Meyve Yenidünya, yumuşak çekirdekli bir meyve türüdür. Meyveler çiçeklenmeden itibaren 150-200 gün sonra olgunlaşır. Ülkemizde Mart-Nisan'da olgunlaşmaya başlar ve Hazirana kadar devam edebilir.
Yenidünya ağacı meyveleri sarı olan ekiminden sonra 2-3 yıl içerisinde meyve verebilen yaklaşık 30 yıl meyve verebilen en uzun ömrü 60 yıl olan bir ağaçtır. Gülgiller familyasından olmaktadır. En fazla meyveyi 20 ile 25 yıl arasında sağlamaktadır.
Yapraklarını dökmeyen her daim yeşil kalan malta eriğinin fidan dikim zamanı kışları soğuk geçen bölgelerde sonbaharda kışları ılık geçen bölgelerde ilkbaharda dikimi sağlanıp tüplü ya da saksılı aldığımız malta eriği fidanını yılın 12 ayı dikim yapabiliriz.
Sulama: Yenidünya ağaçları gelişmesi ve iyi ürün vermesi için tüm meyve ağaçları gibi havanın kuraklık durumuna göre nisan ayından başlanarak yaz boyunca fidan durumundakiler 7-10 gün gelişmiş olanlar 15-20 gün arayla bolca sulanır. Ancak sıcaklık ve kuraklık artarsa sulama daha da sıklaştırılır.
Malta Eriği -Yenidünya- Hakkında Her Şey
Özellikle Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde yetişen Malta Eriği ülkemize Lübnan ve Cezayir'den gelmiştir. Türkiye'de Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir.
İlgili 20 soru bulundu
Sonbaharla birlikte şahane çiçeklerini açmaya başlayan, güzel görünümlü ve yaz-kış her daim yeşil yapraklarıyla oldukça dekoratif bir yapıya sahip bu ağacın meyveleri mayıs ayında yeşilden sarıya dönerek olgunlaşmaya başlar, giderek turuncu bir renk alarak olgunlaşırlar ve haziran ayı sonuna kadar meyveleri toplanır.
Yenidünya ağaçları ekim ayı sonu ile kasım ayında çiçek açmaya başlar ve neredeyse kış boyunca çiçekli kalır. Bileşik salkımlar halindeki krem ve beyaz renkli çiçekleri güzel kokulu olup balozu (nektar) bakımından zengindir. Bu nedenle halanlarını kendine çeker.
Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
Lifli ve sulu bir meyve olduğundan vücudun hararetini alır, kan şekerini düzenler. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler.
Bu meyve bahar ve yaz aylarında yetişiyor ve tazeliğini uzun zaman koruyamadığından hemen tüketilmesi gerekiyor. Akdeniz ikliminin görüldüğü tropikal bölgelerin çoğunda bulunan malta eriği özellikle Antalya ve çevresindeki illerde yetiştiriliyor.
Temmuz: Salatalık ve çileği tohumu ekilir. Ağustos: Çilek, havuç, ıspanak ve marulun tohumu ekilir. Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir. Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir.
Malta Eriği Ağacı Su İster mi? 10 metreye kadar uzayıp yaklaşık 30 yıl ömrü olan malta eriğinin su ihtiyacı fazladır. Kış döneminde ayda bir sulama ihtiyacı olan malta eriği yaz döneminde 15 günde bir hatta kuraklık arttıkça haftada bir sulanmak ister.
Yeni dünya ağacı ekildikten sonra bakımlarının özenli olarak yapılması gerekiyor. Özenli bakımları tamamlanan yeni dünya ağaçları 2 ile 3 yıl arasında meyve vermeye başlayacaktır. Bakımlarının yapılmaması meyve verme sürecini uzatabilir.
Muşmula, yenidünya isimleriyle de tanınan Malta eriği dışı hafif sert, içi de yumuşak bir meyve. Dünyada da ''Maltese Plum'' ya da ''loquat'' adıyla biliniyor. Mayhoş bir tadı olması sebebiyle de pek seviliyor. Çok çekirdekli bir yapısı olan bu meyvenin doğum yeri ise Çin ve Japonya.
Türkiye'de ilk yenidünya hasadı olması nedeniyle, toplanan ürünler temsili olarak 200 TL'den alıcı buldu. Nisan ayı sonuna doğru örtü altındaki hasadın biteceği, ardından açık bahçelerdeki ürünlere geçileceği kaydedildi.
Çiçekler, ilkbahara doğru olgunlaşır mart ayından sonra salkımlar halinde meyveye dönüşür. Haziran ayında meyvelerin rengi turuncuya çalmaya başladığında toplanır, semt pazarlarında ve manavlarda satılır.
Malta eriği (Eriobotrya japonica), diğer adıyla yenidünya (bazı bölgelerimizde sarıkız olarak da bilinir), doğal yaşam alanı güney Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi.
Görme sağlığına faydası olan yeni dünya meyvesi bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Solunum sistemini rahatlatan bu meyve dolaşımı arttırırken kan basıncını da düşürüyor.
yeni dünya hakkında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, kabuğunun soyularak yenmesi zorunluluğudur, evet yeni dünya kabuğuyla da yenir, ancak kabuklu yenen yeni dünya, iç kabuğu soyulmadan yenen taze ceviz ya da taze badem gibidir, lezzetini tam anlamıyla alamazsınız.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Bebeklere yenidünya kaçıncı ayda verilir sorusuna gelirsek, bebeğinize 6. aydan itibaren yenidünya meyvesini püre olarak verebilirsiniz. Bebeğinize yoğurt yedirirken içine karıştıracağınız bir miktar yenidünya meyvesi ile bebeğinizin öğünlük vitamin ihtiyacını lezzetli bir şekilde karşılayabilirsiniz.
Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor. Malta eriği çekirdeğinin tozundan ise cilde yararlı maskelerde yapılabiliyor.
Aşılar ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılabilir.Göz aşısı olarak 'T' aşısı, Yongalı aşı ve yama aşı kullanılır.Yenidünya bahçesi tesis edilirken kış aylarında soğuk, yaz aylarında ise sıcak kurutucu rüzgarların zararlarından korunmak amacıyla rüzgar kıran kurulmalıdır.
Meyve etinin gelişmesini engelleyen fungus çekirdeklerin büyümeye devam etmesiyle meyve etinde çatlamalara ve çekirdeklerin görülmesine neden olur. Hasta meyveler ağaçta asılı kalır ve zamanla kararır. Genç meyve infeksiyonlarında meyve yüzeyinin lokal olarak kararmasına ve pazar değerinin düşmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri