Dezavantajı: Korneası ince hastalarda tercih edilmez. Kornea yapısında anomali olan hastalarda aşırı incelme ve görme bozuklukları ortaya çıkabilir (Korneal ektazi) Ameliyat sonrası kuru göz şikayetlerinin fazla olması
Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan pek çok lazer çeşidi vardır. Kırılma kusurlarının tedavisinde kullanılan lazer excimer lazerdir. Excimer lazer, 192 nm dalga boyuna sahip bir lazer olup uygulama sırasında korneanın belli bölümlerini incelterek etkisini gösterir.
İnce korneaya sahip hastalara da uygulanabilir. Yüksek görme kusuruna sahip hastalara uygulanabilir. Astigmatik düzeltme olanağı sağlar. Korne kapağı (korneal flep) komplikasyonu olasılıklarını en aza indirger.
No Touch Laser'in tedavisinin en önemli avantajlarından birisi de, korneası ince olduğu için kesili yöntemlerle laser yapılamayan veya kornea yüzeyi düzensiz olduğu için laser tedavisi riskli görülen hastalar için de uygulanabilmesidir.
Bir göz hastalığı olan keratokonus, korneanın sivrilerek öne doğru çıkması ve giderek incelmesini ifade eder. Görme kalitesini bozan bu hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde görmede giderek azalma ve körlüğe neden olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Yaşımız ilerledikçe korneal kollajen kalınlaşır ve sertleşir. 40 lı yaşlardan sonra sağlıklı kişilerde keratokonus bulgularında ilerleme olmaması bu nedenledir. Benzer bir durum şeker hastalarında (Diabetes Mellitus) görülür. Genç diabetli hastalarda bu nedenle keratokonus bulgularında ilerleme olmaz.
Keratokonus Nedenleri
Bu hastalığın nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Bunun sonucunda "serbest radikaller" denen maddeler korneada oksidatif hasara yol açar. Böylece kornea zayıflar ve öne doğru bel verir. Bu hastalık için genetik yatkınlık geçerlidir.
Buna rağmen bu durumlarda bulanık görüntü normaldir. Görme, LASİK yönteminin uygulanmasında yavaş yavaş 1 ay içinde netleşir, SmartSurfACE tedavisinden sonra ise yaklaşık 3 ay içinde netleşir. Ancak tam netleşme bazı kişilerde 6 ay sürebilir.
Korneanın 500 mikronun altında bir kalınlığa sahip olması ince kornea anlamına gelir.
Haze, lazer sonrasında göz yüzeyinde ortaya çıkan bulanıklıktır. Ciddi haze lazer sonrasında çok nadir ortaya çıkan bir durumdur. Ancak ortaya çıktığında görme kaybına da neden olabilir.
Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir. Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir.
Kornea epiteli: Bu katman korneanın en dış tabakasıdır, beş kat hücreden oluşur, en altta yer alan hücreler ve kornea'yı çevreleyen limbusdaki hücreler çoğalır ve yukarı katlara doğru ilerleyerek yaşlı hücrelerin yerini alırlar, böylece kornea epiteli yaklaşık iki haftada bir yenilenir.
Yanlış: Lazer tedavisi sadece miyop için yapılır. Astigmat ve hipermetrop gözlere lazer yapılmaz. Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir.
Lens çok uzun süre kullanılırsa veya göz kuruluğu ortaya çıkarsa sertleşmeye başlar. Lens sertleştikçe göz kapağına batar ve gözde yanmaya neden olur. Bu ise lensin korneayı inceltmesine neden olmaktadır.
Keratokonus, korneanın incelmesi ve şeklinin bozulmasıyla karakterize bir göz hastalığıdır. Keratokonus tedavisi olarak kornea nakli veya kornea halkası gibi cerrahi prosedürler uygulanabilir. Her iki prosedür de gözün normal şeklini geri kazandırmak ve görme problemlerini düzeltmek için yapılır.
Kornea en az 500 mikron kalınlığında olmalı. Bazı özel durumlarda ise 490 mikron kalınlığında da Smile yöntemi düşünülebilir.
Hemen tedavi edildiğinde, çoğu kornea aşınmaları kalıcı görme kaybı olmadan tam iyileşmeyle sonuçlanır.
Çok ince bir yapıdadır. Zaman içerisinde kademeli olarak kalınlaşmaktadır. Hasarlanması sonucunda kornea endoteli zarar görür.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Excimer Lazer tedavisi sonrasında, bazı kişilerde geçici olarak göz kızarıklığı, göz sulanması, ışığa hassasiyet, gece görüşünde azalma gibi yan etkiler görülebilir. Ayrıca, nadir durumlarda enfeksiyon veya korneada düzensizlikler gibi ciddi yan etkiler de meydana gelebilir.
Ameliyatınızdan sonra gözünüz iyileşmesi ve görüşünüzün stabilize olması yaklaşık iki ila üç ay sürer. Ameliyattan bir ila iki gün sonra göz doktorunuzla bir takip randevunuz olacak. Doktorunuz gözünüzün nasıl iyileştiğini inceleyecek ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol edecektir.
- Tedaviden Sonra Günlük Yaşama Ne Zaman Geçilebilir? Genellikle ertesi gün işe gidilebilir. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde düzenli kullanmanız ameliyatın kendisi kadar önemlidir. Güneş ışınları rahatsız edebileceğinden güneş gözlüğü takmanızı öneririz.
Korneanın; saydamlığını yitirdiği veya şeklinin bozulduğu durumlarda, yaşamını yitirmiş bir kimseden alınan şeffaf kornea dokusu ile değiştirilmesi işlemine kornea nakli denir. Keratokonus hastalığının ilerlediği durumlarda tedavi yöntemi olarak tercih edilebilmektedir.
Kornea kalınlık değerleri çevresel faktörlerden de etkilenmektedir. Kuru göz ve uzun süre kontakt lens kullanımı SKK azalması ile ilişkili iken kapalı ortamda çalışma ve uyku SKK'da artışa neden olabilir (36,37). Kullanılan SKK ölçüm cihazları da değişken ölçümlere neden olabilir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri