Muayene esnasında kask takma zorunluluğu vardır. Bu nedenle muayene işlemleri esnasında kullanıcıların mutlaka kasklarını yanında bulundurmaları gerekir.
Yasal olarak, kasklarda dahili vizör yoksa koruyucu gözlük bulunması gerekiyor. Özetle vizörü veya gözlüğü olmayan bir kaskla muayeneye giderseniz yada kasksız giderseniz muayeneden geçemezsiniz.
TÜVTÜRK: ZORUNLU DEĞİL
Muayeneye girecek olan 49 cc ve altında bulunan L1 kategorisindeki motorlu bisikletler için TÜVTÜRK, Zorunlu Trafik Sigortası için şart koşmuyor. Yani Zorunlu Trafik Sigortası olmadan motorlu bisikletler muayeneden geçiyor.
Kilometre saati, benzin ve diğer uyarı ve göstergelerin doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Eksik ve hasar görmüş bir parça olup olmadığına bakılır. Motosiklet kullanmak için hayati önem taşıyan kask, gözlük gibi temel aksesuarların uygunluğu da mutlaka kontrol edilir.
Fakat 50 cc motosiklet kullanımı için B sınıfı ehliyet uygun olarak geçmektedir. 50 cc motosikletlerde muayene: 50 cc motosikletin sıfır olması durumunda 3 sene sona ilk muayenesinin olması, 3 seneden sonra ise 2 senede bir muayene işlemlerini yapılması gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Motosiklet Muayenesinde Kask Takılır Mı? Muayene esnasında kask takma zorunluluğu vardır. Bu nedenle muayene işlemleri esnasında kullanıcıların mutlaka kasklarını yanında bulundurmaları gerekir.
"EHLİYETSİZ SÜRÜCÜLERE EN AZ 4 BİN LİRA CEZA UYGULANIR"
Açıklamanın şu anda yürürlükte bir yeri olmadığını belirten Avukat İyaz Çimen, “50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcıları eğer ehliyetleri yoksa cezaya tabi.
Muayene geçerlilik tarihi geçmiş ve muayenesi yaptırılmamış araç sürücüleri 951 TL idari para cezası alırlar. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.
Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
2022 yılı içinde traktör ve motosiklet araç muayeneleri için belirlenen tutar 258,42 Türk lirasıydı. %123 oranında belirlenen yeniden değerleme oranı ile birlikte 2023 yılında traktör ve motosikletlerin araç muayene ücretleri 575 Türk lirası oldu.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
Muayenesiz trafiğe çıkma trafik ekipleri tarafından tespit edildiğinde cezai işlem gerektirir. Ceza sürücüye değil araç sahibine kesilmektedir. Muayenesiz araç kullanma cezası 427 TL'dir.
50 cc'lik motosikler, tüvtürk muayene işlemine tâbii tutulmaz. Daha büyük motosikletler, 2 yılda 1 muayeneye girer.
YENİ Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin pazartesiden itibaren uygulanacağını belirten İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Şamil Özsağul, düzenlemeye göre eskiden sadece ceza yazılan kasksız motosiklet sürücülerinin, artık motoruna el konularak trafikten men edileceğini belirtti.
Egzoz emisyonu, fren, emniyet kemeri, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası, lastikler, lamba, kalorifer sistemi gibi yaklaşık aracın 100 noktasını kontrol ettiklerini anlatan Alan, "Araçlar, genellikle fren kusurları, şase ve kaporta çürükler, elektrik aksamı ve kalorifer sistemi arızaları nedeniyle muayeneden ...
Aracın taşıma kapasitesinden daha az lastik kullanılmış olması Lastiğin dış aşınma yüzeyi sınıra ulaşmış veya üzerinde olması Lastikte hasar olup iskelet açığa çıkmış olması Jant bijon cıvatalarının aşınmış ve hasar görmüş olması, gevşek bijonların olması
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Çeşitli nedenlerden dolayı araçların muayene ettirmeyen kişiler güncellenmiş yaptırım doğrultusunda 951 TL gibi bir ceza ödemek mecburiyetinde kalmaktadır. Eğer araç 7 iş günü içerisinde muayeneden geçerse ceza 713,25 TL'ye düşmektedir.
Muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsil edilmesi gereken yaklaşık %5 gecikme bedeli yerine ise; Kanunun yayımlanmış olduğu tarihten itibaren (yayımlandığı ay da dahil olmak üzere) araç muayenesinin yapılmış olduğu tarihe kadar; aylık %0,75 oranında esas alınır.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
İki veya Üç Tekerlekli Araçlar (L kategori motosiklet ve motorlu bisikletler) İlk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
80 CC kiti sadece karbüratörlü yakıt sistemine sahip olan scoter modelleri için uygundur. Enjeksiyon sistemi ile çalışan 50 cc scoter modelleri yakıt miktarını ECU yardımı ile püskürttüğü için 80 CC.`ye yükseltilmiş bir enjeksiyonlu motorda bu kit yarardan çok zarar getirir.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Tabiki yazılır genelde polislerin yeni tavrı plakayı not edip müsait bir zamanda makbuzları döşe aman yazmak. Onun için plakaya yazılır. Emniyet kemeriyle aynı miktar cezası var. Plakaya yazıldıysa ceza puanı düşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri