Lens kaplarının en az 3 ayda bir değiştirilmesi gereklidir. Günümüzde lens solüsyonlarının içinden lens kapları çıkmaktadır. Solüsyon bittiğinde lens kabı da atılmalı ve yeni lens kapları kullanılmalıdır.
Maksimum 30 gün süre aynı solüsyon içerisinde kalabilen lensler etkili kullanım için bu kadar bekletilmemelidir. Lens solüsyonu ne sıklıkla değiştirilir diye sorulduğunda minimum 7 gün maksimum 30 gün olarak cevaplandırma yapabiliriz.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Aylık Lens İle Uyunur Mu? Araştırmalara göre gözde lensle uyumak konjonktivit oluşumuna sebep olma ihtimali yüksek olduğundan tavsiye edilmez. Çok uzun süreli kullanım süresi olan lenslerde dahi eğer bireyde enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa kesinlikle lensle uyumak önerilmez.
6 aylık lens kullanım süresini ifade eder. 180 defa ya da 6 ay boyunca kullanabilirsiniz. Numaralı ve numarasız, hareli ya da haresiz seçenekleri mevcuttur.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Lensin gözde kalma süresi, gözün yapısı, solüsyonun içeriği ve kişinin bulunduğu ortam, tüm bu süreyi olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. Eğer göz numaralarınız farklı ise bu durumda iki kutu lens almak zorunda kalabilirsiniz. Bu iki kutuyu toplamda altı ay boyunca kullanabilirsiniz.
Aylık numaralı renkli lens fiyatları 100 TL'den başlayıp 280 TL'ye ulaşabiliyorken, 3 aylık renkli lens fiyatları ortalama 200-300 TL bandında seyreder. 6 ay boyunca kullanılabilen renkli lenslerin fiyatları ise markasına bağlı olarak 110-300 TL arasında değişir.
Yıllık lenslerin kullanım süresi 1 yıldır. Yani 1 yıllık lens kullanımı ardından atılması gerekiyor. 1 yıllık lens kullanımı süresi ise lenslerin göze takılmasından itibaren başlamaktadır. Özellikle renkli yıllık lens kullanımında az kullanıldığı için kullanım süresine dikkat etmeden kullanıldığını görmekteyiz.
Kutunun kuru olması önemli; çünkü mikroplar kuru ortam koşullarında çoğalamazlar. Dolayısıyla lensler rutubetsiz bir ortamda (banyo yerine yatak odası gibi) saklanmalı ve kutusu ters çevrilerek kurutulmalı. Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli.
Lens Suyu Yerine Normal Su Kullanılır Mı? Lens suyu yerine normal su kullanılamaz. Lens suyunun olmadığı zaman unutulmamalıdır ki su lens için geçici bir alternatiftir. Lens için en doğru olanı lens suyunun kullanılmasıdır aksi halde lensin yapısında bozulmalar görülebilir veya göz sağlığını tehdit edebilir.
Lenslerinizi muhafaza ettiğiniz lens kaplarını her zaman solüsyon ile yıkamalısınız. Normal su veya daha önce sayılan maddelerle bu kapları yıkamanın mikroorganizma bırakma riski vardır. Lens kaplarınızı yıkamak için kaynamış ve soğumuş saf su kullanabilirsiniz. Sonrasında solüsyon ile durulamalısınız.
✅ Her ne kadar lens firmaları, çok kaliteli, yüksek oksijen geçirgenliği olan aylık uyunabilen lensler piyasaya sürmüş olsa da hiç bir lensi 1 ay boyunca gözünüzde gece gündüz takılı kalmayın. Her gece lens çıkarılmalıdır. Uyunabilen lensler olsa bile en azından 3-5 günde bir mutlaka lenslerinizi çıkarınız.
15 günlük lensler her gece gözden çıkarılıp, bakımı yapıldıktan sonra kutusuna koyularak 15 günün sonunda çöpe atılmalıdır. 30 günlük ya da aylık lens eğer uyurken gözünüzde kalmaya müsaitse 1 ay sonunda ömrünü tamamladığında çöpe atmalısınız.
Uzun süreli lens nedir? Uzun süreli lensler, genellikle, 6 gece 7 gün boyunca sürekli göze takılı halde kalabilen lenslerdir. Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Lens kutusunu yabancı maddeler ve mikroorganizmalar içerebilecek olan suyla temizlemeyin. Ayrıca, lens kutusunu küf ve mikropların birikmesine ortam hazırlayan tuvaletin yakınına veya nemli yerlere koymayın.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Günlük lensler “kullan-at” lensler olarak bilinir. Her gün yeni bir çift lens açılır, gün sonunda ise gözden çıkartılıp atılır. Örneğin aylık lenslerin 1 kutusunda 3 çift lens bulunur ve 1 kutu aslında 3 aylıktır. Açılan bir çift lens, 1. ayın sonunda atılarak 2. ay yeni bir çift lense geçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri