Lema kelimesinin ilk anlamı parıltıdır. İslami eserlerde lema kelimesi, doğru yolu gösteren, sırat-ı müstakim üzere olan ve hidayete erdiren kılavuz manasında kullanılır. Kelimenin yan anlamı ise güneş ışığıdır. Karanlık, gölgeli, örtük, silik ve puslu kelimeleri lema sözcüğü ile zıt anlamlıdır.
Lema isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Parıltı, parlayış.
lema - لمعه
لمع . (لَ عِ) [ ع . لمعة ] (اِ.) پرتو، روشنی .
Şuâlar (Osmanlıca Türkçesi: شعاغلر), Said Nursi'nin Risale-i Nur adlı külliyatında bulunan kitaplarından biridir. Şuâ, ışın demektir.
Mehir, mehr veya mihr İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Şura (Arapça: شُورَىٰ, shūrā) "danışma" için kullanılan Arapça bir kelimedir. Kuran, Müslümanları işlerini birbirleriyle istişare ederek karar vermeye teşvik eder.
Yunus peygamberin çaresiz olduğu bir anda yaptığı münacatın kurtuluşuna vesile olduğu anlatılır. İnsanın dünya ve ahiret hayatı için nefsiyle karşı karşıya kaldığı mücadeleyi anlatır.
Bilinen, belli olan.
MÂLÂMAL. [l ince] (ﻣﺎﻻﻣﺎﻝ) zf. (Fars. mālāmāl) Ağzına kadar dolu, dopdolu, lebâlep: Metâından cihânın şöyle dolmuş / İçi mâl ile mâlâmal olmuş (Latîfî Tezkiresi). Velîkin herze-i ta'n ile ağzı mâlâmâl (Âlî Mustafa Efendi).
Maral (Ermenice: Մարալ Maral ; Azerice: Maral) ya da Hazar Kızıl Geyiği, (Cervus elaphus maral) Kızıl geyiğin en doğu yayılma alanında, Karadeniz'le Hazar Denizi arasındaki bölgede, (Kırım, Kafkas Dağları, Anadolu gibi) yayılım gösteren bir geyik türüdür.
Motto kelimesi "parola, özlü söz, vecize, slogan, arma simgesi" anlamlarına gelir. Bir kurumu, kuruluşu ya da kimliği tanımlayan bir deyiştir.
Motto kelimesi kökeni Yunancadır. Fakat dilimize Fransızcadan girmiştir. Metafor kelimesi mecaz anlamına gelen motto kelimesi Yunanca metaphora kelimesinden gelmektedir.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
(ﻧﺎﺗﻮﺍﻥ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren nā- ve tuvān “güç, tâkat” ile nā-tuvān) Kuvvetsiz, güçsüz, zayıf: Sayyâd bu nâtüvâna kıyma / Kıl cânıma rahm câna kıyma (Fuzûlî).
muhtel - مختل
|| سست و تباه: امر مختل. اقرب الموارد). خلل یافته شده . (غیاث).
(ﻣﺘﻜﺎﻣﻞ) sıf. (Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
" Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Mele, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda gayriresmî olarak imam görevi yapan çoğunlukla Kürt din âlimi. Kökeni Molla sözcüğü olan mele isminin, melle veya mala şeklinde telaffuzlarına da rastlanır.
Risâle-i Nûr'u bilerek ve anlayarak okumak Allah'ın izniyle imanı taklidi olmaktan kurtarır, iman-ı tahkikiyi kazandırır. Îmân-ı tahkiki doğrudan amele yansır, amel-i salih olarak tezahür eder ve insanı takvâ sahibi kılar. İşte Peygamber Efendimiz'in (asm) arzu buyurduğu iman çizgisi bu çizgidir.
Lemaat (Sözler) – Risale-i Nur Külliyatı
Bu müellifin XIII. yüzyılda yazdığı Lemaât‟ı tasavvuf çevrelerince önemsenen eserlerdendir. Bu yazıda; eserin müellifi, tercümeleri, nüshaları ve içeriğinden söz etmeğe çalışacağız.
Aden ismi, anlam olarak; "cennet bahçesi" anlamına gelir. Ayrıca, terimsel anlamına göre, biyolojik açıdan; salgı yapan organ ve bez anlamında kullanılmaktadır. Aden, bunların yanında, Yemen'deki bir liman şehrinin de adıdır. Aden isminin kökeni, Arapçadır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Alya ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Yükseklik, yüksek yer, gök, sema. Gökyüzü. Cennet.
Şura ismi dilimize Arapçadan gelen bir isimdir.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri