F klavye bilgisayarda işlem yaparken Türkçeyi çok daha kolay bir şekilde kullanma imkanı verir. Farklı bir dizilim ve sıralamaya sahiptir ve İngilizcede bulunmayan, ancak Türkçede bulunan kelimeler yer alır. Böylece çok daha pratik, hızlı ve kolay şekilde yazı yazma imkanı elde edilir.
Diğer klavyeler ile karşılaştırılması
F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni bu klavyede yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer.
Bugün her ne kadar birçok kullanıcı Q klavye veya Qwerty klavye adı verilen klavye tipini kullanıyor olsa da F klavye, daha yüksek yazım hızının elde edilmesi açısından çeşitli resmi devlet dairelerinde tercih edilen birincil klavye tipidir.
F klavyesi, Türk Standartları Enstitüsü'nün kayıtlarına 'Standart Türk Klavyesi' olarak geçen ve 1955 yılında icat edilmiştir. Türkçe'nin fonetik özelliklerini yansıtan bir tuş dizilimine sahip olan F klavye, on parmak tekniği referans alınarak oluşturulmuş bir klavyedir.
Nitekim devran döndü, devir değişti; bugüne kadar yüzüne bakılmayan canımız F klavyemiz, artık kamuda zorunlu hale geldi. AKP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem'in girişimleri sayesinde; bundan böyle tüm kamu kurum ve kuruluşları F klavye kullanacak.
İlgili 33 soru bulundu
Doç. Dr. İbrahim Akyol, 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede 2017 yılı sonuna kadar bütün resmi kurumlarda F klavyeye geçilmesi zorunluluğunun olduğunu belirterek, "2018 yılı Ocak ayında bütün resmi kurumlarda F klavyenin dışında başka klavyenin kullanılmasının yasak olduğunu hatırlatmak istiyorum" dedi.
Çalışmaya öncülük eden isimlerden AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, F klavyenin yalnız Türkçe için değil, İngilizce yazanlar için de hız anlamına geldiğini belirtti. Devlet, bilgisayarda Türkçeyi hızlı yazmaya en uygun harf dizimi olan F klavyeyi zorunlu hale getirdi.
İhsan Sıtkı Yener, (1925, Afyon - 2 Eylül 2016, İstanbul), Türk öğretmen ve eğitimci, F klavyenin mucidi, Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu (INTERSTENO) Türkiye Temsilciliği Onursal Başkanı.
F klavye,Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmış ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Alman Klavyesi
Alman dilinde de az kullanılan F ve J harfleri yine en kuvvetli parmaklar olan işaret parmakların altındadır. Bu yerleşim düzeni de bu klavyenin on parmak tekniğine uyumlu olmadığını ve bu yüzden de hızlı yazabilmenin imkansız olduğunu bizlere göstermektedir.
Türkiye'de ise gerek dilin özellikleri dikkate alınarak gerekse kullanım kolaylığı gözetilerek geliştirilen iki klavye tasarımı görülmektedir. Bu klavyeler Standart Türk Klavyesi olan F Klavye ve Türkçe Qwerty Klavyedir.
Q klavye ya da QWERTY, dünyada en çok kullanılan ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın olan bilgisayar ve daktilo klavyesi.
Q klavyede her dilde yazı yazarken veya farklı ülkelerde pc kullanılıyorsa Q klavye pratiktir. Ancak F Klavye Türkçe dilince yazı yazılırken daha pratik bir klavyedir ve çok daha hızlı yazmanızı sağlar.
Türkiye'de bilgisayarda dilimize en uygun harf dizilimine sahip 'F klavye'nin kamuda 2018 yılı başı itibariyle kullanımı zorunlu hale geldi.
Uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech Fstyler FK10 model klavye,Q klavye olarak A4Tech KM-720model klavye kullanılacaktır.
Celal Aşkın, "İki dalda dünya rekoru kırdım. 30 dakikalık hatasız sürat yarışında bir dakikada net 150 kelime yazdım. 3 dakikalık zabıt katipliği sınavına uyarlarsak net 450 kelime yazarak dünya rekoru kırdım" dedi. Aşkın, ayrıca F klavyenin daha sağlıklı olduğunu söylüyor.
F klavye ise 10 parmak daktilo bilenler için. kimse 10 parmak daktilo bilmek zorunda değil ve f klavye kullamak zorundada değil. Q klavye daha çok kullanılan bir klavye.
Temelde 2 çeşit klavye türü yer almaktadır. F klavye ve birçoğumuzun bildiği Q klavye. Bu klavyeleri birbirinden ayıran temel özellik, klavye üzerindeki tuş dizilimlerinin farklı olmasıdır.
Başlat | Denetim Masası | Bölge ve Dil seçenekleri simgesine tıkladıktan sonra Diller sekmesinden Metin hizmetleri ve giriş dilleri bölümündeki ayrıntılar bölümüne girip ayarlar | ekle bölümünden F veya Q klavyeyi seçerek tamam diyoruz.
F Klavye Ne İşe Yarar? F klavye bilgisayarda işlem yaparken Türkçeyi çok daha kolay bir şekilde kullanma imkanı verir. Farklı bir dizilim ve sıralamaya sahiptir ve İngilizcede bulunmayan, ancak Türkçede bulunan kelimeler yer alır. Böylece çok daha pratik, hızlı ve kolay şekilde yazı yazma imkanı elde edilir.
Tuşların kombinasyonlarını bildiğiniz taktirde kolaylıkla klavye değişimi yapabilirsiniz. F ve Q klavye değişimleri yapabilmek için CTRL+SHIFT tuşlarını kullanmanız gerekiyor. Bununla birlikte ALT+SHIFT tuşlarına bastığınızda da farklı diller arasında geçişler sağlayabilirsiniz.
Bu klavyeyi icat etmesinin amacı yazı makinelerinde daha yavaş yazı yazmaya yönelikti.
Türkçe F klavyenin mucidi Dr. İhsan Sıtkı Yener - YouTube.
F klavyenin diziliş sistemi; Türkçede bulunan 30 bin kök kelimenin incelenmesi sonucunda oluşturuluyor. Bunan göre; A harfi (26 bin 323), E harfi (16 bin 308), K harfi (13 bin 542), İ harfi (13 bin 384), M harfi (92 bin 263), L harfi (10 bin 496), T harfi (9 bin 669) ve R harfi ise 8 bin 698 kez geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri