Şişmiş lenf bezlerine neden olan bir enfeksiyonsa ve tedavi edilmezse apse oluşabilir. Apseler, enfeksiyonların neden olduğu lokalize irin birikimleridir. İrinli sıvı; beyaz kan hücreleri, ölü doku, bakteri veya diğer istilacıları içerir. Bir apse, drenaj ve antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
Lenf sistemi üzerine binen yük enfeksiyonla artıyor, sistem artıkların uzaklaştırılmasında yetersiz kalıyor, enfeksiyon ödem için tetikleyici oluyor, tedavi edilip kontrol altına alınmazsa tüm vücuda yayılan bir enfeksiyon hastanın ölümüne kadar neden olabiliyor.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Lenf sisteminin iyi çalışmaması, hücre arası sıvının dokularda anormal şekilde birikmesi ile sonuçlanır ve lenfödem gelişir.
Lenf bezleri vücudun doğal savunma mekanizmasının bir parçası olduğu için genellikle herhangi bir tedavi uygulanmadan normal boyutlarına geri dönerler.
İlgili 36 soru bulundu
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir. Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi, yaygın rastlanan bir hastalıktır ve genel olarak baş-boyun, koltuk altı, kasık bölgesi ve çene altında görülür.
Zencefil eski çağlardan günümüze çok sık tüketilen bir besin. Vücudu sıcak tutar ve organlarda, özellikle akciğer ve sinüslerde toksin birikimine engel olur. Lenf sisteminin temizlenmesine de yardımcı olarak enfeksiyon riskinin artmasını engeller.
*Gerekli durumlarda Omega-3 besin takviyesi alınabilir. A, B6, B12, C, D, E, K VİTAMİNLERİNİ yeterli miktarda tüketiniz. YOĞURT, KEFİR gibi probiyotik besinler tüketiniz. SODYUM (Na) içeren (SALAM, SOSİS gibi) besinlerin tüketimini sınırlandırınız.
Lenf bezi büyümesi en çok baş & boyun bölgesinde yerleşim göstermektedir. Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen büyümeler genellikle viral bir solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkar. Köprücük kemiği üzerinde yer alan büyümeler kötü huylu hastalıklar açısından uyarıcıdır.
Lenf nodları (düğümleri), bir filtre gibi fonksiyon göstererek virüs ve bakterilerin vücutta yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenf hücreleri (lenfositler) kontrolsüz çoğalma eğilimine girmesi ile lenf kanseri gelişimine neden olabilir. Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır.
Anksiyete semptomlarının kortizol ve endorfin hormonu dengesizliği yaratması bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu durum, vücudun bakteri kaynaklı küçük enfeksiyonlara da yatkın hale gelmesiyle lenf bezlerini şişirebilir.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
Normalde 1 ila 1,5 milimetre çapında olan lenf bezleri enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanser ya da Hodgkin hastalığı gibi problemlerin varlığında şişebilmekte ve gözle görülebilir boyuta ulaşabilmektedir. Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir.
Şişmiş lenf bezlerine neden olan bir enfeksiyonsa ve tedavi edilmezse apse oluşabilir. Apseler, enfeksiyonların neden olduğu lokalize irin birikimleridir. İrinli sıvı; beyaz kan hücreleri, ölü doku, bakteri veya diğer istilacıları içerir. Bir apse, drenaj ve antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
“Çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonu, farenjit, konjoktivit, diş eti enfeksiyonları, deri enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları ve genital bölge enfeksiyonları ilgili bölgelerde lenf bezi büyümesinin görülmesine neden olabilir.
Çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile küçülürler. Eğer antibiyotik tedavisine rağmen düzelmiyorlarsa cerrahi müdahale düşünülebilir.
Bazı sağlık sorunlarına bağlı olarak vücutta lenf sıvısı birikmesi gözlenebilir. Lenfatik drenaj, terapötik bir masaj tedavisidir; lenf akışını arttırmak ve vücudunuzdaki toksinleri azaltmak için lenf bezleri yönünde çok hafif basınç ile uzun, nazik, ritmik vuruşlar kullanır.
Tam kan sayımı testinde LYM olarak görülen lenfosit oranı, yaşa göre değişiklik gösterebilir. Gebelik durumunda da bu oran farklı olabilmektedir. LYM (lenfosit) normal değeri yetişkin bireylerde 1000- 4800 mcL (mikrolitre) olarak açıklanır. Çocuklarda lenfosit oranı ise mikrolitre olarak 3000 – 9500 arasında yer alır.
Zararsız lenf nodları genellikle ağrısızdır, hareketlidir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden küçülür. Örneğin, bir soğuk algınlığı veya boğaz enfeksiyonu sonrasında boyundaki lenf nodlarının geçici olarak büyümesi yaygındır.
Enfeksiyona bağlı lenf bezi şişmesi tedavisinde ilaçla tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahi yöntemlere de başvurulabilmektedir.
Tonsillit, farenjit, diş iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sebepler ile büyüyen lenf bezleri, hastalığın geçmesinden 2-3 hafta sonra sıklıkla normal boyutlarına küçülür ve el ile hissedilemez hale gelir. Bazen de uzun süreli “Kronik Lenfadenopati” ler ile karşılaşılır.
Mikroskop altında ince ve titiz teknikler uygulanarak gerçekleştirilir. Nasıl Yapılır? Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir, 3-5 saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri