8. Leğen Böreği Bölgede hazırlanan ve hamur işi olarak tüketilen Leğen Böreği, Fethiye'nin yöresel lezzetleri arasında bulunur.
Bir Balkanlar belgeseli izlerken bile, televizyonda göreceğiniz börek, karnınızı acıktırabilir. Arnavut böreği ince açılan hamurların, kat kat, 6 kat gibi düşünebilirsiniz, üst üste konulması, börek harcının konulması, sonra üzerine yine aynı hamurlarının konulması ile yapılır.
Denizli yöresinin en meşhur hamur işi yemeklerinden biri de yen böreğidir. Yen böreği kıyma, soğan, pul biber, kimyon ve karabiberli harçla hazırlanır. Hamur hazırlanır ve bu lezzetli börek atıştırmalık olarak ya da çay saatinde tüketilebilir.
Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır. Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Arnavutların süper lezzetli el açması laknur (Arnavut böreği) böreğini siz de çok kolay hazırlayabilirsiniz.
Diğer bir adı ile patriyot olarak karşımıza çıkan Arnavut böreği; pırasalı, ıspanaklı ve kıymalı gibi farklı şekillerde pişirilebilen bir hamur işidir.
Patriot böreği, hamurunda kabartma tozu olmasıyla ve nefis kıymalı iç dolgusuyla öne çıkıyor. Kat kat açılan hamurunun aralarına yağ sürülüyor, kalın bir kat kıymalı dolguyla dolduruluyor. Pişerken her kat çıtır çıtır açılarak adeta milföy gibi etkisi yaratıyor.
Boşnak böreği; hamurun elde açılması ile yapılan, içerisine ıspanağın kavrulup, daha sonra peynir ile harmanlanıp iç harcı olarak konulması ile son halini alan bir börek çeşididir.
Çıtır çıtır yufkaların arasında yoğun kıvamlı muhallebinin tadıyla büyüleyecek olan Laz böreği, Karadeniz mutfağının vazgeçilmez bir tatlısı. Özenle açılan yufkaların arasına konulan muhallebi ile şerbetli ya da şerbetsiz yapılan bir tatlı türü olan Laz Böreği, 200 yıllık bir tarihle yıllardır sofraları süslüyor.
Kısır, mercimek köftesi, şakşuka, zeytinyağlı sarma, kuru dolma, vişne komposto, ayran, çay, hoşaf, arpa şehriye salatası sıklıkla böreğin yanında tercih edilen yiyecek ve içeceklerdir. Bu yemekleri özellikle günlerinizde, beş çaylarında ya da davet sofralarında ikram edebilirsiniz.
Pite. Pite; birçok Arnavut tarafından Arnavutluk'un millî yemeği olarak görülmektedir. Kullanılan malzemelere göre birçok farklı çeşitte yapılabilen Pite, bir çeşit ev yapımı hamurişidir. Bunlardan en yaygın olanları Pite me Spinaq (Ispanaklı Pite), Pite me Mish (Etli Pite) ve Pite me Djath (Peynirli Pite)'dır.
Birkaç Arnavutça kelime ve cümle
Si jeni? Nasılsınız? Kush jeni ju?
Sonuç olarak, Arnavut dilinin Hint-Avrupa dilleri ailesi içerisinde yakın ilişkiler kurduğu diller arasında Baltık-Slav, Hint-Avrupa, Germen, Latince, Yunanca ve Slav dilleri bulunmaktadır.
Arnavut kelimesi
Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Arnavutlar “Arnavut” kelimesini bilmezler, kendilerine “Shqiptar” (Şkiptar okunur) derler.
Balkan ülkelerinin en küçüğü olan Arnavutluk yüzey şekilleri çeşitli olan bir ülkedir. Arnavut halkı Müslüman ve Hıristiyanlardan oluşmaktadır. Nüfusun %70'i Müslüman, diğerleri ise Hıristiyan'dır.
Arnavutluğa “Albania” ve Arnavutlara “Albanian” denir.
Arnavut göçmenleri güçlü aile bağlarıyla öne çıkar, birbirlerine karşı saygılı ve sevgilidirler. Küçük sofralarda; çok çeşitle, çok lezzetli sohbetler ederler. Hatta o kadar güzel yemek yaparlar ki herkesin kolay kolay yapamayacağı tarifleri bile hemen yapıverirler.
not: 1. Bezeleri bir gün önceden pasta tabağı gibi açıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylece ertesi gün açıp pişirmeniz kolaylaşacaktır.
Açtığınız yufkaları mutlaka dinlendirin ve dinlendirirken güneş ışığından uzak ve üzeri örtülü bir şekilde olmasına özen gösterin. Hazırlarken arasına kat kat tereyağı, soda ya da süt mutlaka sürün.
Kıymalı boşnak böreği için; kıyma, soğan ve baharatları kavurun. Ardından açtığınız hamurun içine doldurun. Peynirli boşnak böreği için; lor peyniri kullanabilirsiniz. Peynirleri hamura eklemeden önce elinizle parçalayın.
Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır.
Süt ve Yağ Kullanın
malzemelerdir; ancak iş böreğe gelince bu malzemelerin önemi daha da artar. arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri