Durduk yere lensin gözünüzden çıkıp düşmesinin nedeni merkez kalınlığının fazla olması, temel eğri uyumsuzluğundan üst göz kapağına takılan lens kenarıdır. Göz yapısına uygun olmayan kontakt lens kullanımında sıkça rastlanan bir durum olan lensin gözden düşmesine engel olmak için sözlerimize kulak veriniz.
Lensinizi tekrardan öylesine alıp gözünüze yerleştirmek göz enfeksiyonuna da davetiye çıkartmak anlamına gelir. Lensleriniz yere düştükten sonra şayet yanınızda lens solüsyonu bulunuyorsa yapabileceğiniz ilk adım lenslerinizi temizlemek ve ellerinizi de yıkayıp tekrar temizledikten sonra lensi tekrar kullanmaktır.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Tarihi geçen lenslerin içinde yer alan kontak lens solüsyonu ya da malzeme zaman içerisinde bozulur ve bu da göz sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenlerden dolayı tarihi geçen lensler kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdırlar.
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama.
İlgili 24 soru bulundu
Bu durumda, yapışmış kontakt lensi ve gözünüzü, sürekli akış halindeki steril salin, çok amaçlı kontakt lens solüsyonu veya kontakt lens ıslatma damlalarıyla birkaç saniye boyunca yıkayın. Ardından gözünüzü kapatın ve lensin hareket ettiğini hissedinceye kadar üst göz kapağınıza nazikçe masaj yapın.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın. Daha sonra bu bardağı buzdolabında bekletin.
Kontakt lenslerinizi asla su (şişe, musluk suyu veya arıtılmış su dahil), ev yapımı tuzlu solüsyon, tuzlu burun spreyi, göz damlası veya kontakt lensleri dezenfekte etmek ve saklamak için üretilmemiş herhangi başka bir sıvının içinde saklamamanız gerekir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Lensin temizlenmesi sırasında fazla basınç uygulanması lensi kırabilir. Sürekli basınç lensi deforme eder ve optik açıdan kullanılamaz hale getirir. Yumuşak lensler solusyonsuz açık havada bırakılırsa kuruyabilir ve bozulur. Bu durumdaki lenslerin kullanılmaması gerekir.
İlk etapta aylık lensinizin yırtıldığını farketmeyebilirsiniz, çünkü çok küçük bir noktadan aslında yırtılmaya başlamıştır! ne zaman ki yırtık kısım büyür ve korneaya bir baskı yapar o zaman takılamaz duruma gelir ve rahatsızlık verir, ısrarla takılması halinde gözde iritasyona sebep olur.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez. Kontakt lenslerinizi parmaklarınızla ovun ve sonrasında taze temizleme solüsyonu ile yıkayın.
Sadece bir kez kullanabilirsiniz. Lensi temizlemek için kullanın, sonra içindeki solüsyonu dökün.
Kurumuş Lensler Neden Kullanılmaz? Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Kontakt lens kullanımının kornea üzerinde etkisi bulunmaktadır. Yani kontakt lens korneayı inceltir mi sorunun cevabı evettir.
Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Lens kullanırken göze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal lenslerin çıkarılması ve gözlerin bol suyla yıkanması gereklidir. Yüzerken veya banyo yaparken kontakt lenslerin çıkarılması gereklidir.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun. Ellerinizi yıkayın ve kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri