Bu kelime genellikle içsavaş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iç savaş şeklinde olmalıdır.
Geniş toplum kesimlerini kapsayan ve tarafların anlaşamadığı belirli bir ülke içinde gerçekleşen savaştır.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, aşağı, yukarı, orta, iç, yakın, uzak kelimeleri ayrı yazılır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, İç Anadolu, ...
Bileşik ad olan bu kelime genellikle iç işleri şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı içişleri şeklinde olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
arkadaşlar içmimarlar odasının aldığı bir kararla "içmimarlık" artık bitişik olarak yazılacak. TDK' dan onay alınması için çalışmalar başlanmış. biliyorsunuz mimarlığın bir sıfatı olarak algılanmasına sebep oluyor ve farklı tartışmalar başlatılıyordu.
Bu kelime genellikle iç görü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı içgörü şeklinde olmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
İki ayrı kelimeden oluşması bu kelimenin ayrı yazılması gerektiğine işaret etmektedir. Bazı durumlarda iki ayrı kelime birleşik olarak karşımıza çıksa da ön yargı kelimesi için bu durum geçerli değildir. Bu kelimenin doğru yazılışı ''ön yargı'' şeklindedir.
Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Bu kelime genellikle Lale Deviri şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Lale Devri şeklinde olmalıdır.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
İç savaşlar bir devlet içerisinde yönetimin kuvvet kullanılarak ele geçirilmesi ya da devletin bölünmesi amacıyla genelde devlet (veya devlet adına hareket eden hükümet) ile siyasi, etnik veya dini muhalif gruplar arasındaki silahlı çatışmalardır.
Bir etnik grup yönetimden dışlanmışsa ve yoksulluk çekiyorsa ayrılıkçı eğilimler artabilir. Katılımına ve ayrılmaya izin verilmediği durumda ve etnik gruplar bir bölgede yoğunlaştıysa ayrılıkçı iç savaş çıkma ihtimali doğar. Bölgesel yoğunluk yoksa da isyancı/devrimci şiddet ortaya çıkabilir.
İç savaşların nedenleri temelde dört çerçevede incelenmektedir: psikolojik yaklaşım, rasyonel seçim yaklaşımı, kültürel yaklaşım ve yapısalcı yaklaşım. İnşacı yaklaşım da iç savaşların nedenleri hakkında önermelerde bulunur.
Yer alt kelimesi de birleşik isim olmasına rağmen, somut olarak bir mekandan bahsedilmediği için ayrı yazılması gerekir. Yer altı kelimesinin içinde yer aldığı tüm isim tamlamaları da birbirinden ayrı yazılmalıdır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
afyon ruhu, katran ruhu, lokman ruhu, nane ruhu, tuz ruhu vb. ç. Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler: Arnavut kaldırımı; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, kara yolu, keçi yolu; köprü yol vb.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
Çevrim İçi Kelimesinin Doğru yazılışı
Çevrim içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "çevrim içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bir kesim günümüzde hala bu sözcük grubunun bitişik yazılması gerektiğine dair bilgi verir. Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
ÖNGÖRMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Doğru kullanımı öngörmek şeklinde olmalıdır.
İşbirliği nasıl yazılır sorusu çoğu kişi tarafından yanlış bilinmektedir. Birleşik yazılacağına dair bir bilgi olsa da iş birliği sözcüğü Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre ayrı yazılmalıdır. Sözcüğün doğru yazımı "iş birliği" şeklindedir.
birl. zf. (kat ve Fars. be- ekiyle kat-be-kat) [İki Türkçe kelime arasına Farsça ek getirildiği için yanlış kabul edilmiştir] Kat kat, pek çok: “Allah senden katbekat râzı olsun.” Evvel aldandım key (çok) kolay sandım / Katbekat yandım âteş-i aşka (Hayâlî).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri