yayın organlarında, sık sık lavantanın çok karlı bir tarım ürünü olduğu ve yetiştirmesi çok kolay bir bitki olduğuna dair bilgiler verilmektedir.
Daha önce hiç lavanta balı tatmayanlar lavanta balında lavanta kokusu ve tadı olmasını bekleyebilir, ancak bu beklenti yanlıştır çünkü lavanta balı lavanta gibi kokmaz, fakat kendine özgü bir tadı ve kokusu vardır. İnce yapılı ve açık kehribar renkli, hafif ekşi notalara sahiptir.
* Balın kristalize olması (şekerlenmesi) balın bileşiminde bulunan doğal meyve şekeri fruktoz, glikoz ve polen miktarıyla doğru orantılıdır; çoksa erken donar, azsa geç donar veya hiç donmaz.
Temmuz ayı içerisinde lavanta tarlalarındaki bitkiler Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme evresine ulaşır ve bu dönemde hasadı yapılır.
Susuz veya çok az su ile üretilebilecek olan ıtri ve tıbbi bitkiler ilimiz açısından önem arz etmektedir. Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir.
ORKÖY desteklemeleri ile “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 2020 yılında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise 710 bin TL destek verilmesi planlanmaktadır.
Unutmayın ki 1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kilodur. Ortalama uçucu yağ verimi, lavanta kurusunun % 1,2'sine yakındır. Sonuç olarak, hektar başına ortalama 14 kg esansiyel yağ verimi elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından lavanta yetiştiriciliği yapan kişilere 2020 yılında ORKÖY kapsamında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise bu 710 bin TL'ye çıkarılmıştır. Lavanta yetiştiriciliğinde maliyet hesap edildiğinde dönüm başına yılda 3 bin TL kazanç elde etmek mümkündür.
1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılmaktadır. Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir.
Bitki özsuları, Marchalina hellenica midesinde sindirilmez, böceğin yapısında bulunan özel filtre odalarından geçer, salgılarla zenginleştirilerek balçiği olarak salgılanır. Çam balı, zamanla iyi kaliteli bal olarak kabul görmüştür. Keskin bir tadı ve aroması yoktur, kristalleşme olmaz.
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Monoflora balıdır. Sadece lavanta çiçeğinin nektarından elde edilmiştir. Ağustos – Eylül aylarında balı tamamen olgunlaşan çerçeve peteklerden modern yöntemlerle süzülerek elde edilmiş katkısız lavanta balıdır. Organik yöntemlerle üretilen lavanta balı tamamen şekersiz saf baldır.
- Antibakteriyel ballardan biri olan Lavanta Balı vücudumuzu mikroplara karşı korumaktadır. - Hipertansiyon rahatsızlıklarına iyi gelir. Tansiyonu dengeler. - Doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir.
Arıların lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak ürettikleri bir bal çeşidi olan lavanta balı ise daha çok lavanta tarımının yoğun olarak gerçekleştirildiği Isparta ve Burdur illerinde üretilmektedir.
Lavanta Balı Nedir? Son zamanlarda Burdur ve Isparta arasındaki bölgelerde lavanta bahçeleri kurulmuştur. Arı yetiştiricileri, arı kovanlarını bu bölgeye götürerek lavanta balı elde ederler. Lavanta balı, bildiğiniz lavanta kokusu ile aromatik bir tada sahiptir.
Fideler araziye aktarılmadan önce derin sürüm yapılmalı, daha sonra diskaro ve tırmık ile toprak düzeltilmelidir. Fide dikimi don riski ortadan kalktıktan sonra Mart sonu ile Mayıs ortası arasında yapılır. Fide dikiminden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Lavanta yetiştiriciliğinde 150x90 cm dikim mesafesi uygundur.
Lavanta ne zaman çiçek açar
Kasım ve mart ayları arasında ekimi yapılan lavanta Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar.
Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri