1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
(9) Diplopi (monokülerler dahil) ve paralitik şaşılığı olanlara görme dereceleri ne olursa olsun sürücü belgesi verilmez. Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir.
Ambliyopinin dereceleri vardır. Ağır göz tembelliğinde tembel gözün görmesi çok düşük ise ehliyet alınmasına engeldir.
Tek gözü olan sürücü adaylarının görme gücü 10'da 10 olması ve yatay görüş alanı en az 120 derece olmalıdır. Tek gözü olan sürücü adayları A1, A2, B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Tek gözü olan sürücüler gece araç kullanamazlar.
Tek gözü görmeyenler için yapılan ayrı bir sınav yoktur. A, A1, A2, B, B1, BE, F ve M sınıfı ehliyet sahibi olanlar monoküler ehliyet alabilirler. Bu ehliyet türlerinin kapsadığı araçlar motosiklet, otomobil ve kamyondur. Tek gözü görmeyenlerin, tır, otobüs, minibüs ya da ambulans gibi araçları kullanmaları yasaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Arkadaşlar her iki gözü 10/1 gören %59 Heriki gözü 10/2 gören kişini alacağı rapor oranı %35 tir tek gözü görmeyen ise %24 hiç görmeyen ise %85 oranında Yeni Yönetmeliğe göre rapor alıyor..
Görme azlığı veya göz hastalıkları sonucunda meydana gelen hasarlar sebebiyle de engelli raporu alınabilir. Tek gözün tamamen görmemesi diğer gözün de görüyor olması durumunda alınabilecek en yüksek engelli raporu oranı yüzde 32 olur.
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
Benzer bir durum, “Gözlük/lens kullanıyorum” şıkkı işaretlendiği takdirde de yaşanabiliyor. İlk defa ehliyet alacak ya da var olan ehliyetini yenilemek isteyenler, sağlık raporu için doktora başvurduklarında kullandıkları gözlüğü/lensi mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Tedavi ile diplopi ve paralitik şaşılığın düzelmesi durumunda uzman tabibin kanaati ile sürücü belgesi verilebilir.
Eğer gözlerden birinde normal görüş yoksa bu durum kişiyi olumsuz etkiler. Örneğin pilotluk, polislik, askerlik ve cerrahlık gibi meslekleri göz tembelliği olan kişiler yapamaz. Bu nedenlerle göz tembelliğinin mümkün olan en erken yaşlarda tespit ve tedavisi yapılmalı.” diyor.
Düzeltilebilir bir hastalık olan göz tembelliğinin çocukluk döneminde rutin göz muayeneleri ile tanınması ve tedavi edilmesi bütün bu nedenlerle çok önemlidir.
Eğer bir kişiye total görme engelli diyorsak, o kişi tamamen görmüyor olmalı ve rapor oranı % 85 ve üzeri olmalıdır.
Diplopi ve paralitik şaşılığı olanlara görme dereceleri ne olursa olsun sürücü belgesi verilmez. 11. Hafif şaşılık ve nistagmusu olanların görme dereceleri 2'inci maddeye uygun ise sürücü belgesi verilir. Tek veya iki taraflı afak olanlara ikinci grup sürücü belgesi verilemez.
Ehliyet için sağlık raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde alınabiliyor.
yatay düzlemde her iki gözde ayrı ayrı görme alanı 120 dereceden daha az olamaz. 120 dereceden daha az görme alanına sahip olanlar sürücü belgesi alamaz. İki gözden herhangi birinde 120 dereceden az görme alanı olanlara monooküler sürücü belgesi verilir.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Hekim tarafından düzenlenen Ehliyet için alınan sağlık raporu resmi kurumlar için düzenlenen bir evraktır. Bu nedenle, raporun silinmesi veya iptal edilmesi Türk Ceza Kanunu uyarınca suçtur.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
Engelli ya da malulen emeklilik için en az yüzde 40 oranında raporunuzun bulunması gerekmektedir. Başka rahatsızlıklarınız varsa bu oran yüzde 40'a çıkabilir ancak sadece tek göz kaybı varsa alacağınız rapor oranı yüzde 32 olacaktır. MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Engel oranı yüzde 40-69 arası olan vatandaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira oldu. Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2022 yılında bin 264,20 lira oldu. ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Askerliğe elverişli değildir raporu emekli olmanızı sağlamaz, tek göz görmemesi durumunda da % 32 verirler. Bu oranda sizi emekli etmez. % 40 ve üzeri olması gerekir. Başka rahatsızlığınız yoksa sadece görme kaybıyla erken emekli olamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri