Lavanta yapraklarının yara iyileştirme etkisi de bilinmektedir. Alternatif tıp alanında kesik ve yaralar için kullanılan lavanta yaprakları, hücre yenilenmesini sağlar. Bu yönü ile ufak yaraları çabuk iyileştirecektir. Lavantanın yaprağından çiçeğine kadar faydalanarak daha sağlıklı bir bedene kavuşabilirsiniz.
Tek kişilik hazırlamak için bir su bardağı içme suyunu kaynatmakla başlamalısınız. Su kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı kurumuş lavantayı içine ekleyebilirsiniz. Ardından ocağınızın altını biraz kısmalısınız. Kurumuş lavanta değil, hazır poşet lavanta çayı da aynı etkiyi verecektir.
Lavanta sadece içilerek tüketilmez. Lavanta yağ haline getirilerek vücut üzerinde kullanılabilir.
Lavanta çayını sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca başka bitki çaylarıyla karıştırarak da farklı tatlar elde edebilirsiniz. Unutmayın, herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya hamileyseniz, lavanta çayı gibi bitki çaylarını tüketmeden önce bir doktora danışmanız önemlidir.
Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
İlgili 19 soru bulundu
Lavanta bitkisinden; lavanta çayı, lavanta yağı, lavanta tentürü, lavanta kolonyası, lavanta sabunu ve şampuanı üretiliyor. Ayrıca içeriğindeki lavanta esansının zenginliğiyle parfümeri endüstrisinde ham madde olarak kullanılıyor.
2 yemek kaşığı lavanta ile yarım çay bardağı yağlı sütü kısık ateşte benmari usülü ısıtıp, yaklaşık 2 saat kadar demlemeye bırakın. Karışımı süzdükten sonra küçük bir cam şişeye koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tamamen doğal olan bu karışımı 1 hafta boyunca kullanabilirsiniz.
Lavanta çayı ise lavanta bitkisinin çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen ve hoş kokusuyla bilinen doğal bir bitki çayıdır. Lavanta çiçeklerinin kurutulması ve kaynatılması ile hazırlanır ve yaygın olarak rahatlama, stres azaltma ve uyku kalitesini artırma gibi faydaları nedeniyle tüketilir.
Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır.
Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudunuzu korumak için lavanta kürünü uygulamanız önerilmektedir. Lavanta kürünü karaciğer ve bağırsak hastalıkları durumunda değerlendirebilirsiniz. Lavanta kürü İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer hastalıklarına karı tavsiye edilmektedir.
Lavanta çayı hazırlamak için genellikle lavanta çiçeklerinin kurutulmuş yaprakları veya çiçek başları kullanılır. Bir fincan lavanta çayı yapmak için, yaklaşık bir çay kaşığı kurutulmuş lavanta çiçeklerini kaynar suya ekleyerek 5-10 dakika kadar demlemek yeterlidir.
Lavanta yaprağı çayının rahatlatıcı kokusunun solunum yolu şikayetleri için olumlu etkisi olduğu bilinir. Ferah ve aromatik yapısı sayesinde kişinin sakinleşmesine yardımcı olur. Bahsi geçen bitki, migren gibi rahatsızlıklar üzerinde de etkilidir. Dilerseniz çayın içerisine çeşitli kuru çiçek ve otlar ekleyebilirsiniz.
Lavanta mis gibi kokusuyla en sevilen çiçek türleri arasında, ancak sivrisinekler bizimle aynı fikirde değil. Aksine sivrisinekler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmıyor ve lavantalı ortamlardan uzak duruyor.
Lavanta çayı için taze lavanta kullanılabilir. İmkan yoksa kurutulmuş lavantadan da çayının demleyebilirsiniz. Diğer bitki çaylarında da olduğu gibi lavanta kaynatılmadan demleme yapılarak çay elde edilmesi çok daha doğrudur.
Soğuk algınlığı ve gripten kurtulmaya yardımcı olduğundan özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilmektedir. Kan pıhtılaşması riskinin azaltılmasına yardımcı olduğundan kalp hastalıklarında önleyici rol üstlenir. Rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygıyı giderdiği için kas spazmlarını da en aza indirir.
Karaciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor
Lavanta çayı düzenli olarak tüketildiğinde vücutta detoks etkisi oluşturuyor, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor.
Lavanta yağı: Lavanta yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Bazı lavanta yağını bir taşıyıcı yağla karıştırarak vajinaya uygulayabilirsiniz. Doğal Tedavi Yöntemi Nasıl Uygulanır? Yoğurt Pamuklu çubuk yardımıyla doğal yoğurdu vajinaya uygulayabilirsiniz.
Lavantanın çiçek , yaprak ve gövdesinden damıtılarak alınan lavanta yağı tıpta halen kullanılır. Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar. Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır.
Bir su bardağı su kaynatıldıktan sonra bir çay kaşığı lavanta kaynamış suyun içine eklenir. Yaklaşık 6-8 dakika kadar demlenmesi için bekletilir. Demlenme işleminin ardından bir süzgeç yardımıyla çiçekleri süzülür. Bu işlemler bittikten sonra çayınızı tüketebilirsiniz.
Lavanta tütsüsü ise yakıldığı ortama güzel koku yayıyor olmasının yanı sıra negatif enerjilerden arınmak, zihni sakinleştirmek, yoga ve meditasyon esnasında dinginlik hissini derinleştirmek, odaklanmayı ve yaratıcılığı artırmak ve derin uykuya dalabilmek gibi birçok amaçla kullanılmaya devam ediyor.
Yapılışı: Yapılış aşamaları diğer toniklerden birazcık farklı. 1 tatlı kaşığı kuru lavantayı 1 su bardağı kaynamış suda demleyin. Soğuduğunda 8-10 damla lavanta yağı ve 5 damla limon yağı ekleyin. Toniğiniz hazır.
Lavanta çayının cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden kaynaklanır. Bu çay, ciltteki iltihaplanmayı azaltmaya ve sivilce, akne gibi cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olabilir. İçeriğindeki doğal bileşenler, cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesine katkıda bulunur.
Taze ve hoş kokusu ile duş sonrası body mist olarak kullanılabilir. Yaz aylarında güneş sonrası hem yüzünüze hem de tüm vücudunuza; serinlemek, rahatlamak ve nemlendirmek için kullanabilirsiniz.
1 litre kaynamış suda demleyeceğiniz 2 yemek kaşığı lavanta kurusuyla, saç diplerinizi ovar ve yıkanmış saçlarınızın son durulama suyu olarak düzenli şekilde kullanırsanız, saç dökülmenizi azaltırsınız. Saç dökülmesini önlemek için ayrıca şampuanınıza 5-10 damla arası lavanta yağı da ekleyebilirsiniz.
Gece yatmadan alınan bir veya iki tatlı kaşığı lavanta balı sağlıklı bir uyku ve rahatlama sağlamaktadır. Lavanta Çayı: Kurutulmuş ya da taze lavanta kaynamış suya bırakılıp, 3-4 dakika demlenmesini bekledikten sonra içilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri