Bağışıklık Sistemi İçin Faydası: Yüksek miktarda demir içeren leblebi, bağışıklık sistemini güçlendirme vücut direncini arttırma açısından fayda sağlarken, demir eksikliği yaşayanlar için de bol miktarda tüketildiğinde etki göstermektedir.
Sarı leblebinin faydaları kolesterolü düşürmeden kilo vermeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye uzanmaktadır. Oldukça faydalı olan bu baklagil lif, çinko, bakır, beta-sitostero açısından oldukça yüksektir. Ayrıca, sahip olduğu çok sayıdaki yeteneği içerdiği demir mineraliyle ilişkilidir.
Sarı leblebinin bol miktarda tüketilmesi kansızlık gibi problemlerin çözülmesinde de yardımcı olmaktadır.
Leblebi, protein içerir. Protein kas kütlesinin artışına ve korunmasına katkıda bulunur, normal kemiklerin korunmasını destekler. Leblebide demir bulunur.
Sarı Leblebinin Faydaları
İçerdiği vitaminler (kalsiyum, fosfat, manganez, magnezyum, çinko) sayesinde vücut direncinizi artırıyor. Gününüzü daha rahat geçirmenizi sağlıyor. Protein kaynağı olduğu için özellikle spor yapanlara faydası bulunuyor. Bu şekilde almanız gereken besin değerlerini düzene koyabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar içinde ise kilo alımı gibi sorunlar da yer alır.
Leblebide K, B6, A, C ve E vitamini gibi sağlık için çok değerli vitaminler bulunur. Sodyum açısından da zengin olan leblebi ayrıca demir, bakır, potasyum, fosfat, manganez ve çinko içerir. 100 gram leblebide bulunan besin değerleri de şu şekildedir.
Beyaz Leblebi (Nohut) Faydaları
Beyaz leblebi kan basıncını dengeleyerek kalp rahatsızlıklarının önüne geçer. Sindirimi kolaylaştırır, kemik ve saç sağlığını güçlendirir. Zengin protein kaynağı olmasının yanında yoğun lif yapısına da sahip olduğu için tok tutar ve kilo vermekte yardımcı olur.
Leblebi ortalama kalorisi 180 civarındadır, birçok kuru yemişe göre oldukça düşük bir kaloridir. Diyetyaparken bir avuç, yani 40-50 Gram tüketmeniz yaptığınız diyet için daha faydalı olacaktır.
Protein ve lif bakımından da zengindir. Protein, vücutta kasların onarılmasına ve güçlenmesine yardımcı olurken, lif ise tokluk hissi sağlayarak açlık hissini azaltabilir. Bu nedenle, sarı leblebi tüketerek daha uzun süre tok kalabilir ve aşırı yeme isteğini kontrol altına alabilirsiniz.
Sarı leblebinin kilo alımına etkisini tek tek açıklamak daha iyi olur: Sarı leblebi, diyet lifi içermektedir. Bu özelliği de kilolarından rahatsız olan ve diyete başlayan kişiler için etkilidir. Çünkü sarı leblebiyi gün içinde ölçülü şekilde tüketenler, açlığını bastırır ve daha az yemek yeme eğilimi gösterir.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Demir eksikliğine iyi gelir, kansızlık hastalığının tedavisine fayda sağlar. İçerdiği folik asit nedeniyle anne adaylarının tüketmesi faydalıdır. Uykusuzluğa iyi gelir, stresi azaltır. Zengin vitaminlere sahip olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Tam bir potasyum kaynağı olan leblebi, bunun yanında kalsiyum, sodyum, demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminleri bakımından da zengin yiyecekler arasında yerini alıyor.
Leblebi, öğünlerle birlikte tüketilebilir veya ara öğünlerde atıştırmalık olarak kullanılabilir. Beyaz leblebi diyeti yaparken, tüketilen beyaz leblebi miktarını kontrol etmek önemlidir. Günde 1-2 avuç beyaz leblebi tüketmek yeterli olabilir. Ancak, günlük kalori ihtiyacınıza bağlı olarak, tüketilen miktar değişebilir.
Diyet listelerinde özellikle yer alan beyaz leblebiyi sabah aç karnına ya da ara öğünlerde tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca, gece acıkmalarına karşı da son derece iyi gelen bir besindir.
Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar. Aynı zamanda bu gibi hastalıkların iyileşmesine katkı sağladığı da bilinmektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsaklarda oluşabilecek ishal gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır.
1 çay bardağı sarı leblebi kaç kalori? Sorusuna şu cevabı veriyor; 100 gram yani 1 çay bardağı leblebi de 180 gram kaloridir, leblebi kalorisi düşük bir besindir.
Kalsiyum, manganez, fosfat, magnezyum, çinko gibi mineralleri içerirken K vitamini gibi vitaminler de içermektedir.
Doğal olarak sodyumda düşük olan sarı leblebi, yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olur. Yüksek protein ve demir içeriği sayesinde sarı leblebi saç dökülmesi yaşayanlar için harika bir doğal takviye görevi görebilir.
Leblebi, protein içerir. Protein kas kütlesinin artışına ve korunmasına katkıda bulunur, normal kemiklerin korunmasını destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri