Kuzey Lefkoşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakimiyeti altında olup uluslararası toplum tarafından Türk işgali altında olarak değerlendirilir. İki kesim Birleşmiş Milletler Barış Gücü idaresindeki bir Ara Bölge ile ayrılır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ile Lefkoşa Türk Belediyesi'ne yasal statü tanınmıştır.
Resmi Dili:
Kuzey Kıbrıs'ta resmi dil olarak Türkçe kabul edilmiştir. Ancak ülkede konuşulan dil, halk arasında Kıbrıs Türkçesi olarak adlandırılır. Kıbrıs Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında yalnızca bazı istisnai sözcükler bağlamında farklılıklar bulunur.
Jeolojik devirlerde bir çöküntü neticesinde Hatay bölgesinden ayrılıp bir ada haline gelen Kıbrıs'ın ilk sakinleri Anadolu'dan gelmişlerdir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti olan Lefkoşa, adanın en büyük şehirlerinden biridir.
Avrupa Birliği Eurostat araştırmasına göre Kıbrıs adasının toplam nüfusunun %67'si Rum, %33'ü Türk'tür. Adada çok az nüfusla İngiliz, Ermeni ve Maruni toplulukları da bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Kültür. Kıbrıs Rumlarının Yunanistan'la yakın kültürel bağları olsa da, toplumun sadece bir bölümü ayrı bir "Kıbrıslı" kimliğini tamamen reddedip kendisini "Kıbrıs adasında yaşayan Yunan" olarak tanımlar. Tam tersi yönde, Yunanlığı reddedip kendini sadece "Kıbrıslı" olarak tanımlayan bir kesim de vardır.
Türkiye, İngiltere'nin olumsuz cevap vermesi üzerine, Ada'daki Türklerin güvenliğini de dikkate alarak 20 Temmuz 1974 günü Barış Harekatı'nı başlatmıştır. Böylece Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı önlenmiş, Kıbrıs Türk halkının varlığı da güvence altına alınmıştır.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
Kuzey Kıbrıs veya resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, de facto devlet. Varlığı Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.
Resmî bağlamlarda Yunancayla Türkçenin standart formları (ör. Standart Modern Yunanca) kullanılır, lâkin günlük hayatta Kıbrıs Rumları Kıbrıs Rumcasını konuşurken, Kıbrıs Türkleri Kıbrıs Türkçesini konuşur.
Kıbrıs vatandaşlığına geçmek için reşit olmak ve Kıbrıs'ta 5 yıldır ikamet etmek yeterli görülür. Bu şekilde Kıbrıs vatandaşlığına geçiş sağlanarak, yasalarla bu konu sağlanmış olur.
Osmanlı Devleti'nin 1878'de Kıbrıs'ı İngiltere'ye devri ile birlikte Kıbrıs'tan Anadolu'ya Türk göçü başlamıştır. Osmanlı Devleti'nin I.Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın yanında yer alması üzerine, İngiltere hem Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etmiş hem de Kıbrıs'ı ilhak ettiğini açıklamıştır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türkiye'den Vize İstiyor Mu? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti diplomatik, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahibi olan Türk vatandaşlarından vize istememektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yalnızca kimlik kartları ile KKTC'ye 30 günü aşmamak kaydı ile vizesiz giriş yapabilir.
10. yüzyıldan itibaren "Lefkoşa" adı genel olarak kabul görür hal gelmiştir. 18. yüzyılda Kıbrıslı Rum tarihçi Archimandrite Kyprianos, Lefkoşa'nın bir diğer isminin de "Photolampos" (Işıkla Parlayan) olduğunu belirtmiştir.
gezdirin gendini? Kıbrıslıların konuşmasından, en çok bilinen kelimelerin içinde “Napan be Gardaş” sözüdür. Kısacası Nasılsın Kardeşim demektir. Diğer en çok kullanılan ve bilinen kelimelerden biri de “Gezdirin Gendini” yani Geziyormusun?
K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 27.587,00- Türk lirası (Brüt) olarak 1 OCAK 2024 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girmiştir."
Çalışanların yüzde 9,9'luk bölümü aylık 750 ile 999 Euro arasında, yüzde 8,1'i 750 Euro ve altında brüt maaş alıyor. Çalışanların yüzde 12,1'inin aylık brüt maaşı bin 250 ile bin 499 Euro aralığında.
İstanbul'dan çok daha ucuz bir yaşam
Konaklama İstanbul'a oranla yarı yarıya daha ucuz. Kıbrıs'ın en güzel otellerinin tadını oldukça uygun ücretlere off sezonda öğrenciler çıkartıyor.
Kıbrıs'tan ne alınır en çok neler alınıyor diye merak ediyorsanız alkol, peynir, zeytinyağı, yerel ürünler gibi ürünlerin ilk sıralarda geldiğini görebilirsiniz. Yiyecek ve alkol dışında adanın kültürünü yansıtan hediyelik ürünlerde tercih edilebilir.
Kozmetik Ürünler
Türkiye'de oldukça pahalı seçeneklerle satışa sunulan kozmetik ve parfüm gibi ürünler, Kıbrıs'ta çok daha avantajlı fiyatlarla satılır.
Lefkoşa ve Girne arasında yapılacak olan karayolu seyahati ise kullanılan vesaite göre değişiklik göstermektedir. İki nokta arası karayolu ulaşımı ortalama 35 - 40 dakika sürmektedir.
1 Güney Kıbrıs Lirası = 28,26 TL 'dir.
Pasaport ayrımı olmaksızın (Umuma Mahsus, Hususi, Diplomatik ve Hizmet pasaportuna sahip)tüm T.C. vatandaşları Güney Kıbrıs vize işlemlerine tabidir. Güney Kıbrıs vize başvurusunda sunulacak pasaportun en az 6 ay geçerliliği olmalıdır.
Kıbrıs Adası 1963 ve 1974 yılları arasında, Türk ve Rum toplumlarının kültürel farklılıklarından dolayı, aralarında oluşan sürtüşme bir savaş haline dönüşmüştür. Türkiye'nin askeri müdahalesi ile 1974'de Kıbrıs Adası birbirinden ayrı iki bağımsız devlete bölünmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri