İyi temizlenmemiş lensler gözde kızarıklık, kaşıntı, kuruluk ve ağrı yapabileceği gibi göz kapağı içinde küçük siğillere ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Toz, rüzgar, klimalı ortam, sigara dumanı, güneş ışığı göz yüzeyini kurutarak lensin kurumasına ve rahatsızlığına yol açabilir.
Günlük olarak kullanılan lensler gözden çıkarılıp, özel solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir. Gün içerisinde lensin üzerinde biriken toz ve kirler temizliği yapılmadığı takdirde mikrop kapılmasına neden olabilmektedir.
Toz bu grupların içinde ise temizlik mümkün değildir. Çünkü açıp silme imkanı yoktur. Çok yoğun miktarda toz varsa tek çare grubun komple değişimidir. Fotoğraflara yansımadığı için de birkaç toz tanesi için lensin sökülüp temizlenmesini tavsiye etmiyoruz.
Ayrıca tozlu ortamlarda takılmaması gerekmektedir. Makyaj yapmadan önce göze takılmalı ve makyajı temizlemeden önce gözden çıkarılmalıdır. Çünkü lense yapışabilecek olan yabancı madde, lensin görüş açısını bozabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Kontakt lensleriniz bir kutuda duruyorsa kutunun içindeki dezenfektan solüsyonu en az 30 günde bir değiştirmeniz gerekir.
Lens kutusu içinde bulunan lens suyunu haftada bir olacak şekilde değiştirmek en etkili yöntemdir. Maksimum 30 gün süre aynı solüsyon içerisinde kalabilen lensler etkili kullanım için bu kadar bekletilmemelidir.
Lens kutusunu yabancı maddeler ve mikroorganizmalar içerebilecek olan suyla temizlemeyin. Ayrıca, lens kutusunu küf ve mikropların birikmesine ortam hazırlayan tuvaletin yakınına veya nemli yerlere koymayın.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun.
Yapışmış bir yumuşak kontakt lensin çıkarılması
Ardından, kontakt lensin gözünüzdeki konumunu belirleyin. Gözünüze yapışan kontakt lens korneanızda uygun biçimde ortalanmışsa, lens muhtemelen kurumuştur.
Maskara: Rimeli her zaman lenslerinizi taktıktan sonra uygulayınız. Bir iki dakika kurumasını bekleyip sonra fırçalayınız. İçinde kirpik uzatmaya yarayan küçük katkı kıllar bulunan rimelleri kullanmayınız, zira bu kıllar düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir.
Kontakt lens kullanacak hastaların dikkat etmesi gereken durumlardan da bahseden Dr. Emrah Kan , "Su ile temas en aza indirilmelidir. Duş almadan, yüzmeden veya SPA küvetine girmeden önce lensler çıkarılmalıdır. Kontakt lensler suda durulanmaması gerekir ve saklanmamalıdır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Ayrıca, lens solüsyonlarını düzenli olarak değiştirmeniz de gerekli bir uygulamadır. Genellikle, bir şişe solüsyonun kullanım süresi, üreticinin talimatlarına göre belirlenir. Solüsyonların belirtilen sürelerden daha uzun süre kullanılması, etkinliğinin azalmasına ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.
Fizyolojik Serum: Eczanelerde ya da marketlerde satılan steril fizyolojik serum solüsyon yokken geçici bir çözüm olarak kullanılabilir.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lens suyu değişimi lenslerin türüne göre değişir. Günlük olarak kullanılan lensleri akşam yatmadan önce çıkarıp konulan lens sularının günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Ancak sürekli kullanılmayan lensleri korumak için saklanan kutu içindeki lens suyunun her gün değiştirilmesi gerekmez.
İçme Suyu Değildir
Sevdiklerinin bakımı ve sağlığı için hassas olanlar iyi bilir; temizlik ve sağlığın vazgeçilmezi olan izotonik su sadece içildiği takdirde insan bedenine zarar verebilmektedir.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri