Vouni kalıntılarının bölümleri, giriş, kraliyet odaları, sütunlu avlu, mutfak avlusu, sarnıç, erzak depoları, hamamlar, oturma odaları, iş yerleridir.. Vouni Hamamları, sıcak hamam türünün en eski örneklerindendir.
Kıbrıs adasının batısında yer alan, Lefke, tarih süreci boyunca, temiz havası, huzurlu ortamı, yeşilliği,bol su kaynakları ve çevresindeki bakır maden yataklarından dolayı birçok medeniyet tarafından hep tercih sebebi olmuştur. Özellikle Osmanlı dönemi eserleri Lefke'de çok belirgin olarak göze çarpmaktadır.
Portakal, turunç, limon, mandalina, greyfurt gibi narenciye ürünleri yanında, çeşitli sebzeler ile meyveler, zeytin ve keçiboynuzu ağaçları yetişir. Ülkede yetişen 1300 bitki arasından 21 tanesi endemiktir. Farklı türdeki orkideleri ve Kıbrıs Lalesi nadide bitkileri arasındadır.
İlgili 33 soru bulundu
Kıbrıs'ta ayrıca Ermeni, Maruni ve Latin dini grupları bulunmaktadır. Kıbrıs Adası Türkiye'ye 71 km, Yunanistan'a ise 900 km. uzaklıktadır. Adanın yüzölçümü 9251 km2, KKTC yüzölçümü adanın %35,04'üne tekabül eden 3241 km2, GKRY yüzölçümü 5509 km2 (%59,56), İngiliz üslerinin yüzölçümü ise 256,01 km2'dir.
Lefke ve Güzelyurt İlçeleri Lefkoşa İlçesi'nden, İskele İlçesi ise Gazimağusa İlçesi'nden ayrılmıştır. Bu değişiklikten sonraki yerleşim yerleri dağılımı: Lefkoşa: 38 yerleşim yeri.
1974 yılında başlayan Kıbrıs Savaşı ile Lefke, Kıbrıs Türk yönetimine katılmıştır. Kıbrıslı Rumlar tarafından işgal edilen kent, 16 ağustos 1974 yılında işgalden kurtarılmıştır. Lefke kenti 1974'ten bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetimi altındadır.
Tarih boyunca geçit bölgesinde yer alan Osmaneli ilçesinde Romalılar ve Bizanslılara ait tarihi kalıntılar bulunmakta olup, eskiden beri bir yerleşim alanı olduğunu göstermektedir. Bizanslılar zamanında adı LEFKE (Kavaklık) olan Osmaneli 1308 yılında Osman Gazi tarafından Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.
Lefke bölgesinin simgelerinden hurmanın hasat dönemi her yıl düzenlenen Lefke Hurma Festivali bu yıl 5 Kasım Pazar günü yapılacak. okuma süresi: 2 dak.
Lefke ve Pefka adlarının Rumca'da “kavaklık güzel yer”, “kavaklık ve çamlık güzel yer ve “bağlık, bahçelik ve kavaklık güzel yer” anlamlarını taşıdığını belirten üç farklı ifade vardır.
Lefke Hurma Festivali
Lefke Belediyesi ve Lefke Turizm Derneği işbirliğiyle düzenlenen Hurma Festivali, Kasım ayında yapılıyor.
Yönetim merkezi Lefke'dir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nın kuzeybatı kesimine tekabül eder.
Kıbrıs Bilim Vakfı tarafından kurulan ve 1990 yılında faaliyete geçen Devlet Vakıf üniversitesidir. Türkiye Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından kurulduğu ilk yıldan itibaren tüm bölümlerine denklik almıştır.
Üniversite kampüsü narenciye ağaçları ile çevrelenmiş olup, deniz ve dağ arasında, çok çekici bir manzaraya sahiptir. Kampüse yürüyüş mesafesinde bulunan kristal berraklığındaki birçok plajlarda rüzgâr sörfü, dalgıçlık, devegüreşi ve diğer birçok su sporları olanakları bulunmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazi Osmaneli'yi sulh yoluyla almıştır.
Lefke Kalesi, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey tarafından 719 yıl önce fethedildi. Lefke Kalesi Bilecik'in Osmaneli ilçesinde yer alıyor.
Adada bir direniş olmaması için padişah fermanı gönderildi ve İngiliz subaylar bu fermandan birer örnek ile adaya çıktılar ve Kıbrıs'ta 308 yıl süren Türk egemenliği tamamen bitti.
Bu açıdan bakıldığında Kıbrıs'ın en güzel şehri, masmavi denizi, ve kumsallarıyla Girne, Mağusa ve İskele olabilir. Bunun yanı sıra dış mimarisi oldukça özgündür, bu yönüyle mimari açıdan da rakipsizdir. Lefkoşa ve Girne Kıbrıs'ın en güzel şehri olma yolunda mimari açıdan fark yaratır.
Kuzey Lefkoşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakimiyeti altında olup uluslararası toplum tarafından Türk işgali altında olarak değerlendirilir. İki kesim Birleşmiş Milletler Barış Gücü idaresindeki bir Ara Bölge ile ayrılır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ile Lefkoşa Türk Belediyesi'ne yasal statü tanınmıştır.
Konumu: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz'de yer alan Kıbrıs adasının kuzey bölgesinde konumlanır. Ada, Türkiye'nin 70 km güneyinde, Suriye'nin ise 100 km batısında bulunur. Akdeniz'in üçüncü büyük adası olma özelliği taşıyan Kıbrıs'ın güneyinde Mısır, güneydoğusunda ise Lübnan ve İsrail yer alır.
Jeolojik devirlerde bir çöküntü neticesinde Hatay bölgesinden ayrılıp bir ada haline gelen Kıbrıs'ın ilk sakinleri Anadolu'dan gelmişlerdir. 1571 yılına kadar olan dönemde Kıbrıs bölgedeki başat güçler arasında defalarca el değiştirmiştir.
Adanın güneyi etkin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü altında; Adanın kuzeyi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne göre Türkiye'nin işgali altındadır.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri