Yüksek kan basıncı ile birlikte yeni gelişen kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü, akciğer ödemi, aort damar yırtılması durumunda görülen tansiyon türüne acil hipertansiyon denilmektedir. Eğer acil bir durum olmaksızın kan basıncınız 220/120 mmHg'ye yükselmişse bu duruma ivedi hipertansiyon diyoruz.
Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
Normal tansiyon değeri erişkin bir insanın dinlenme durumunda 120–80 mmHg (cıva) dir.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
İlgili 44 soru bulundu
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Üst üste iki gün ve iki kez yapılan ölçümlerde büyük tansiyonun 140 mm Hg ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 90 mm Hg ve üzerinde olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) adı verilmektedir. Büyük tansiyonu 120-139 mmHg, küçük tansiyonu 80-89 mmHg arasında olan kişiler yüksek tansiyon hastalığı için adaydır.
Kan basıncında yükselmenin sürekli olması vücutta çeşitli organların fonksiyonlarında bozulmaya neden olabilir. Ayrıca baş ağrısı, burun kanaması, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi şikayetlere yol açabilir. Kalp yetmezliği, kalp krizi ve inme gibi ciddi sonuçlara yol açabildiği için erken tanı ve tedavi önemlidir.
Ciddi yükselmelerde (>220/120 mmHg), şiddetli başağrısı, bulantı-kusma, görme ve bilinç bozukluğu görülebilir. Bu durum acil tedavi gerektiren bir durumdur. Yine ani ciddi yükselmelerde beyin kanaması ve felç gelişebilir.
Kan akışının ilk algılandığı anda ölçülen basınç, büyük veya sistolik basıncı gösterir. Kan akışının ilk duyulduğu anda sistolik tansiyon ölçülürken; duyulan akış sesinin kesildiği anda ölçülen basınç değeri ise küçük veya diyastolik tansiyonu gösterir.
Acil hipertansiyon tedavisinde ilk bir saate kan basıncının % 20-25 düşürülmesi, takibindeki 2-6 saate 160/100 mmHg seviyelerine indirilmesi önerilir.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Normal şartlarda gece uyku halindeyken tansiyon seviyesinin düşmesi beklenir. Ancak yüksek tansiyon vücudun kan basıncı sistemini ayarlayan bir takım mekanizmalar bozulmuş olduğundan bu hastalarda gece uykusunda tansiyon yükselmesi görülebilmektedir.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Kan basıncının özellikle ileri yaştaki bireylerde fazla düşürülmesinin kalp, beyin, böbrekler gibi hayati organların kanlanmasına, dolayısıyla beslenmesini bozabileceğine işaret eden Altok, ''60 yaşın üstündeki bireylerde kan basıncı 150 / 90 mm Hg'nın üzerine çıkmadıkça tedavi önerilmemektedir.
Yüksek tansiyon tedavi edilmediğinde, tüm vücuttaki atardamarlara ve yaşamsal önemi olan organlara hasar verebilir. Beyin kanaması ve felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetmezliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabilir.
Tansiyon ölçümünde sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) kan basınçlarına bakılır. Tansiyon yüksekliğine hipertansiyon denir. İdeal tansiyon, kişiden kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir.
Bakıma muhtaç olmayan yaşlılarda (65 yaş üstü) büyük tansiyon ortalaması 130 mm Hg veya daha fazla ise tedavi önerilir. Hedef 130 mm Hg'nın altıdır.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Ani yüksek tansiyon bazı durumlarda çok önemlidir. Eğer hastada damar sertliği, beyinde baloncuk gibi hastalıklar varsa ağır bir tabloya yol açabilir. Aort yırtılmasına, görme kaybına neden olabilir. Bu gibi durumlarda acil olarak müdahale edilip, kan basıncının düşürülmesi gerekebilir.
Yüksek tansiyon gözde çok ciddi sorunlara neden olabilir. Tansiyonun göze vurması, Yüksek tansiyona bağlı görme kaybı, retina damarlarında tıkanıklık veya göz içinde kanama şeklinde ortaya çıkabiliyor. Tansiyonun göze vurması özellikle tansiyon hastalığı iyi tedavi edilmeyen kişilerde meydana gelir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Beyin kanaması, beyin dokusu içerisinde meydana gelerek hasara neden olur. Bu durum da yaşamı tehdit edebilmektedir. Beyin kanaması belirtileri baş ağrısı, kusma, mide bulantısı, halsizlik ve daha ileri seviyede felç olarak kendini gösterir. Beyinde bir arterin patlaması ve dokularda lokal kanama nedeniyle oluşur.
Bu esnada tansiyonun baş ağrısı yaratmadan sinsice yükselmesi, kişilerin damarlarına ciddi ölçüde zarar görebiliyor. Kişi ne olduğunu anlamadan göz, beyin, kalp damarları ve böbrek damarlarında kalıcı hasarlar oluşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri