1. Lehçe öğrenmek Slav Dillerini Öğrenme Fırsatı Sağlar. Lehçe'de latin alfabesi kullanıldığı için Türkiyeliler'e, Rusça, Sırpça, Bulgarca, Ukraynaca gibi Sırp dillerinden daha yakın bir dil denebilir. Kiril alfabesini öğrenmeye gerek yoktur.
Hint-Avrupa dil Slav koluna bağlı bir dildir. Leh alfabesi 32 harften oluşur. Görünüş olarak Latin alfabesine benzemektedir. Lehçede sessiz harfler sıkça yan yana kullanılmaktadır.
Lehçe, kendi kelime dağarcığı ve grameri olan sözel (sözlü veya işaretli olan; ama mutlaka yazılı olmayabilen) bir iletişim sistemidir.
Bir dilin tarihsel, bölgesel, yöresel ya da siyasal gibi nedenlerden dolayı yapı ve söz ile ses dizimi den ayrılan duruma lehçe denmektedir. Tabii bu aynı zamanda diyalekt olarak da ifade edilir ve kullanılır. Özellikle coğrafi ve kültürel etmenlerin oldukça önemli bir rol oynadığını dile getirmek mümkün.
Lehçe'de latin alfabesi kullanıldığı için Türkiyeliler'e, Rusça, Sırpça, Bulgarca, Ukraynaca gibi Sırp dillerinden daha yakın bir dil denebilir. Kiril alfabesini öğrenmeye gerek yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
Lehçe; dilin yazılı metinlerle takip edilmeyen çok eski bir dönemde ayrılan ve önemli sesbilgisi ve şekilbilgisi farklılıkları gösteren koludur (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılmıştır. Türk dilinden ilk ayrılan Çuvaşça, ikinci ayrılan ise Yakutça olmuştur.
Türkçe, Azerice, Türkmence, Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe, ülkelerinin ulusal dilidir. Bunun yanında bazı özerk Türk cumhuriyetlerinde ve Türk bölgelerinde resmî dil olarak geçenler vardır: Çuvaşça, Kumıkça, Karaçay-Balkarca, Tatarca, Başkurtça, Yakutça, Hakasça, Tuvaca, Altayca ve Çin'de Uygurca.
Bugün, yazı dili olarak Azeri Türkçesini Azerbaycan Cumhuriyetinin resmi devlet dili olan Azerbaycan Dili temsil etmekte ve kendi aralarında ağız farklılıkları bulunan değişik coğrafyadaki Azeri Türkçeleri, bir bütün olarak Türkçenin Azeri lehçesini lehçesini / Azerbaycan Türkçesini oluşturmaktadır.
Türkiye Türkçesi kendisi de Türk dilinin bir varyantı olan Oğuzcanın bir koludur. Yeni Türkçe döneminde batıda Osmanlı Türkçesi, doğuda Çağatay Türkçesi yazı dili şeklinde varlığını sürdüren Türk dili, 20. yüzyılda meydana gelen siyasî olaylardan fazlası ile etkilenmiştir.
Bazıları Polonya'nın resmi dili olan Lehçenin öğrenmesi en zor dillerden biri olduğunu düşünüyor. Esasında bunda haklılık payı vardır, Lehçe öğrenmesi görece zor dillerden biridir. Ancak yeterli emek ve azimle Lehçe öğrenmek gayet mümkündür. Hatta Lehçe öğrendiğiniz zaman birçok cazip fırsatı da yakalamış olursunuz.
Polonyalılar için belirtilen Leh kelimesinin kökeni hakkında bize bilgi veren en dikkat çekici adlandırma Macarlar tarafından yapılan Lengyelorszag (Leh Ülkesi) ve Litvanya'nın söylemi olan Lenkija'dır. Bu söylemler muhtemelen bu bölgede yaşayan Lędzian ya da Lędzice kabilelerinden gelmektedir.
Polonya Dili Lehçe (Polonyaca)
Avrupa Birliği'nin ana dillerinden biri olan Lehçe, standart Latin alfabesine ek olarak 9 harften oluşan bir alfabe kullanmaktadır. İngilizce gibi Özne-Fiil-Nesne sıralaması ile cümle kurulan Lehçede eril, dişil ve nötr için olmak üzere üç farklı sınıf bulunur.
Lehçe (język polski), Hint-Avrupa Dilleri ailesine ait olan Slav Dilleri öbeğinde bulunan bir dildir ve alfabesinde 32 harf bulunur. Lehçe alfabe içerisinde bizlerin kullanmadığı bazı özel karakterler hemen ilginizi çekecektir.
25'in üzerinde Arap lehçesi olsa da en temelde beş lehçeden söz etmek mümkündür (Mısır Arapçası, Mezopotamya Arapçası, Levanten Arapça, Mağrip Arapçası, Körfez Arapçası). Her bir lehçe birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu için çeviri ve tercüme sürecinde her bir lehçeye farklı bir şekilde yaklaşmak gerekir.
Dünyada Rusça konuşulan ülkeler arasında Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Sırbistan, Kazakistan, Kırgızistan, Osetya, Abhazya, Polonya, Estonya, Litvanya, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Tacikistan, Moldova, Romanya, Özbekistan, İsrail, Slovakya, Alaska, Finlandiya yer alır.
Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir. Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
lehçe: bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. şive: konuşma tarzıdır. şive aksan olarak da adlandırılabilir. bir dilin bölgesel söyleniş tarzıdır.
Yakutça veya Sahaca (Saqa tıla), Saha Türklerinin konuştuğu dildir. Çuvaşça ile birlikte Türkçenin toplam 2 lehçesinden biridir.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi olmak üzere iki altdönemde incelenir. Orhun Türkçesinin kesin tarihlere dayandırılabilir ilk belgesi olan ve VIII. yüzyılın ortalarına tarihlenen Orhun Yazıtlarından Uygur Türkçesinin tarihe karıştığı XIII. yüzyıla değin sürer.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Ligeti Türk dil ve diyalekderini altı gruba ayırmıştır: I. Uz (Oğuz) dilleri (Azerbaycan, Kınm A, Türk, Türkmen), II. Kıpçak dilleri (Balkar Başkurt, Karaçay, Karaim, Kara-Kırgız, Kazan, Kazak-Kırgız, Kınm B, Kumuk, Kurdak, Mişer, Nogay, Özbek A, Tobol, Tura vb.), III.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri