Lavanta çiçeğini tokum ekerek çoğaltmak için ise tohumların çimlendirilmesi gerekir. Çimlendikten sonra toprağa ekilmesi uygundur. Fide ekerek çoğaltmak işlemi en kolay işlemlerden biridir. Fideyi uygun bir saksıya ektikten sonra sulayıp, güneş ışığı alan bir yere koyulması yeterlidir.
Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Kasım ile Şubat ayları arasında lavanta fidesi ekilmelidir
Mart ayı toprağın, doğanın ve lavantanın uyanma dönemidir. Bu aydan itibaren lavanta fidanı köklenmeye başlar ve toprağa tutunur. Bu zaman diliminde ekim yapılırsa, bitkimiz toprağa kolayca tutunacaktır.
Lavanta kolayca çoğaltılabilen bir bitki. Hem tohum hem de fide metodu ile çoğaltmak mümkündür. Daha hızlı çoğaltmak için birkaç yaprak düğümü olan dalı kesim ve kök salması için bir saksıya ekin.
Lavanta tohumu, önceki senelerden kalan kurutulmuş lavanta çiçeğidir. Evde lavanta yetiştirmek için öncelikle tohumun yeşillendirilmesi gerekir. Lavanta tohumları boyut olarak oldukça küçüktür. Kahverengi ya da siyah renkte olurlar ve hoş kokarlar.
İlgili 36 soru bulundu
Çelikten lavanta çoğaltma, kendi lavantamızı kendimiz çoğaltabiliriz.
Pek çok kişi lavanta dalından tutar mı diye merak etmektedir. Lavanta çiçeği oldukça basit bir şekilde çoğaltılabilen çiçek çeşitlerinden biridir. Dallarını budayarak bir saksıya ekildiğinde kısa süre içerisinde çiçek verebilir.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
İyi gelişmiş her bitkiden uyku döneminde (Aralık-Şubat) 100-150 civarında çelik alınır. Standart çelikler; 8-10 cm uzunluğunda ve 2 mm kalınlığındadır. Çeliğin alt tarafında yer alan yapraklar ise alınmalıdır.
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Lavanta tohumu, lavantanın hasat sonunda bir kısmının tohuma bırakılması ile olur. Bu tohuma bırakılan lavantalar en iyi şekilde kurutulur. Böylece lavanta tohumu bir sonraki ekim dönemine kadar hazır olmuş olur.
Ekimi kolay, bakımı zahmetsiz bir bitkidir. Bunlara ek olarak hasat dönemi de bir o kadar özen ister. Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Çelikler çoğunlukla küçük poşet saksılara dikilir ve bu saksıların içindeki karışımın 1/3'ü torf, 1/3'ü vermikülit ve 1/3'ü ticari toprak olabilir. Aynı zamanda sık sık sulama yapılır, fakat sulama sadece toprak kuru olduğunda yapılır. Çeliğin köklenmesi doğal olarak 4-6 hafta içinde gerçekleşecektir.
Bu ideal zaman yazın sonu veya ilkbahardır. İlkbaharda çelikden çoğaltma yaparsak avantajımız, bitkimizi kışın seraya veya korunaklı bir yere koymamız gerekmez. Yazın sonunda yapacağımız çoğaltmaları ise kışın sera gibi bir yerde muhafaza ederiz. Bu çoğaltmalarda kayıplar daha fazla olur.
Çelikler 7 ila 15 santimetre boyutunda kesilerek hazırlanmaktadır. Tepedeki yaprak kısımları bırakılır ve dip yaprak kısımları koparılır. Daha sonra köklenme için alana dikim yapılır. Yumuşak Odun Çelikleri: Her daim yeşil ve yaprak döken bitkilerin yumuşk ve etli taze ilkbahar sürgünlerinden elde edilen çeliklerdir.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta Türkiye'de Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde yetişir. Örneğin lavanta ülkemizde Antalya, Mersin, Muğla, İzmir, İstanbul gibi bölgelerde bolca yetiştirilir. Akdeniz iklimi sayesinde lavantalar etrafa muhteşem bir koku yayar ve yetiştiği bölgeyi süsler.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Lavantayı bahar ayında güzel, kompakt bir top şeklinde budayın.
Lavanta yapraklarının yara iyileştirme etkisi de bilinmektedir. Alternatif tıp alanında kesik ve yaralar için kullanılan lavanta yaprakları, hücre yenilenmesini sağlar. Bu yönü ile ufak yaraları çabuk iyileştirecektir. Lavantanın yaprağından çiçeğine kadar faydalanarak daha sağlıklı bir bedene kavuşabilirsiniz.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri