Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir. Ayrıca ssu tek başına lenslerin temizliği için etkili bir yöntem değildir.
Lens suyu mevcut olmadığı durumlarda çay bardağı kaynamış soğutulmuş su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutucu bölümüne konulabilir. Bu öneri geçici bir süre için geçerlidir, lens suyu lensi mikrop ve bakterilerden arındırır göz sağlığı için bu temizliği lens suyu ile yapmak gerekmektedir.
Kontak lenslerinizi asla suda saklamamalısınız. Kontakt lens solüsyonu yerine asla musluk suyu, şişe suyu veya damıtılmış su kullanmamalısınız. Arıtılmış olmasına rağmen, musluk suyu hala ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri ve diğer mikroorganizmaları içerebilir .
Acil durumlarda lens solüsyonu yerine geçecek alternatif olarak kullanabileceğiniz birkaç önerimiz var. Bir bardağa çeyreği dolacak şekilde içme suyu doldurarak lenslerinizi içine atıp buzdolabına yerleştirin.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
İlgili 41 soru bulundu
Kurumuş Lensler Neden Kullanılmaz? Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Kontakt lenslerinizi asla su (şişe, musluk suyu veya arıtılmış su dahil), ev yapımı tuzlu solüsyon, tuzlu burun spreyi, göz damlası veya kontakt lensleri dezenfekte etmek ve saklamak için üretilmemiş herhangi başka bir sıvının içinde saklamamanız gerekir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Göz sağlığı: Lens solüsyonu, göz sağlığı açısından da önemlidir. Kontakt lenslerin temizliği ve dezenfeksiyonu ile enfeksiyonların riski azalabilir ve gözlerde yanma, batma sorunlarının önüne geçebilir. Lenslerin uzun ömürlü olması: Lens solüsyonu, kontakt lenslerin ömrünü uzatabilir.
Bir Lensi veya Lens Kabını Temizlemek için Asla Musluk Suyu Kullanmayın. Çünkü bu lenslerinizi kirletebilecek veya onlara hasar verebilecek pislikler içerebilir ve göz enfeksiyonuna veya hasarına yol açabilir. Her zaman taze kontakt lens dezenfeksiyon solüsyonu kullanın.
Lensleri dezenfekte etmek için tuzlu su çözeltisi ve ıslatma damlaları kullanılmamalıdır. Hiçbiri etkili veya onaylanmış bir dezenfektan değildir. Lenslerin takma ve değiştirme süresi konularında göz doktorunun önerdiği programa sadık kalınmalıdır. Kontakt lens kutusunu suyla değil taze solüsyonla durulanmalıdır.
Sadece bir kez kullanabilirsiniz. Lensi temizlemek için kullanın, sonra içindeki solüsyonu dökün. Lensleri her seferinde yeniden koyduğunuz solüsyonların içine yerleştirin.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez. Kontakt lenslerinizi parmaklarınızla ovun ve sonrasında taze temizleme solüsyonu ile yıkayın.
Lenslerinizi muhafaza ettiğiniz lens kaplarını her zaman solüsyon ile yıkamalısınız. Normal su veya daha önce sayılan maddelerle bu kapları yıkamanın mikroorganizma bırakma riski vardır. Lens kaplarınızı yıkamak için kaynamış ve soğumuş saf su kullanabilirsiniz. Sonrasında solüsyon ile durulamalısınız.
Lens solüsyonunu göze damlatmak zararlıdır. İçinde yer alan kimyasal maddelerden dolayı gözde yanma hissi oluşur. Kornea'nın içinde yer alan kılcal damarlar solüsyonda bulunan etken madde neni ile aşırı gerilme refleksi gösterip zarar görebilir.
Kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı konusu farklı bir noktadadır. Çünkü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanamazsınız çünkü gözyaşı damlalarını birçoğunun içeriğinde olan prezervan maddesi kontakt lenslere zarar verir. Bu durumdan ötürü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı uygun olmayan bir durumdur.
Oksijen geçirgenliği üretimde kullanılan özel monomerin ve lensin su geçirgenliğinin bir fonksiyonudur. Su içeriği % 10 arttıkça Dk değeri iki katına çıkar. Yumuşak kontakt lenslerin su oranı % 37.5 ile % 79 arasındadır.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Lenslerinizi mutlaka lens solüsyonu içinde saklayınız. Her sabah lensi içinden aldıktan sonra solüsyonu döküp, akşam lensleri yeni solüsyona koyunuz. . Lens saklama kaplarını mümkünse ayda bir değiştiriniz. Lens saklama kabını sadece lens solüsyonu ile temizleyiniz, çeşme suyu vs kullanmayınız.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Kontakt lensle banyo yapmak çok tehlikelidir. https://www.drahmetakman.com/ Prof. Dr. Ahmet Akman - Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Glokom, Katarakt, Tıbbi Retina #lenskullanımı #kontaktlens Kontakt Lensle Banyo Yapılır Mı Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli.
Bu sebeple lens kullanan kişilerin uyumadan önce lensleri çıkarması gerekmektedir. Gözümüzde yer alan kornea sağlığı için hava alması gerekir. Bu sebeple eğer uyurken lenslerinizi çıkarmazsanız, bu durumda kornea için gereken havayı gözünüz temin edemez ve göz sağlığınız için enfeksiyon riski oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri