Ölü ya da hayatta olsun başkası adına hac veya umre yapılarak sevabı bunlara bağışlanabilir. Başkası adına yapılacak nafile hac ve umre için, vekilin ehil olması ve adına haccettiği kimse için niyet edip ihrama girmesi yeterlidir.
Ölmüş bulunan mûrisin vasiyeti bulunmasa bile, varisin onun adına yaptığı hac geçerlidir. g) Vekil, haccı bizzat kendisi yapmalıdır. h) Vekil, ihrama girerken sadece gönderen adına niyet etmelidir. i) Vekil, gönderenin isteğine uymalı, onun istediği haccı yapmalıdır.
Başkası Yerine Umre Yapmak. Hacda olduğu gibi başkası yerine (niyâbet yoluyla) umre yapmak câiz görülmüştür.
Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir. Şayet bunlar da bulunmazsa, emniyet olduğu halde hacca gitmeye mecbur değildir; amma isterse gidebilir.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
İlgili 25 soru bulundu
45 yaşını geçen bayanlar herhangi bir mahreme ihtiyaç olmadan tek başlarına umre veya hac vazifelerini yerine getirebilirler.
Diğer taraftan yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, V, 31). Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
Âdetli olduğu için umre tavafını yapamayan kadın, hac organizasyonu tarafından âdeti bitinceye kadar Mekke'de iskan ettirilir. Ancak âdetli kadın bu imkândan yararlanmayarak umresini yaparsa umresi geçerli olur. Fakat tavafı âdetli olarak yaptığından dolayı bir dem (koyun veya keçi kesmesi) gerekir.
Umre, hac harici dönemde kutsal toprakların ziyaret edilmesi faaliyetidir. Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
Umre'ye gitme durumu sadece haccın far olduğu Arife gününde ve 4 gün süren Kurban Bayramı ile birlikte 5 günlük umre ziyareti yapmak mekruhtur. Çünkü bu belirtilen günler hac görevlerinin yapıldığı günlerdir.
Bir kimse izin vermeden, başkasının, bunun yerine hacca gönderilmesi caiz değildir. Yalnız vâris, ölen akrabası, vasiyet etmemiş, yani hac parası ayırmamış ise, kendine miras kalan para ile, onun yerine hacca gidebilir veya başkasını gönderebilir.
Belli şartlarda başkası adına vekâlet yoluyla ibadetin yapılması sadece farz olan hacda mümkündür. Yükümlülük olmadığı için başkası adına nafile umre ve tavaf yapmak yerine; kişinin kendi adına umre ya da nafile tavaf yaparak sevabını ölü veya diri dilediği kimselere bağışlaması uygun olur.
Ancak helalleşme, haccın ve umrenin sıhhatinin şartlarından olmadığı için helalleşmeden hacca veya umreye giden kişinin haccı ve umresi de geçerlidir.
Her zaman yapılabilir. Ancak Arefe ve bayram günleri ile teşrik günlerinde umre yapmak tahrimen mekruhtur. Çünkü bu beş gün hac g ünleridir. Bir yılda birden fazla umre yapmakta bir sakınca yoktur.
Özellikle tatil, evlilik, sınav, hac ve umre ya da diğer önemli günlerin adet kanaması ile geçmemesi için kadınlar adet geciktirici ilaçlara başvurmaktadır. Adet döneminin gecikmesi için yaygın olarak progesteron içeren ilaçlar tercih edilmektedir.
Hüsem Hatipoğlu, umre ziyareti süresince hem MERS enfeksiyonundan hem de genel olarak solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için şu önerileri sıraladı: "Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı ve özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
İhram (Erkekler için), ihramlar gitmeden önce yıkanmalı. Kıyafet (Erkekler için) Gömlek, Şalvar türü bol pantolon. Kıyafet (Bayanlar için) Pardösü, Afgan kıyafeti, açık tonlar seçilmeli.
Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir. Bunları giyme imkânı olduğu hâlde normal ayakkabı giyen kişi ihram yasağı işlemiş olur.
11 ayın sultanını kutsal topraklarda geçirmek isteye Müslümanlar'ın heyecan içinde beklediği 2023 Ramazan umresi fiyatları belli oldu. Diyanet'in açıkladığı verilere göre; umre fiyatları 5 Bin 550 Riyal (ortalama 27 Bin 500 TL) ile 9 Bin 990 Riyal (ortalama 49 Bin 500 TL) arasında değişmektedir.
Renk ve model şartı olmaksızın, el ve yüzler dışında bedenlerin tamamının vücut hatlarını belirtmeyecek şekilde örten, için göstermeyen ve ziynet görüntüsü içermeyen elbise giyilir. Başları örtülü ve ayak giyisileri de her zamna giydikleri şekilde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri