Bu durum zamanla düzelmektedir, yumuşak lenslerde 3-5 gün , sert lenslerde birkaç hafta kadar alışma süresi vardır. Kontakt lens kullananlarda ani gelişen ağrı ve kırmızı göz , korneal ülser veya enfeksiyon açısından risk taşır.
Yeni kullanmaya başlayanların belli bir alışma süresi olur. Bu süre yumuşak lens kullananlarda daha az, sert lens kullananlarda daha uzundur (1 hafta-1ay). Kontakt lens kullanımında temizliğe çok dikkat etmek gerekir.
Lenslerin kullanım süresi siz gözünüze lensi taktığınızdan itibaren başlamaktadır. Ancak burada lensleri kullanım süresi boyunca sürekli takabileceğinizi anlamamanız gerekiyor. Zira lenslerin düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır. Bakımı yapılmamış olan lenslerin hepsi günlük lens olarak kullanılmalıdır.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun.
İlgili 39 soru bulundu
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
GÖZÜN OKSİJEN ALMASI ÖNEMLİ
Lensten dolayı gözün oksijensiz kaldığını belirten Dr. Muhacir, “Kornea göz kapağı ile temas etmediğinde lensten dolayı oksijensiz kalıyor. Uzun vadede kontakt lensi kabul etmeme durumu daha erken yaşta ortaya çıkıyor.
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Lensleri aylık ya da senelik olarak kullanmak istiyorsanız her kullanımdan önce ve sonra lens solüsyonu ile temizlemelisiniz. Kullandıktan sonra temizleyip lens kabında saklayarak muhafaza etmeniz gerekir. Temiz kullanılmayan lensler hem gözde yanma, batma gibi sorunlara neden olur hem de hijyenik olmaz.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Lens musluk suyu ile kesinlikle temas ettirilmemelidir. Yeni kullanıcılarda, gözde rahatsızlık hissi, göz yaşarması, kırpma, ışık hassasiyeti olabilmektedir. Bu durum zamanla düzelmektedir, yumuşak lenslerde 3-5 gün , sert lenslerde birkaç hafta kadar alışma süresi vardır.
1 Aylık Ücretsiz Deneme Lensi
Bu aşamalardan sonra uygunluğunu belirlediğimiz lensleri size reçete ediyoruz. Bu reçete ile deneme lenslerinizi kullanırken sipariş edebilirsiniz, sipariş ettiğiniz lensleriniz gelene kadar lenssiz kalmamış olursunuz.
Lens göze takıldığında karşılaşılan ilk sorunlardan birisi bulanık görme sorunudur. Bulanık görüntünün nedeni aslında lens ile ilişkili değildir. Göz net bir şekilde görememeye alışkın olduğu için gözün zorlanarak iyi görme çabası bireyler tarafından yoğun şekilde uygulanmaya başlar.
Bu durum bireylerin göz merceğinin iyi göremedikleri için geliştirdikleri bir doğal reflekstir. Buna ek, gözün alışılmışın dışında net bir şekilde görmeye başlaması henüz gözün lense alışmasını da engelleyecektir.
Aynı zamanda yüzünüz ıslak olduğunda lenslerin varlığını unutup ellerinizle yüzünüzü ve gözlerinizi ovaladığınızda lensinizin gözünüzden düşme riski de var. Aynı kural duş için de geçerli. Yüzünüzü yıkarken lensleriniz gözünüzden düşebileceği için duş alırken de lensleri takmamanız gerekebiliyor.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Aylık Lens İle Uyunur Mu? Araştırmalara göre gözde lensle uyumak konjonktivit oluşumuna sebep olma ihtimali yüksek olduğundan tavsiye edilmez. Çok uzun süreli kullanım süresi olan lenslerde dahi eğer bireyde enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa kesinlikle lensle uyumak önerilmez.
Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir. Ayrıca ssu tek başına lenslerin temizliği için etkili bir yöntem değildir.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı.
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama. Ama lens gözün arkasına asla kaçmaz bunu bil.
Lensler gözünüzdeyken makyajınızı silmeniz mümkündür. Bunu yaparken makyajın ya da makyaj temizleyici malzemenin lensinize değmemesine özen gösterin.
Lensi yanlış taktığımı nasıl anlarım diyorsanız lensi taktıktan bir süre sonra gözlerinizde batma ve acı meydana geliyorsa, pekala lensi yanlış taktığınızı anlayabilirsiniz. Bu durumda lensi hemen çıkartıp gerçek yüzünü döndürerek geri takabilirsiniz.
Kontakt lensiniz kenarları kusursuz biçimde dik olarak mükemmel bir fincan şekli oluşturuyorsa, lens doğru yöndedir ve gözünüze yerleştirilmeye hazırdır. Kenar fark edilebilir biçimde dışa doğru bükümlü (kenarlı çorba kaşesi gibi) ise, kontakt lens ters yüzdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri