Artvin Hopa Laz Böreği dinlendirilen hamurun ince yufkalar halinde açıldıktan sonra; kendine has hazırlanan muhallebinin yufkaların ortasına konularak pişirilmesi ile elde edilen üründür.Hopa Laz Böreği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlının Hopa yöresine ait olduğunu vurgulayan Akyürek, "Araştırmalarımız sırasında Laz böreğinin geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını öğrendik. Kayıtlarda, daha çok özel günlerde misafirler için hazırlanan tatlı olduğu bilgisi de yer alıyor.
Birçok Karadenizliye göre ise Laz böreği şöyle oluşmuştur: Börek yörede ilk kez Karadenizli bir kaynana tarafından yapılmıştır.
Çıtır çıtır yufkaların arasında yoğun kıvamlı muhallebinin tadıyla büyüleyecek olan Laz böreği, Karadeniz mutfağının vazgeçilmez bir tatlısı. Özenle açılan yufkaların arasına konulan muhallebi ile şerbetli ya da şerbetsiz yapılan bir tatlı türü olan Laz Böreği, 200 yıllık bir tarihle yıllardır sofraları süslüyor.
170 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar 30 dakika pişirin.Fırından çıkardığınız laz böreğinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan şerbeti üzerine gezdirin ve sevdiklerinizle afiyetle tüketin.
İlgili 23 soru bulundu
Laz böreği (Doğu Lazcası: Paponi); yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır.
İçerisinde süt ürünü bulunduğu için buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Laz böreği olabildiğince taze tüketilmelidir. Bu nedenle ya küçük porsiyonlarda yapmalı ya da hızlı bir biçimde tüketmelisiniz.
Üst kısma da tekrar 21 adet yufkayı her 3 yufkada 1 arasına tereyağı sürerek yerleştirelim. En son kata da bolca yağ sürdükten sonra böreğimizi dilediğimiz boyutta keselim. Ardından 180°C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
Laz Böreği Tarifi İçin Malzemeler
1/2paketbaklavalık yufka(44 adetlik) 200gramtereyağı
Boğazın güzel ilçesi Sarıyer'in tarihi 19. yüzyılın sonuna dayanan böreği İstanbul'un en meşhur lezzetlerinden biridir. Sarıyer böreği, içine fıstık ve kuş üzümü koyulmasıyla benzerlerinden ayrılır ve insanı bir porsiyon börek için Sarıyer yollarına düşürecek güce sahiptir.
Pınar Labneli Laz Böreği Tarifi İçin Malzemeler
5 yemek kaşığı toz şeker. 1 tatlı kaşığı nişasta. 1 adet yumurtanın sarısı 2 yemek kaşığı pınar labne peyniri.
Muhallebi için süt ve nişasta, şeker, vanilya pişirilir. Kıvam aldıktan sonra tereyağı eklenir ve hızlıca karıştırılır. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra 1 yumurta kırılır, karabiber eklenir ve tekrar karıştırılır.
Şehirde Laz böreğinin en iyi adreslerinden biri olarak ise Liman Lokantası gösterilmektedir. Şehir merkezinde hizmet veren Liman Lokantası, Vedat Milor'un rehberinde de yer almaktadır.
Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Baklava yufkalarını dikdörtgen büyük borcam fırın tepsisine ilk 7 kat yufka koyulup, her katın arasına tereyağı gezdirip, fındık yada ceviz koyulur. 7 katın üstüne muhallebi dökülür. Kalan yufkalar da aynı şekilde üst üste konulur.
Tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra yine bir güzel dilimleyin. Soğuyan dilim börekleri yine aralarında mutlaka boşluk bırakıp birbirlerine değmeyeceklerinden emin olduktan sonra saklama kaplarına ya da buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa kaldırabilirsiniz.
Diğer Boyutlar: 1 paket - 296kcal, 1 oz - 99kcal, 100 g - 348kcal, devamı için... Diğer Boyutlar: 1 dilim - 90kcal, 1 porsiyon - 269kcal, devamı için...
Laz böreği piştikten sonra fırından çıkartın. 2 dakika kadar sıcaklığının gitmesini sağlayın. Ardından soğuk şerbeti azar azar tatlının üzerine gezdirin.
İster hemen pişirin,ister akşam yapın sabah kahvaltıya hazır olsun. veya dondurucuya atın aylar sonra bile çıkarıp pişirebilirsiniz.
Hava almayacak şekilde kapatın. Pişmiş börekleri bu şekilde buzluğa kaldırabilirsiniz. Pişmiş böreği kısa sürede tüketecekseniz, hava almayacak şekilde streç film ile kapatıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ancak pişmiş börekleri en geç 3-4 gün içinde tüketmeniz gerekir.
Süt ve Yağ Kullanın
malzemelerdir; ancak iş böreğe gelince bu malzemelerin önemi daha da artar. arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.
Nefis bir börek yapmak için hamurunda kullanacağınız malzemeler çokça az aslında. Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok.
Bir Balkanlar belgeseli izlerken bile, televizyonda göreceğiniz börek, karnınızı acıktırabilir. Arnavut böreği ince açılan hamurların, kat kat, 6 kat gibi düşünebilirsiniz, üst üste konulması, börek harcının konulması, sonra üzerine yine aynı hamurlarının konulması ile yapılır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri