Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
Üçgenler; kenarlarına göre; eşkenar üçgen, çeşitkenar üçgen, ikizkenar üçgen gibi adlar alırken; açılarına göre de; eşit açılı (eşkenar) üçgen, dar açılı üçgen, geniş açılı üçgen, dik açılı üçgen ... gibi adlar alırlar.
Ters üçgen vücut tipi, en basit şekilde, geniş omuz ve dar kalçalardır. “Atletik vücut tipi”, “yüzücü fiziği” ya da “çilek vücut tipi” gibi farklı isimlerle de anılır.
Kelimenin anlamı
Grekçe: μαθηματικός (mathematikós) öğrenmekten hoşlanan anlamına gelir. Osmanlı Türkçesinde ise "riyaziye" denilmiştir. Matematik kelimesi Türkçeye Fransızca: mathématique kelimesinden gelmiştir.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
İlgili 40 soru bulundu
um- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe um- “beklemek, yalvararak istemek” fiilinden evrilmiştir.
Çeşitkenar Üçgen Eşkenar Üçgen Çeşitkenar Üçgen İkizkenar Üçgen Çeşitkenar Üçgen İkizkenar Üçgen İkizkenar Üçgen Örneğin yandaki ABC üçgeni, açısına göre bir dik açılı üçgen iken kenarlarına göre bir ikizkenar üçgen olarak adlandırılır.
Δ olarak gösterilen üçgen sembolü, Yunanca'daki delta harfidir. Bu harf fizikte bir değişkende görülen değişikliği belirtir. ( y ) değişkeninden önce gelirse o değişkenin son değeri ( y f ) ile ilk değeri ( y 0 ) arasındaki farkı belirtir.
Üç kenarı ve üç köşesi vardır. İç açılarından biri 90 derece, yani dik açı olan üçgendir. Dik açının karşısındaki kenar üçgenin en uzun kenarıdır. Üçboyutlu bir şekildir.
Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır. Kenarlarından biri veya birkaçı cetvel şeklinde ölçeklendirilmiş olabilir.
3)Çeşitkenar Üçgen: Üç kenarı da farklı uzunlukta olan üçgenlerdir. Dolayısıyla kenar uzunlukları farklı olduğundan, iç ve dış açılarının ölçüleri de birbirinden farklıdır.
Açılarına göre özel üçgenler; 30-60-90 üçgeni, 30-30-120 üçgeni, 45-45-90 üçgeni, 15-75-90 üçgeni olarak dörde ayrılırken, kenarlarına göre üçgenler ise 3-4-5 üçgeni, 8-15-17 üçgeni, 5-12-13 üçgeni ve 7-24-25 üçgeni olarak sınıflandırılmıştır.
Örnek: Üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir. Bu cümledeki üçgen kelimesi terim anlamdır. Matematik ya da geometri kategorisine giren üçgen kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmıştır.
Üçgenin üç köşesi ve üç kenarı vardır . Üçgenin içinin dolu hâli üçgensel bölgedir .
Düzlem geometrisinin esas şekillerinden bir tanesi üçgen olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir üçgenin üç adet köşesi ve bu köşeleri birleştiren doğru parçalarından oluşan üç kenarı bulunmaktadır. Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180° olup dış açılarının toplamı ise 360° dir.
Çeşitkenar üçgen, kenarlarının her biri farklı olan üçgenlere verilen isimdir. Bu üçgen türü, özel üçgen türü olarak da bilinmektedir.
Delta işareti (Δ), bir değişkenin değişimini belirtmek için kullanılan bir semboldür. Bu sembol, genellikle matematikte bir değişkenin değişimini belirtmek için kullanılır.
3 tane doğrunun birleşmesiyle oluşan geometrik şekillere üçgen denmektedir. Aynı zamanda üçgenin iç açısı toplamı 180 derecedir. Üçgenlerin iç açıları farklı sayılarda olabilir.
4. sınıf matematik kenarlarına göre üçgen çeşitleri, üçgen çeşitleri, ikizkenar üçgen, eşkenar üçgen, çesitkenar üçgen, üçgenleri kenar uzunluklarına göre sınıflandırma, üçgen soruları.
Eşkenar üçgen, kenar uzunlukları birbirine eşit olan üçgendir. İç açıları da birbirine eşit ve her biri 60 derecedir. İndirilen yükseklik aynı zamanda açıortay, kenarortay ve kenar orta dikmedir.
Bögü'nün “doğru” anlamında kullanımı da Uygur metinlerinde karşımıza çıkmaktadır.
Ancak Eski Türkçe devresinde or- fiilinin sadece “kesmek, biçmek” (EDPT, 194b) anlamındaki şekli vardır. Bu fiilden de or-gak > orak alet adı yapılmıştır. “Koymak, kondurmak” anlamındaki ikinci bir or- fiili, bugüne kadar Eski Türkçe metinlerde tespit edilememiştir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir.
Palet (Fransızca: palette "küçük yuvarlak tahta"), ressamların boya karıştırmak için kullandıkları levha. Üzerinde tutmayı kolaylaştıran bir başparmak deliği bulunur. Genelde cilalanmış tahtadan nadiren de porselen ve metalden yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri