Göz tembelliği adıyla bilinen ambliyopi, bir gözün diğer gözden daha az görmesi anlamına gelir. Sebebi, genellikle çocukluk döneminde gözdeki görme fonksiyonunda ortaya çıkan bir anomalidir. Zayıf olan gözde sağa ya da sola kaymaya neden olabilir.
Erken dönem çocukluk rahatsızlığı olarak kabul edilen göz tembelliği, görme yeteneğinin gelişmemesi sebebiyle bir veya iki gözde bulanık görmeye sebep olur. Kişinin derinlik algısına zarar veren göz tembelliği, bir nesnenin yakın veya uzakta olup olmadığının tespitinin yapılmasını zorlaştırır.
Göz tembelliği toplumun %2-4 'ünde oldukça sık karşılaştığımız bir problemdir. Ancak, hayatın ilk yıllarında tanındığı ve tedavi edildiği takdirde düzeltilebilen bir sorundur.
Görsel sistem gelişimi 10 yaşa kadar devam ediyor
Göz tembelliğinin toplumda görülme sıklığı %2-4 oranındadır. Yenidoğan bebeklerin görmesi görsel sistemleri geliştikçe artar. Görsel sistemin gelişimi erken çocukluk döneminde özellikle ilk 2 yılda çok hızlıdır ve bu gelişim 9-10 yaşına kadar devam eder.
Göz tembelliği tanısı için göz doktorunun muayenesi şarttır . Göz tembelliğinin tedavisinin 8 yaşına kadar yapılması gereklidir . 8 yaş üzerinde göz tembelliği tedavisinde başarılı sonuç almak çok zordur . Göz tembelliğinin tedavisinde dünyada en yaygın tedavi olarak kapatma tedavisi uygulanmaktadır .
İlgili 41 soru bulundu
Toplumda %1-5 oranında görülen göz tembelliği çocuklarda önlenebilir görme kayıplarının (körlüğün) ve erişkinlerdeki kalıcı tek taraflı görme bozukluğunun en sık sebebidir.
Göz Tembelliği Tedavisi
Sadece gözlükle çoğu çocuğun görme düzeyleri belirgin olarak artar. Gözlüğe alışma ve görmenin artması yaklaşık 2 ay kadar beklendikten sonra kapama tedavisi başlanır.
ç) Monoküler sürücülerde görme gücü gören gözde 10/10 olmalıdır. d) Gözlerin her ikisi birden kullanılıyor ise; 1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz.
Lazer veya akıllı lens ile göz tembelliği tedavi edilebilir.
Göz tembelliği çoğu zaman tek gözü etkiler ancak bazı durumlarda her iki gözün görmesi de etkilenebilir. Yetişkin göz tembelliği çok yaygın bir durum olmamakla birlikte genellikle çocuklarda ortaya çıkar. Çocukların bebeklikten ilkokul çağına kadar görmelerinin azalmasının başlıca nedeni göz tembelliğidir.
Örneğin pilotluk, polislik, askerlik ve cerrahlık gibi meslekleri göz tembelliği olan kişiler yapamaz. Bu nedenlerle göz tembelliğinin mümkün olan en erken yaşlarda tespit ve tedavisi yapılmalı.” diyor.
Her iki gözde 3 dereceden fazla hipermetrop veya 7-8 derece miyopi varlığı her iki gözün birden tembelliği ile sonuçlanır.
Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Hastanın durumuna göre gözlük önerilir ve iyi gören göz belirli zamanlarda kapatılarak tembel göz çalıştırılır. Göz hastanesinde bulunan görsel terapi merkezinde bu hastalar ortoptik uygulamalar adı verilen göz egzersizleriyle de tedavi edilebilmektedir.
Göz tembelliği, genellikle doğuştan veya eken çocukluk döneminde gelişir. Buna bağlı olarak da en çok çocuklarda görülür. Görülme sıklığı ortalama %2-3'tir. Erken yaşta tedavi gerektirmektedir.
Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir. Akılı lenslerin sık sık gece araba kullanan kişilerde uygulanması doğru değildir.
Gözde yapısal bir bozukluk olmaksızın görme keskinliğinin düşmesine yol açan göz tembelliği, toplumda %1,6 ila %3,6 oranında görülür. Tedavisi mümkün olduğu hâlde aileler tarafından fark edilmediği için görme kayıplarına yol açabilir.
Göz tembelliği tedavisi çocukluk çağında sonra yapılmaz ,yaklaşımı artık rafa kalkmış bilgiler arasındadır. Talya Tıp Merkezi Göz Kliniğinde ,Nörovizyon tedavisi 9-55 yaş arasındaki göz tembelliği olan hastalara önerilmekte ve uygulanmaktadır.
Göz tembelliği polis okullarına görmeye engel olmakla birlikte zaman zaman günlük pratiğimizde göz tembelliği olanların POMEM okullarına girdiklerini görüyoruz. Burada önemli olan nokta şudur. Eğer göz numaranız varsa ve sınırda bile olsa lazer göz ameliyatı olmanız polis okullarına girme ihtimalinizi artıracaktır.
1- KAPAMA: Küçük yaşlarda uygulaması basit ve etkili uygulamadır. İyi gören göz diğer gözün tembellik derecesine göre günde 2 saat veya daha fazla kapatılarak tembel gözün çalıştırılmasıdır.
a) Görme gücü kriteri, gören gözün en az 1.0 görme keskinliği olmalıdır. b) Görme alanı, şahsın yatay görüş alanı 120 dereceden daha az olmamalıdır.
Tek gözü olan sürücü adaylarının görme gücü 10'da 10 olması ve yatay görüş alanı en az 120 derece olmalıdır. Tek gözü olan sürücü adayları A1, A2, B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Tek gözü olan sürücüler gece araç kullanamazlar.
Ancak lazer göz operasyonu da olsa bir kişide göz tembelliği varsa bu durumda görme seviyesi tam olamayacağı için yine engel durumu ortaya çıkabilecektir.
Göz tembelliği adıyla bilinen ambliyopi, bir gözün diğer gözden daha az görmesi anlamına gelir. Sebebi, genellikle çocukluk döneminde gözdeki görme fonksiyonunda ortaya çıkan bir anomalidir. Zayıf olan gözde sağa ya da sola kaymaya neden olabilir.
Sert lensle düzeltmek gözlüğe göre biraz daha net görme sağlar. Astigmat önemli göz tembelliği nedenidir: Gören noktaya görüntünün silik ve çizgi halinde düşmesi göz tembelliğine neden olur.
Göz Tembelliği Belirtileri
Bulanık veya bulanık görüntü. Bir gözde sürekli göz kırpması veya göz kapaklarında titreme. İki gözün birlikte odaklanamaması ve şaşılık belirtileri. Baş ağrısı ve göz yorgunluğu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri