Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi KBB uzmanlarına başvuran hastada kulak burun boğaz ve boyun dokuları çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmektedir. Lenf bezlerinin şişmesi hangi hastalığın belirtisi olduğu tespit edilmektedir ve tedavi planlaması ilgili hastalığa özgü olarak uygulanmaktadır.
Baş ve boyun bölgesi lenf bezi şişlikleri için ilk gidilmesi gereken doktor Kulak Burun Boğaz uzmanıdır. Gereksiz masraf ve tetkiklerden kaçınmak için doktorunuzun uyarı ve önerilerini dinlemelisiniz.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Vücudun daha derininde bulunan lenf nodları elle muayenede hissedilemez ancak enfeksiyon ve kanser gibi durumlarda büyüyüp belirgin hale gelir. Ancak atletik ve zayıf insanlarda da lenf düğümleri hissedilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir. Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi, yaygın rastlanan bir hastalıktır ve genel olarak baş-boyun, koltuk altı, kasık bölgesi ve çene altında görülür.
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Bir boyun şişliğinin en olası nedeni lenf düğümü olarak bilinen lenf bezlerinin enfeksiyonu yani iltihaplanmasıdır. Normalde boyun bölgesinde çok sayıda lenf bezi olmasına rağmen bunlar ele gelmezler.
Zararsız lenf nodları genellikle ağrısızdır, hareketlidir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden küçülür. Örneğin, bir soğuk algınlığı veya boğaz enfeksiyonu sonrasında boyundaki lenf nodlarının geçici olarak büyümesi yaygındır.
Lenf kanserinin kan tahlilinde ortaya çıkmayabileceğini anlatan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı, “Hastalık kemik iliğine sıçramadıysa ve yoğun şekilde bu bölgeyi etkilemediyse kan tahlilinde hiçbir şey oluşmayabilir.
Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Çeşitli mikroorganizmalarla enfeksiyon sonucu oluşan rahatsızlıklar lenf bezi büyümesinin iyi huylu sorunlarına örnektir ancak, romatizmal hastalıklar veya hayatı tehdit eden kanserler de lenf bezinin şişmesine neden olabileceği için bu şişliğin tespiti ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Şişmiş lenf düğümlerinin nedeni çoğu zaman küçük enfeksiyon veya hastalıklardır. Durumunuz düzelir düzelmez şişliklerin eski boyutuna dönmesi gerekir. Küçülmeyen veya zamanla büyüyen şişmiş lenf düğümleriniz varsa, sağlık uzmanınıza görünün. Doğru teşhis ve tedavi gerektiren daha ciddi bir durumunuz olabilir.
Anksiyete semptomlarının kortizol ve endorfin hormonu dengesizliği yaratması bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu durum, vücudun bakteri kaynaklı küçük enfeksiyonlara da yatkın hale gelmesiyle lenf bezlerini şişirebilir.
Bu hastalarda antibiyotik olarak flucloxacillin, cephalexin, clindamycin veya amoxicillin/clavulanate kullanılabilir.
Çünkü lenf ödem bir DAMAR HASTALIĞIDIR. Bu nedenle bu gibi bacak sorunlarında İlk gideceğiniz yer Kalp ve Damar Cerrahı veya KALP DAMAR CERRAHİSİ klinikleridir. Maddi ve sosyal durumunuza göre devlet hastanesi, üniversite veya özel çalışan doktoru seçebilirsiniz.
Lenf bezleri normalde ele gelmezler. Bağışıklık sisteminin kendisine yabancı bir uyarana cevabı ile büyüyebilirler.
Lenfadenopati büyümüş veya şişmiş bezleri ifade eder. İltihaplandığında veya büyüdüğünde lenf düğümleri sert veya hassas olabilir.
Lenf bezi iltihabının en yaygın nedeni enfeksiyondur, ancak kanser ve diğer hastalıklar da lenf bezi iltihabına neden olabilir. Lenf bezi iltihabı genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer, ancak şiddetli veya uzun süreli olan iltihaplarda antibiyotik veya diğer ilaçlar gerekebilir.
Enfeksiyon: Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu şişmiş lenf bezleri için en yaygın tedavi antibiyotiklerdir.
Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda her hangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir.
Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler.
Çoğunlukla enfeksiyon iyileşince lenf bezeleri de küçülür, Enfeksiyon iyileştikten sonra bile belli bir süre için büyük halde kalabilirler. Bazen de küçülmeleri birkaç haftayı bulabilir. Genellikle tüm çocukların boyunlarında mercimek, nohut veya fındık kadar lenf bezeleri her zaman ele gelebilir.
BOYUNDA KİTLE / LENF BEZELERİ/ LENF KANSERİ
Boyun ön yan ense her tarafında yerleşik bu lenf bezeleri daha çok çene altı ve şah damarı etrafı olmak üzere orta hattın sağında ve solunda sayıca daha çoktur.
Normal şartlarda lenf bezlerinin büyüklüğü 1 cm' nin altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri