Lavanta yağının birçok faydası bulunmakla birlikte haftada en fazla iki kez uygulanması önerilmektedir. Kullanım esnasında ise 10 -15 dakika masaj yaparak uygulanmakta sonrasında sabaha kadar saçta bekletilmektedir. Eğer içine başka yağlar karıştırılarak bir kür hazırlandıysa 30 dakika bekletilmesi yeterli olmaktadır.
Masaj: Lavanta yağının faydalarından yararlanmak için, birkaç damla lavanta yağını jojoba yağı ile seyreltin. Banyodan sonra saç derinize masaj yaparak karışımı uygulayın. 5-10 dakika beklettikten sonra saçınızı durulayın. Haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz.
Kafa derisine masaj yapın: Elinize sıktığınız birkaç damla lavanta yağını direkt olarak saç derisine sürebilirsiniz. Burada 10 ila 15 dakika arası saçınıza parmak uçlarınızda masaj yaptıktan sonra lavanta yağını yarım saat kadar kafanızda bekletmelisiniz. Ardından saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Kullandığınız şampuanın içine 2 ya da 3 damla lavanta yağı damlatarak saçınıza dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. Karışımı saçınıza uyguladıktan sonra 4 ya da 5 dakika bekleterek saçınızı durulamanız yeterli olacaktır.
Lavanta suyunu şampuan şişesine ekleyerek de kullanabilirsiniz. Böylece saçınızı her yıkadığınızda lavanta suyu da cildinize nüfuz eder. Lavanta yağının kullanımı bir hayli pratiktir. Söz konusu yağı, saç uçlarına ve diplerine masaj yaparak yedirebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Lavanta Yağının Yüze Faydaları
Lavanta yağının cilde faydaları oldukça fazladır. Öncelikle, lavanta yağının cildi yatıştırma özelliği vardır, hassas ciltler için mükemmel bir seçenektir. Akne veya sivilce problemleriyle mücadele edenler için lavanta yağı, antibakteriyel özellikleri sayesinde yardımcı olabilir.
Çünkü lavanta suyunun saç rengi üzerindeki etkisi değişkendir. Sarı ve açık tonlardaki saç renklerini bir ton açtığı görülmüştür. Ancak doğal siyah ve siyah boyalı saçların rengini açma konusunda başarılı sonuçlar görülmemiştir.
Lavantada bulunan linaool maddesi, sinir impulslerini yavaşlatma özelliğine sahiptir. Bu mekanizma, kaslardaki gerginliğin alınmasını (antispasm), ağrının algılanmasındaki yavaşlamayı ve sakinleşmeyi, rahatlamayı ve sakin bir uykunun gelmesini sağlar.
Lavanta yağının en yaygın olarak kullanılan şekli ise uyku kalitesini artırmak için yastığa ya da yatağa damlatılmasıdır. Böylelikle derin uykuya geçmek kolaylaşır ve uyku kalitesi artar. Saç bakımında kullanırken ise şampuan ya da saç kremlerin içerisinde birkaç damla damlatmak yeterli olacaktır.
Lavanta yağı cilde uygulanabilir ancak doğrudan yüze sürülmesi önerilmez. Cilt tahrişi, kızarıklık veya hassasiyet gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, saf lavanta yağı cildi kurutabilir. Bu nedenle, lavanta yağı yüz bakımı için kullanılacaksa, mutlaka bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.
Banyo: Lavanta uçucu yağını banyo yaparken kullanmak da mümkün. Sıcak banyo suyuna birkaç damla lavanta uçucu yağı eklemek sakinleştirici ve rahatlatıcı bir banyo deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bu şekilde vücudunuzun uzun süre hoş bir şekilde kokmasını da sağlayabilirsiniz.
Saç ve saç derisi problemlerinden birçoğuna iyi gelen lavantanın saça olan faydalarını daha yakından inceleyelim. Mevsimsel saç dökülmelerinin dışında kalan saç dökülmelerinin önlenmesine yardımcı olur. Saçların daha fala çıkmasına dolayısıyla da gürleşmesine yardımcı olur.
Cildi yeniler
Egzama,sedef hastalığı gibi cilt bozukluklarının tedavisinde; yaraların, kesiklerin ve güneş yanıklarının iyileşmesini hızlandırmak için kullanılır. Yarım çay kaşığı lavanta yağı ve 3-5 damla hindistan cevizi yağıkarışımını etkilenen bölgeye günde 2 kez sürebilirsiniz.
Lavanta yağı, bebek ve çocukların cildine uygulanmadan önce kesinlikle farklı bir taşıyıcı yağ ile ya da su ile seyreltilerek kullanımı yapılmalıdır. Sıklıkla tercih edilen taşıyıcı yağlar ise hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve badem yağıdır.
Lavanta yağı saç diplerindeki bitleri, sirkeleri ve bit yumurtalarını yok etmeye yardımcı olur. Saçtaki yağlanmayı azaltır, kepeği önler.
Saf Ve Doğal Olduğu İçin Sentetik Lavanta Yağı Gibi Kumaş Üzerinde İz Bırakmaz. Evinizin Zemin Temizliğinde Su İçerisine Lavanta Yağı Damlatarak Hoş lu Bir Dez Sağlayabilirsiniz.
Lavantanın rahatlatıcı etkisi ile cildi sakinleştirir ve tüy dökülmesini azaltır. İçeriğindeki lavanta yağı sayesinde kene, pire gibi zararlıları uzaklaştırır. Tüylerin kolay taranmasını sağlarken canlılık ve parlaklık katar.
Şampuanın içine hangi yağlar konur? Şampuanınızın içine ekleyeceğiniz yağları doğru oranda ve dikkatli bir şekilde eklemelisiniz. Argan yağı, biberiye yağı, limon yağı, lavanta yağı, çörekotu yağı, hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı şampuanın içine ekleyebileceğiniz yağlardır.
Karışımı 3 gün güneşte bekletin. 3 günün sonunda kavanozu çalkalayın. Daha sonra kapağını açın ve yağı farklı bir kavanoza süzün. Lavanta yağınız hazır!
Lavanta yağını cilde kullanmak için öncesinde Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya avokado yağı gibi sabit (taşıyıcı) bir yağ ile seyreltmek gerekiyor. Bu şekilde lavanta yağı spa ve masaj gibi uygulamalarda da kullanılabiliyor. Lavanta yağının en yaygın kullanım şekli de uyku rutinlerine dahil edilmesi ile oluyor.
Lavanta bitkisinden elde edilen bu yağın birçok önemli olumlu etkisi bulunmaktadır. Cilt bakımında sıklıkla tercih edilen bu yağ, cinsel gücü artırmada da oldukça etkilidir. Libido artırıcı etkisi ile öne çıkan bu yağ, cinsel ilişki öncesi hem kadının hem de erkeğin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
Lavanta kürü alerjik rinit için uygulanabilir. Lavantayı çay olarak demleyerek içebilirsiniz. Alerjik rinit için kürün 15 gün boyunca uygulanması önerilir, sonrasında miktar haftada 2-3'e düşürülebilir. Lavanta çayınızı akşam yemeklerinden sonra yudumlayabilirsiniz.
Duştan sonra saç bakımı yaparken nemlendirici bir saç kremi veya maske uygulayın. Bu işlem, saçınızı nemlendirmeye, beslemeye ve yumuşatmaya yardımcı olacaktır. Saç tipinize uygun bir ürün seçin ve saçınıza uygulayın. Ürünü saç diplerine değil, saçın orta ve uç kısımlarına uygulamanız tavsiye edilir.
Saç rengini doğal renkler ile açmak isteyen kişiler su ile limon yağını karıştırarak saça sıkabilir. Güneş ile temas ettikçe saçın renginin açıldığını görebilirsiniz. Limon yağı, yağlı saçlar için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri