Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
Fazla mesai hesaplanırken ara dinlenmesi hesaba katılmamaktadır. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin, 08:00-20:00 saatleri arası çalışılıyor ve günde toplam 1,5 saat ara dinlenmesi kullanılıyor ise günlük çalışma süresi 12 saat değil, 10,5 saattir.
Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
Ara dinlenme süreleri ile ilgili en çok merak edilenlerden biri “ara dinlenme süreleri mesaiden sayılır mı?” sorusudur. İşçilerin kanuni hakkı olarak sayılan ara dinlenme süreleri, günlük çalışma süresinin içine dahil edilmez.
En sık sorulan soruların başında, ara dinlenmesinin çalışma süresinden sayılıp sayılmayacağı gelmektedir. İş sözleşmesiyle aksi kararlaştırılmamışsa, ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Bu nedenle çalışma süresi hesaplanırken ara dinlenmeleri hesaba katılmaz.
İlgili 23 soru bulundu
Tek yapmanız gereken programda belirtilen yerleri yazmak. Çalışma süresi İş Kanunu kapsamında haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yani 6 gün çalışma yapılıyorsa 45/6= 7.5 saat .
4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”
Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar. Hareket halindeki bir araçta, feribotta veya trendeki bekleme süresi ile araç kullanılmadan geçen süre, başka iş olarak addedilemez. Alınan molalar günlük dinlenme süresi olarak sayılmaz.
Madde 3 —Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. İş Kanununun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden sayılır. Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz.
İşçilerin işyerinde fiilen çalıştığı süreler çalışma süresini ifade eder. Genel itibariyle fiili çalışma süresi dışında yer alan süreler çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin ara dinlenmesi esnasında işçi çalışmadığından bu süreler çalışma süresinden sayılmaz.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Yargıtay içtihatlarına göre, çalışma süresi 7.5 saatten 11 saate kadar olan işlerde bir saat, 11 saati aşan işlerde ise 1.5 saat mola verilmesi gerekiyor. İşçi sözleşmeye veya bordroya “fazla mesai parası ücrete dahildir” şeklinde imza atmışsa 11 saate kadar olan çalışma için ayrıca fazla mesai parası alamıyor.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
4857 sayılı İş Kanunu md. 66/1/c bendine göre: “İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler” işçinin günlük çalışma süresinden sayılır.
4857 sayılı Kanun'un 41 inci maddesine göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır. Yönetmelik'in 3'üncü maddesinde ise çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süre olarak tanımlanmıştır.
§ 4'de ise, 4857 sayılı İş Kanununa benzer bir biçimde çalışma süresinin uzunluğuna göre ara dinlenmesi süreleri öngörülmüş ve günlük altı ila dokuz saat arasındaki çalışma süreleri için en az 30 dakika ve dokuz saatten fazla çalışma saatleri için 45 dakika ara dinlenme verileceği düzenlenmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Ancak işçi işyerinde kalsa bile, ara dinlenme süresini serbestçe kullanabilir. Bu süre içinde çalışmaya zorlanamaz (Y9HD.06.06.1986/4931/5981 Legalbank). Yargıtay'ın başka bir kararına göre, “işçi ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir.
Bir iş yerinde 4 saat ya da daha kısa süreli işler için uygulanan ara dinlenme süresi 15 dakika, Bir iş yerinde 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi 30 dakika, Bir iş yerinde 7,5 saatten fazla olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi ise 1 saattir.
Ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz. İş Kanunu md.68'e göre, 4 saate kadar olan işlerde 15 dakika; 4 - 7,5 saat süreli işlerde 30 dakika; 7,5 saatten fazla süreli işlerde ise 1 saat ara dinlenmesi verilir.
Cevap: Vardiyalı çalışmalar İş Kanunumuzda Postalar Halinde işçi Çalıştırma Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenmiştir. Buna göre bir vardiyası değişen işçi en az 11 saat dinlendirilmelidir. Ayrıca işçinin hafta tatili (24 saat kesintisiz) kullanmaksızın çalıştırılması da mümkün değildir.
Bu üst sınır, yıllık 270 saattir. İşveren, bir yıllık zaman dilimi içinde işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırabilir. İş Kanunu'nda yer alan bu hükme karşılık, işverenin bu 270 saatlik sınırı aşması halinde herhangi bir idari yaptırımla karşı karşıya kalması söz konusu değildir.
Fazla çalışma, beyaz yakalının aldığı ücrete ve yaptığı işe dahil olarak kabul edilir. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi beyaz yakalılar bir başka kişiden açık talimat olması veya bir başka kişiden emir alınması halinde fazla mesai ücretine hak kazanabilmektedir.
Bu düzenlemeye göre; 4857 sayılı Kanunun 68'inci maddesine göre 15 dakika, yarım saat, bir saat olarak belirlenen ara dinlenme sürelerine postalar halinde (vardiyalı) çalışanlar da yararlanırlar. Yapılan işin niteliğine göre aralı yani parça parça kullandırılabilir. Bu süre çalışma süresine dâhil değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri