Lenf bezlerinin şişmesi oldukça endişe uyandırıcı bir durumdur ve akla ilk gelen hastalık lenf kanseri olmaktadır. Ancak lenf kanserinin yanı sıra lenf bezlerinin şişmesi diğer pek çok hastalığın da belirtisi olabilmektedir.
Büyüyen lenf bezinin kıvamının lastik gibi olması lenfoma hastalığının belirtisi olabilir. Enfeksiyona bağlı oluşan büyümeler daha yumuşak kıvamlıyken, büyümüş lenf düğümünün sert yapıda olması altta yatan bir kanser varlığına işaret edebilir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Lenf nodları (düğümleri), bir filtre gibi fonksiyon göstererek virüs ve bakterilerin vücutta yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenf hücreleri (lenfositler) kontrolsüz çoğalma eğilimine girmesi ile lenf kanseri gelişimine neden olabilir. Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Her Lenf bezi büyümesi de Lenfoma değildir!
Tabi ki her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Lenfoma akla getirilebilecek önemli hematolojik hastalıklardan sadece birisidir. Bu nokta önemli, zira her lenf bezi büyümesi olan kişi kendini hemen bir lenfoma hastası olarak görüp paniğe kapılmamalıdır.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir.
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir. Sık sık bu tarz hastalık geçirenlerde ve çocukluk çağında şişen lenf bezinin boyutunun küçülmesi uzun zaman alabilir.
Lenfoma belirtileri şunlardır: Boyunda, koltuk altında, kasıklarda bulunan lenf düğümlerinden birden fazlasının uzun süreli şişmesi ve ağrısız şişmesi. İki günden fazla ateşinin yüksek olması, düşse bile ara ara yükselmesi. Yeterince uyusa bile sürekli yorgunluk hissetmesi.
Bu enfeksiyon hastalıklarından bazıları; bademcik iltihabı, kulak enfeksiyonu, diş apsesi, kızamık, cilt veya yara enfeksiyonları olarak sayılabilir. Bu tarz hastalıklara bağlı olarak gelişen lenf bezi iltihabı, genellikle antibiyotik tedavileriyle bir süre sonra geçer ve tıbbi bir hasar bırakmaz.
Tonsillit, farenjit, diş iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sebepler ile büyüyen lenf bezleri, hastalığın geçmesinden 2-3 hafta sonra sıklıkla normal boyutlarına küçülür ve el ile hissedilemez hale gelir.
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Tümör ile tutulmuş olan lenf düğümlerinin bilinen en iyi tedavi yöntemi cerrahi olarak çıkarılmalarıdır. Lenf bezlerine yayılım tedavi edilmediği takdirde tümörün daha hızlı yayılmasına neden olacaktır. Lenf bezlerine yayılım tedavi edilmediği takdirde tümörün daha hızlı yayılmasına neden olacaktır.
Vücudumuzun hemen her yerinde lenf nodları bulunur. Sayı herkeste farklı olabilir ancak yetişkin birinin vücudunda ortalama 600 civarında lenf düğümü yer alır. Genellikle insan bedeninde iki ya da daha fazla büyük kan damarının birleştiği yerlerde bulunurlar.
Çoğunlukla enfeksiyon iyileşince lenf bezeleri de küçülür, Enfeksiyon iyileştikten sonra bile belli bir süre için büyük halde kalabilirler. Bazen de küçülmeleri birkaç haftayı bulabilir.
Çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile küçülürler. Eğer antibiyotik tedavisine rağmen düzelmiyorlarsa cerrahi müdahale düşünülebilir. Genel anlamda çocuklarda tüm anatomik bölgelerde lenf düğümlerinin 1 cm'den büyük olması lenfadenopati olarak kabul edilir.
Lenf bezi büyümesi enfeksiyonlar, ilaç aşırı duyarlılığı, romatizmal hastalıklar ve kanserler gibi birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir. Altta yatan neden tedavi gerektirmeyen bir viral hastalık olabileceği gibi, kemoterapi tedavisi gerektirecek bir lenf kanseri de olabilir.
Baş ve boyun bölgesi lenf bezi şişlikleri için ilk gidilmesi gereken doktor Kulak Burun Boğaz uzmanıdır.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Tam Kan Sayımı nasıl yorumlanır? Örneğin HGB düşükse kansızlık, kan kaybı, lösemi, lenfoma, hemoliz gibi durumlar teşhis edilebilir.
Büyüyen lenf bezinin karakteristiği için ultrason (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılabilir.
Bu hastalarda antibiyotik olarak flucloxacillin, cephalexin, clindamycin veya amoxicillin/clavulanate kullanılabilir.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi
KBB uzmanlarına başvuran hastada kulak burun boğaz ve boyun dokuları çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmektedir. Lenf bezlerinin şişmesi hangi hastalığın belirtisi olduğu tespit edilmektedir ve tedavi planlaması ilgili hastalığa özgü olarak uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri