Çift Maaş Başvuruları Nereden Yapılıyor? Çift maaş almak için başvuruda bulmak isteyen kişilerin SGK İl Müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor. Başvuru yapacak olan kişiler ilk olarak ölüm aylığı talep belgesini doldurarak kuruma iletmeli. Bunun dışında başvuru için gerekli olan tek evrak nüfus cüzdanı.
EŞLERE ÇİFT MAAŞ HAKKI
Eşlerden birisi vefat ettiği zaman ister erkek ister kadın olsun sağ kalan eşe maaş bağlanıyor. Bu eş çalışıyor ya da emekli olursa da ölüm maaşı alıyor ve hem emekli maaşını hem de eşinin maaşını birlikte alarak çift maaşa kavuşuyor.
Emekli olduktan sonra emekli maaşınız kesilmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek işçi statüsünde çalışmanız halinde bir ikinci emeklilik söz konusu olmayacaktır. Ancak iş hayatınız boyunca ayrıyeten Bireysel Emeklilik Sistemi denilen BES'ten faydalanırsanız, ikinci bir ödeme alabilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı. SGK, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu'nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine ilişkin uygulamayı anlattı.
Bu konu mevzuatta da biraz karmaşık olduğu için kafalar karışıyor. Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var. Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalan maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır.
İlgili 35 soru bulundu
Kimler Birden Fazla Emekli Maaşı Alabilir? SSK(4A), Bağ-Kur(4B) veya Emekli Sandığı(4C) sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Her ay binlerce vatandaşın yararlandığı çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınıyor.
Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Böylece dul ve yetim aylığı alanların maaşları da Ocak 2023'te yüzde 30 artırılmış oldu. Bu kapsamda 2023 yılında; yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 liraya yükselmiş oldu. En yüksek aylık da 13 bin liraya çıkmış oldu. Yeni zamla birlikte dul ve yetim maaşı alanların ek ödemeleri de artırıldı.
Ölen babadan dul kızına maaş ne kadar? Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Kadın-erkek ayrımı olmadan vefat eşlerden aylık alabilmek için evli olmamak yeter şarttır. Evli olmadığı sürece kadın-erkek vefat etmiş emekli eşten dul aylığı alabilir. Evlenirse dul aylığı kesilir, evlilik son bulunca da yeniden dul aylığı alınabilir.
Dul ve yetim aylığı ödemelerinin ise ne kadar olduğu merak edilen konuların başında geliyor. Vefat eden sigortalının eşi %50 oranında emekli maaşını alabilir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa bu oran %75 olmaktadır.
Emeklilikte son 7 yıla dikkat edin
Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o statü şartlarıyla emekli olunuyor.
Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.
Emekli hangi sigortalılığa (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor.
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmayan kişi, 5 yıl geriye dönük ölüm aylığını talep edebilir. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli süre prim ödemiş olması gerekir.
Boşanmış kadınlar anne veya babalarının sosyal güvenlik haklarından yararlanarak aylık bağlatabilirler. Yine bu kapsamda sağlık yardımlarından yararlanmaları mümkündür.
Ölen kocanın Bağ-Kur sigortalısı ölen babanın SSK sigortalısı olması halinde iki maaş için sorun yok. Ancak ölen kocanın SSK sigortalısı ölen babanın Bağ-Kur sigortalısı olması halinde bazen iki maaş bağlanamıyor.
Buna göre 2,7 milyon memur emeklisi ve 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını bu ay zamlı alacak. En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi.
* Baba veya annesini kaybeden bir kız çocuğu, evlenene kadar ve sigortalı bir işe girene kadar yaşı ne olursa olsun ömür boyu yetim aylığı alır. Evlenirse ya da bir işe girerse aylık kesilir. Boşandığında ya da işten ayrıldığında aylık yeniden kendisine bağlanır.
Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı'ndan (memurluktan) emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Bu durumda üç maaş bağlanmış oluyor.
Yetim aylığı, öğrenimin sona erdiği tarihte kesilir. Öğrenim devam etse bile yaşın doldurulması halinde de yetim aylığı kesilir. Örneğin, yükseköğretime devam etmekte olan öğrenci 25 yaşını doldurmuşsa, herhangi bir işte çalışsın veya çalışmasın yetim aylığı kesilir.
Üstelik kocanın çalışıyor ya da emekli olması da aylık bağlanmasına engel değildir. Kadınlara bağlanma şartları erkekler için de oluşmuşsa erkeklere de ölüm aylığı bağlanıyor. Aylığın kesilmesine sebep olan tek değişiklik ise ikinci bir evliliktir. Koca evlenmediği sürece vefat eden eşinin maaşını alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri