Söz konusu tiner, etkili bir ürün olduğu için hassas yüzeylerde kullanılması tavsiye edilmez. Bu nedenle oto temizlik tineri olarak söz konusu tinerin kullanılması uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır. İnşaat sonrası boya kalıntılarının temizlenmesinde kullanılır.
Elindeyse tiner deneyebilirsin. Ama tineri temizlemen için de ellerini bayağı sabunlayıp yıkaman lazım. Yüzünde falansa tiner sakata gelebilir. "tendeki saç boyası lekesi çıkarıcı" ile çıkıyor.
Camda kurumamış olan bir yağlı boya lekesinin çıkarılması için sentetik tiner yeterli olmaktadır. Camda kuruyan yağlı boyanın çıkarılması için ise selülozik tiner ve boya sökücü kullanılmaktadır.
Sentetik boyaları seyreltmek ya da inceltmek için tiner katılır. Tiner, sentetik boyanın kıvamını ve yoğunluğu azaltarak sürülebilir hale getirir. Ancak bu durumda boyanın ömrü kısalır. Yani sentetik boyaya tiner attığınız zaman boyanın son kullanım tarihi kısalır.
İlgili 17 soru bulundu
Damıtılmış Çam Terebentin: 1 kez damıtılmış terebentin fırça ve palet temizliği için kullanılır. 3 kez damıtılan terebentin yağlıboya incelticisi olarak kullanılır, çabuk kurur ve resimde zamanla sararma yapmaz.
Daha sonra lekenin türüne bağlı olarak uygun bir temizleme yöntemi tercih edin. Eğer kıyafetinize bulaşan leke su bazlı bir boya ise ılık su ve hafif bir deterjan kullanabilirsiniz fakat yağ bazlı boya bulaştıysa tiner veya alkol içerek leke çıkarıcıları tercih etmelisiniz.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Bir litrelik boyaya 250 ml selülozik tiner yeterli olacaktır. Boyadan önce yapacağınız astar boya yine selülozik tiner ile inceltilir. Boyanın içine belirtilen miktarda selülozik tiner boşalttıktan sonra bir çubuk yardımıyla karıştırılarak boyanın tinerle tamamen bütünleşmesi sağlanır.
Karbonatlı su yapın: Bu, koyu rengi saçından çıkarmanın doğal bir yoludur. 1/2 su bardağı (120 ml) karbonatla 1/2 su bardağı (120 ml) suyu karıştırarak bir macun yap. Bu macunu saçına yedir, 15 dakika beklet, sonra da sıcak suyla durula. İstediğin rengi elde edene kadar istediğin sıklıkta tekrarla.
Şampuanınıza 2-3 çay kaşığı karbonat ekleyin. Saçınızı karbonatlı şampuan ile şampuanladıktan sonra 10 dakika bekletip öyle durulayın. Kısa sürede etkisini görebilirsiniz. C vitamini de saç boyası akıtan yöntemlerden biri.
Yağlı Boya yağ bazlı olduğu için geç kurur, terebentin ile inceltilebilir, aynı şekilde fırçalar terebentin, tiner gibi kimyasallarla yıkanabilir.
Aromatik hidrokarbon çözücü esaslı, renksiz, berrak bir tinerdir.
Aseton, yaygın olarak kullanılan bir solventtir ve özellikle tiner veya yağ temizleyici olarak kullanılır. Bu maddenin en önemli avantajı, hızlı buharlaşma özelliğidir, bu da onu hızlı bir şekilde kurutmak istediğiniz yüzeylerin temizliği için ideal bir seçim haline getirir.
Bahse konu ürünün kokusuna maruz kalan kişilerde yaygın olarak görülen sağlık sorunları; baş dönmesi, baş ağrısı, görme ve denge bozukluklarıdır. Ayrıca tiner kokusuna maruz kalınması durumunda astım ve KOAH hastalığına davetiye çıkarıldığı da görülür.
İçkiden daha mı etkili tiner? Evet. Nasıl kafa yapıyor? Ya tiner kafa yapmıyor.
Nasıl ki selüloz bazlı boyanın inceltilmesi için sentetik tiner kullanılmıyorsa, sentetik boyanın inceltilmesi için de selüloz bazlı tiner kullanılmaz. Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Selulozik Boya Kullanım Alanları
Mobilya ve dekorasyon işleri ile her türlü ahşap, sac ve polyester üzerinde lake işleri için kullanılır.
Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz. Bu tür bir uygulamada alttaki boya çözülerek kabarma ve çatlamalar meydana gelecektir.
Evet, sentetik boya genellikle benzinle veya benzin bazlı çözücülerle inceltilebilir. Sentetik ve Endüstriyel boyalar, genellikle solvent bazlıdır ve bu tür boyaların incelticileri de çözücü bazlıdır.
Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez. Tinerin az kullanılması durumunda boya kalın kalacaktır.
İnceltme işlemi sentetik tinerle gerçekleştirilir ve uygulama bitiminde yağlı boyaya benzer bir görünüm sunar. Saten boya oturma odası, salon, yatak odası ve apartman iç cepheleri için sıkça tercih edilen bir boya çeşididir. Kullanım kolaylığını silinebilir özellikte olmasıyla sağlar.
Genel olarak terebentin yağı, tinerden daha büyük bir çözücü kapasitesine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri