Kurşun ve kalayın eritilerek karıştırılması sonucu oluşan alaşıma Lehim denir. Lehim, ince olan madeni levhaların birbirine yapıştırılmasında ve küçük olan deliklerin kapatılmasında kullanılmaktadır.
Kaynak işleminde ana malzemeden ergime olurken lehimde ergime gerçekleşmez. Bu hadise kaynak ve lehim arasındaki en temel farkı oluşturur. Lehim işlemi bir nevi iki metali birbirine yapıştırma işlemidir. Ana malzemenin ergidiği yöntemlerde ulaşılan mekanik değerlere, lehim yöntemi ile ulaşmak zordur.
Lehimleme iki ya da daha fazla sayıda metal parçanın, görece düşük erime sıcaklığına sahip bir dolgu metali eritilip bağlantı yerine akıtılarak, tutturulması işlemidir.
Elektriksel işlerde, lehim genellikle kalay(Sn) ve kurşun(Pb) alaşımıdır. Yine de, özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir. Genel tanım Kurşunlu lehim madde oranlarını içermektedir.
Demir ve demir dışı metalleri ve ergime sıcaklıkları farklı metalleri birbirine kolaylıkla sert lehimleyebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
Pirinç malzemelerin kaynağında hem alternatif akım hem de doğru akım kullanılabilir. Ama doğru akımda kaynak yapmak pirinç için daha uygundur. Çünkü yüzeyde temizlenmesi gerekli bir oksit tabakası yoktur. Dar bir kaynak dikişi elde edilebilir ki bu durum gerilim ve çarpılmaları azaltır.
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
Havya ile lehimleme, lehimleme tekniklerinin en temelidir. Lehimlenecek bölge havya ile ısıtılır. Isıtılan bölgeye lehim tutulur ve lehim iletken bölgeyi kaplar. Lehim soğuduğunda işlem tamamlanmış olur.
Lehimin kullanıldığı birçok endüstride tel lehim kullanılmaktadır. En çok kullanıldıkları alanlar ise elektronik ve elektrik sektörleridir. Hem üretim hem de tamir alanında en çok kullanılan lehimleme ürünüdür. Lehim telleri, havya ile birlikte eriyebilen düşük erime noktasına sahip tellerdir.
Lehim aşırı derecede ısındığında en uç ve tehlikeli durum ortaya çıkar. Yaklaşık 350 ° C'de kurşun, dumanlara ekleyerek buharlaşmaya başlar. Bu dumanları solumak çok zehirli ve hatta kanserojen olabilir.
Alüminyum Lehim Teli: Alüminyum ve alaşımlı metal yüzeylerin birbirine bağlanması için kullanılır. Çinko Lehim Teli: Çinko alaşımlı veya galvanizli metal yüzeylerin birbirine bağlanması için kullanılır. Bakır Lehim Teli: Bakır, pirinç veya bakır alaşımlı metal yüzeylerin birbirine bağlanması için kullanılır.
Özel bir alaşımdır alüminyum malzemelerin lehimlenmesinde yüksek oranda etkilidir. Genel olarak Alüminyum levha ,tel vb.parçaların lehimleme işlemlerinde kullanımı tavsiye edilir.
Isı ve basıncın ayrı ayrı ya da birlikte kullanılması yoluyla parçaların birleştirilmesi işlemine kaynak denir. İşlem sırasında erime sıcaklığı, birleştirilmek istenilen parçaların erime sıcaklığı ile aynı ya da benzer olan parçalardan yararlanılarak birleştirme yapılmaktadır.
Havya, elektrik ve elektronik devrelerde elemanları birbirine lehimlemek için gereken yüksek ve hızlı ısıyı sağlayan alet. Havyalar 200 ile 500 derece arasında sıcaklık sağlayabilirler.
Lehim teli markaları içinde en iyisi Soldex. Farklı kalınlıklarda birçok çeşidi bulunmaktadır. Pinax marka lehim telleri de oldukça kalitelidir.
Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
Lehim yapılırken ek olarak lehim pastası kullanmıyorsanız eğer bu bakır yüzeylere tutunma top şeklinde kalır, yüzeye tutunma, yapışma kabiliyeti pek kalmamış olur.
Havyanın ucu lehim yapılan yeri ısıtmalı, ucun lehimle bir teması olmamalıdır. Lehim ısınan yere değdirilmeli, erimesi beklenmelidir. Yeteri kadar (ne az ne fazla) lehim kullanılmalıdır. Lehim eridikten sonra tekrar donması için 2-3 saniye bekleyiniz.
Kaynak işleminde iki metal parça eritilerek birleştirilirken, lehimleme işleminde eritilen lehim iki metalin arasında dolgu malzemesi görevi görmektedir. Birden fazla lehimleme yöntemi olsa da lehim havyası diğer adıyla lehim makinesi yardımıyla lehimleme en sık kullanılan tekniklerden biridir.
mm'den kalın parçaları elektrik ark kaynağı ile kaynatmak iyi sonuç verir. Kalın bakır parçaların kaynatılması sırasında 400- 600 ºC'lik bir ön ısıtma yapılmalıdır.
Bu rehber malzemeleri, sıcaklıkları, işaretleyicileri, eritkeni ve lehimi en iyi şekilde seçmeyi ve kullanmayı ortaya koyar. Alüminyum bileşenleri bir araya getirmenin en etkili yöntemi pasta ve lehim ile lehimlemektir.
Soğuk lehim, lehimleme işlemi sırasında yeterli ısı uygulanmadığında veya lehim malzemesinin yetersiz erimesiyle oluşur. Soğuk lehimler, kırılgan bağlantılara neden olarak bileşenlerin yerinden oynamasına veya tamamen kopmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri