Şişen lenf bezlerinde ağrı ve hassasiyet varsa o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Dinlenmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de semptomların kontrolü için başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
TAZE ve İŞLENMEMİŞ besinleri tercih ediniz. BİTKİSEL BESİNLER - SEBZE ağırlıklı, ANTİOKSİDATİF beslenme tarzı benimseyiniz ve DENGELİ besleniniz. DOMATES, ISPANAK, PIRASA, ROKA, PAZI tüketiniz. *Gerekli durumlarda Omega-3 besin takviyesi alınabilir.
Antibiyotik Tedavisi: Antibiyotik tedavisi, bakteriyel kaynaklı enfeksiyona bağlı lenf bezi şişmesinin iyileştirilmesi için kullanılabilir. Antifungal Tedavi: Antifungal tedaviye genellikle lenf bezi şişmesinin mantarlardan kaynaklanan kafa derisi hastalıklarına bağlı sebeplerinde başvurulur.
Çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile küçülürler. Eğer antibiyotik tedavisine rağmen düzelmiyorlarsa cerrahi müdahale düşünülebilir.
Şişmiş lenf bezlerini fark edebileceğiniz en yaygın bölgeler; boynunuz, çenenizin altı, koltuk altlarınız ve kasıklarınızdır. Bazı durumlarda, şişmiş lenf bezlerini tedavi etmek için ihtiyacınız olan tek şey zaman ve sıcak kompresler olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Şişen lenf bezlerinin hassas ve ağrılı olması durumunda o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının rahatlamasını sağlayabilir. İstirahat etmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de belirtilerin kontrolü amacıyla başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
Şişen lenf bezlerinde ağrı ve hassasiyet varsa o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Dinlenmek ve doktorun bilgisi dahilinde kullanılan ağrı kesiciler de semptomların kontrolü için başvurulabilecek diğer seçeneklerdir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler.
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir. Sık sık bu tarz hastalık geçirenlerde ve çocukluk çağında şişen lenf bezinin boyutunun küçülmesi uzun zaman alabilir.
Her büyüyen lenf bezi karşısında endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Çocuklarda genellikle enfeksiyonlar ön plandadır. Dişiniz apse yaptığında çene altınızda şişen bezeler veya bademcik enfeksiyonuna bağlı büyüyen bezeler bir süre sonra kendi kendilerine ortadan kaybolurlar.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Lenf düğümleri; kafanın arkası, kulağın ön ve arka kısmında, çenenin alt kısmında, boynun ön ve arka kısmında, köprücük kemiğinin üst kısmında, koltuk altında, dirseklerin çevresinde, kasık bölgesinde, diz çevresinde, daha derin yerleşimli olarak da göğüs ve karın içinde de bulunur.
Lenf bezindeki şişkinlik ağrımıyorsa
Lenf bezindeki şişkinliklerin ağrıyla birlikte yaşanması hastaları daha fazla endişelendirmektedir. Ancak lenf bezi şişkinliklerinde ağrı genellikle enfeksiyon kaynaklıdır.
“Çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonu, farenjit, konjoktivit, diş eti enfeksiyonları, deri enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları ve genital bölge enfeksiyonları ilgili bölgelerde lenf bezi büyümesinin görülmesine neden olabilir.
Lenf sıvısı hücrelerin arasında bulunan bir sıvıdır. Bu sıvı BEYAZ KAN DAMARLARI da denilen lenf damarları tarafından taşınır. Hücrenin içindeki bazı maddeler lenf sıvısına dökülür. Lenf sıvısına atık maddelerin geçişi ile hücreler bu maddelerden temizlenir.
Sodyum tüketimini sınırlayın: Sodyum, vücutta sıvı tutulmasına neden olabilir. Lenfödem hastalarının sodyum tüketimini sınırlamaları gerekmektedir. İşlenmiş gıdalar, tuzlu atıştırmalıklar, turşular, peynirler, hazır çorbalar gibi yüksek sodyum içeren gıdalardan kaçınmak ve tuz kullanımını azaltmak faydalı olabilir.
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Boyunda karşınıza çıkan şişlik enfeksiyona bağlı olarak büyümüş bir lenf bezesine, doğumsal kaynaklı kistik bir kitleye ve bu kitlenin aniden büyümesine, baş boyun bölgesinde yerleşmiş kötü huylu tümörlerin buradaki lenf bezelerine yayılmasına, lenf bezlerini tutan iyi veya kötü huylu hastalıklara bağlı olarak olabilir ...
Lenf sistemi üzerine binen yük enfeksiyonla artıyor, sistem artıkların uzaklaştırılmasında yetersiz kalıyor, enfeksiyon ödem için tetikleyici oluyor, tedavi edilip kontrol altına alınmazsa tüm vücuda yayılan bir enfeksiyon hastanın ölümüne kadar neden olabiliyor.
Lenf damarları bütün vücuda dağılmış durumdadır. Esas işlevi, hücrelerarası bölgede bulunan sıvı ve protein gibi molekülleri içine alıp kan dolaşımına taşımaktır. Normal koşullarda kapiler damarlardan dokulara geçen sıvı moleküller daha sonra toplardamarlara alınır.
Lenf bezi büyümesi enfeksiyonlar, ilaç aşırı duyarlılığı, romatizmal hastalıklar ve kanserler gibi birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir. Altta yatan neden tedavi gerektirmeyen bir viral hastalık olabileceği gibi, kemoterapi tedavisi gerektirecek bir lenf kanseri de olabilir.
Bu hastalarda antibiyotik olarak flucloxacillin, cephalexin, clindamycin veya amoxicillin/clavulanate kullanılabilir.
Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi
Lenf bezlerinin şişmesi hangi hastalığın belirtisi olduğu tespit edilmektedir ve tedavi planlaması ilgili hastalığa özgü olarak uygulanmaktadır. Enfeksiyona bağlı lenf bezi şişmesi tedavisinde ilaçla tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahi yöntemlere de başvurulabilmektedir.
Lenf Bezi Şişmesi
Bu lenf düğümleri, çene ve çene altı dahil olmak üzere baş ve boyun bölgesinde bulunur. Lenf düğümleriniz şiştiğinde, genellikle soğuk algınlığı, grip, kulak enfeksiyonu, sinüs enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve daha fazlası gibi bir enfeksiyonun varlığına işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri