Solüsyonda yer alan dezenfekte bileşenlerinden bazıları; PHMB, Oxipol ve Dymmed şeklindedir. Aynı zamanda belli lipid çözücü, nemlendirici ya da temizleyici maddeler de içeriğinde yer alır. Prezervanlar da aynı şekilde solüsyon içeriğinde önemli bir yer tutar.
Lens Solüsyonu Yerine Normal Su Olur mu? Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir.
Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Lens suyu mevcut olmadığı durumlarda çay bardağı kaynamış soğutulmuş su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutucu bölümüne konulabilir. Bu öneri geçici bir süre için geçerlidir, lens suyu lensi mikrop ve bakterilerden arındırır göz sağlığı için bu temizliği lens suyu ile yapmak gerekmektedir.
İçme Suyu Değildir
Sevdiklerinin bakımı ve sağlığı için hassas olanlar iyi bilir; temizlik ve sağlığın vazgeçilmezi olan izotonik su sadece içildiği takdirde insan bedenine zarar verebilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Türk Oftalmoloji Derneği Kontak Lens Birimi Başkanı Dr. Zerrin Altınkök, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Lensler uygulama kurallarına uyulduğunda yıllarca problemsiz kullanılabilir. Ancak özen gösterilmezse gözün kornea tabakasında yaralara, kalıcı izlere bağlı görme kaybına hatta göz kaybına yol açabilir.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez. Kontakt lenslerinizi parmaklarınızla ovun ve sonrasında taze temizleme solüsyonu ile yıkayın.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Sadece bir kez kullanabilirsiniz. Lensi temizlemek için kullanın, sonra içindeki solüsyonu dökün. Lensleri her seferinde yeniden koyduğunuz solüsyonların içine yerleştirin. Kullanım aralarında lens kabınızı boşaltın ve kapağı açık durumda kurumaya bırakın.
Lens solüsyonu, lens suyu olarak da bilinen ve kontakt lenslerin temizliği, dezenfeksiyonu, durulanması, saklanması için kullanılan bir çözeltidir. Lens kullanıcıları için önemli bir ürün olan bu solüsyonlar, başta göz kuruluğu olmak üzere, gözleri lenslerin vereceği zararlardan koruyabilir.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir.
Tansiyon hastalarının sık olarak kullandıkları Tiazid grubu diüretik tansiyon düşürücü ilaçlar, antiseptikler, mantar ilaçları, kontakt lens solüsyonları ve bazı sabunlar cıva bileşikleri içerir.
Bir Lensi veya Lens Kabını Temizlemek için Asla Musluk Suyu Kullanmayın. Çünkü bu lenslerinizi kirletebilecek veya onlara hasar verebilecek pislikler içerebilir ve göz enfeksiyonuna veya hasarına yol açabilir. Her zaman taze kontakt lens dezenfeksiyon solüsyonu kullanın.
Genel olarak; kontakt lenslerinizi, sıkıca kapatılmış bir kontakt lens kutusunda çok amaçlı dezenfektan solüsyon içerisinde 30 güne kadar güvenle saklayabilirsiniz. Lensleri gözünüze takmadan önce taze kontakt lens solüsyonuyla temizleyin ve dezenfekte edin.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Peki, Lens Yere Düştü Ne Yapmalı? Elbette, lensinizin yere düşmesi gibi bir sorun ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda ise yapılacaklar oldukça nettir. Gözünüzden lens hangi şekilde ve ne nedenle çıkıyor olursa olsun fark etmeksizin mutlaka tekrardan dezenfekte -temizlenerek- edilerek gözünüze takılmalıdır.
Lenslerinizi muhafaza ettiğiniz lens kaplarını her zaman solüsyon ile yıkamalısınız. Normal su veya daha önce sayılan maddelerle bu kapları yıkamanın mikroorganizma bırakma riski vardır. Lens kaplarınızı yıkamak için kaynamış ve soğumuş saf su kullanabilirsiniz. Sonrasında solüsyon ile durulamalısınız.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
Doğru: Göz kusuru derecesi genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ilerler ya da geriler. Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Lens varken yüz yıkanmaz.
konfor arttırmak için yapılabilir. Sert kontakt lens olarak bilinen RGP gaz geçirgen. lensler keratokonus hastalarında görme arttırıcı etkisi.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri