LED'in elektriksel olarak yarı iletken yapıda bir diyot olduğunu hatırlatmak isterim. Yarıiletken bir elemen olarak diyotların temel işlevi elektrik/elektronik devrelerde AC akımı DC akıma çevirmektir. O halde genelde diyotlar AC ile çalışırlar, Bir diyot olan LED'ler de AC ile çalışabilmeli, çalışmalı.
Doğru akım ile çalışan sistemlerdir denebilir. AC LED: Sürücü vasıtasıyla elektrik şebekesine bağlanarak çalışan LED sistemleridir. RGB LED: Renk değiştirilebilen ledlerdir. 16.7 milyon tane farklı led aydınlatma rengi elde edilebilir.
AC, evlerde, fabrikalarda ve diğer kuruluşlarda uzun mesafeli güç aktarımları ve yüksek güç uygulamaları için kullanılmaya daha uygundur. Buna karşılık DC, pillerde güç depolamak ve daha düşük güç isteyen elektronik cihazlarda kullanılmak için çok daha uygundur.
Sıradan bir diyot gibi, LED sadece ileri seviye kıvrımlı koşullar da çalışır. LED ileriye doğru eğildiğinde, serbest elektronlar PN eklemini geçer ve deliklerle yeniden birleşir. Bu elektronlar daha yüksek bir enerji seviyesinden daha düşük bir enerji seviyesine düştüğü için, enerjiyi fotonlar (ışık) şeklinde yayarlar.
Led Diyot Özellikleri
Çalışma gerilimi 1,5-2,5 Volt arasındadır.
İlgili 39 soru bulundu
Led lambaların belli bir çalışma prensibi vardır. Bu sistem tamamen diyot temeliyle çalışır. Led ampullerin iç kısmında diyot çeşitleri yer alır. Bahsi geçen sistem, yüksek dirençten düşük direnç düzeyine elektriğin geçmesini sağlamaktadır.
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
“Alternating current” kısaltması olan AC ile gösterilir. Kullanım Alanları: Evler, ofis, sokak aydınlatması vb. Elektriğin farklı bir noktaya taşınmasında ve dağıtım işleminde kullanılır çünkü trafolar endüktif elemanlardır ve Doğru akım ile çalışmazlar. Alternaif akım, iletimde kayıpları azaltır.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
LED'ler iki amaç için trafoya gereksinim duyar:
Bir LED trafosu yüksek voltajı düşük voltaja ve alternatif akımı doğru akıma dönüştürür. LED trafoları ayrıca LED aydınlatma sistemlerini voltaj veya akım dalgalanmalarından korur. Voltajdaki bir değişiklik, LED'lere sağlanan akımda değişikliğe neden olabilir.
Alternatif Akım ve Doğru Akımın Farkları AC enerjisi, elektronların ileri geri gitme, yön değiştirme durumları vardır. DC akımı ise elektronların tek yöne hareketi olarak tanımlanır.
Doğru akımda ve alternatif akımda kullanılabilir.
Ancak, elektrikli aracınızdaki gibi bataryalar gücü yalnızca DC olarak depolayabilir. Bu nedenle çoğu elektronik cihazda fişe yerleştirilmiş bir dönüştürücü bulunur. Farkında olmayabilirsiniz, ancak akıllı telefonunuz gibi bir cihazı her şarj ettiğinizde, fiş aslında AC gücünü DC'ye dönüştürür.
Basit bir adaptör, AC'yi DC'ye dönüştürebilir. DC'yi AC'ye dönüştüren çeviriciye ise invertör adı verilir. Alternatif akımın da tek faz ve üç faz olmak üzere iki farklı tipi vardır. Özellikle yüksek voltajlı güç iletimi için üç fazlı bir AC kullanılır.
Şebekeden gelen akım her zaman AC'dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar.
Bu istasyonlar, aracın şarj kablosunu istasyonun prize takarak, bataryayı yavaş bir şekilde şarj ederler. AC şarj istasyonları, genellikle 6-8 saatte bir aracın bataryasını tamamen şarj edebilirler. DC şarj istasyonları ise daha hızlı şarj imkanı sağlarlar.
Aynı güçte daha yüksek gerilim, daha düşük akım anlamına gelir ve böylece akımdan kaynaklanan ısı kaybı da azalmış olur. Doğru akım yerine alternatif akım kullanmanın en büyük avantajı, alternatif akımın kolayca yüksek gerilim seviyesinden alçak gerilim seviyesine dönüştürülebilmesidir.
Doğru akım (DA, DC (Direct Current) ya da sürekli akım) elektrik yüklerinin yüksek potansiyelden alçak olana doğru sabit olarak akmasıdır. Tipik olarak kablo gibi bir iletkende ya da yarı iletkenler ve yalıtkanlardan akabilir. Doğru akımda, elektrik yüklerinin aynı yönde akışı, doğru akımı alternatif akımdan ayırır.
Bir güneş enerji santralinde enerji DC akımı olarak üretilir. AC enerjisi DC gibi depolanamaz. Bu nedenle, elektrik enerjisini depolamak için daima DC kullanılır.
LED Lambanın Özellikleri
LED aydınlatma ürünleri farklı açılarda ışık verecek şekilde üretilmektedirler. Led lambalar oldukça verimlidir. Düşük enerji harcayan (0,3W – 2W), ucuz maliyetli, çok uzun ampul ömürlü (100.000 saat), düşük voltajlı ürünlerdir (12 V). Işık seviyeleri diğer ışık kaynaklarına göre daha düşüktür.
LED lambalar, normal ampullere kıyasla biraz değil, bir hayli az enerji tüketir. Çünkü LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerji tasarrufu elde edilmesine yardımcı olurlar.
LED ampul ne kadar elektrik yakar sorusu son dönemlerin popüler soruları arasındadır. Evlerde sıklıkla kullanılan LED ampullerin tasarruflu olup olmadığı adeta bir tartışma konusudur. 1 LED ampul ay boyunca günde yaklaşık 5 saat kadar çalıştırılırsa ortalama olarak 1.85 KW kadar enerji harcayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri