LEVOTİRON'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ - İlacın içerisindeki etkin maddeye veya yardımcı maddelere karşı alerjiniz varsa (aşırı duyarlılık) Tedavi edilmemiş adrenal bezi, hipofiz bezi işlev bozukluğu veya tiroid hormonlarının aşırı üretimi (tiretoksikoz) durumunda Akut kalp hastalığında (kalp krizi veya kalp ...
Tiroid hormonlarının aşırı üretimini tedavi etmek amacıyla kullanılan antitiroid bir ilaç ile LEVOTIRON gebelikte beraber kullanılmaz.
Tiroid ilaçları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? L-Thyroxin etken maddeli tiroid ilacı, sabah aç karna, kahvaltıdan en az yarım saat önce, günlük doz tek seferde, yalnızca suyla alınmalı, başka ilaçla aynı anda birlikte alınmamalıdır. İlacı içer içmez hemen kahvaltı edilmemelidir.
Ayrıca tiroit hormonları ve demir gibi bazı ilaç ve besinlerin emilimi için asit ortam gerektiğinden mide koruyucu ilaçlarla birlikte alınmaları etkinliklerini azaltacaktır.
Yüksek doz levotiroksin maruziyetinde hipertiroidizm belirtileri görülebilir ve özellikle psikotik bozukluk riski taşıyan hastalarda akut psikoza neden olabilir. LEVOTİRON'un içerdiği sentetik levotiroksin, etki açısından tiroid tarafından salgılanan doğal hormon ile aynıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.
İlaç alımı unutulursa hatırlandığında alınmalıdır. Ancak tok karnına alındığında ilacın yaklaşık yarısı emilebilmektedir. Ayrıca ilaç aksatıldıysa bu durum doktora mutlaka bildirilmelidir. Kalp hastalığı olan hipotiroidili hastalarda bu ilaçlar yan etki yapabileceğinden normalden daha sık kontrole gidilmelidir.
‹lac›n verilmesi bir gün unutulursa, ertesi gün çift doz verilmelidir (3).
Hormon ilacı aç karna, yermekten en geç yarım saat önce alınmalıdır.
Levotiroksin sabah aç karnına alınmalıdır.
Tiroid ameliyatlarından sonra tiroid ilaçları genellikle ömür boyu kullanılır.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır.
mide asidi salınımını baskılayarak gastrik pH yı yükseltirler. Bu nedenle Levothyroxine' in midede emilimi ve etkinliği azalır. Bu hastalarda kan TSH seviyesinin düşüş gösterdiği ve ilacın dozunun artırılması gerektiği bildirilmiştir. Levothyroxine sabah aç içilmesi gereken bir ilaçtır.
Oruç tutmak isteyen tiroit ilacı kullanan hastaların, tedavilerinde özel bir değişikliğe ihtiyaçları olmayacaktır. Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler. Bu süreçte hipotiroit hastaları ve tiroit hormonu için ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını boş karna almalıdırlar.
İlaç ağız yoluyla alındıktan sonra 3 ile 5 gün içerisinde etki gösterir.
- Tiroid bezi hastalıklarından hipotiroidi (tiroid tembelliği) için kullanılan ilaçlar aç olarak alınmalıdır. Sahura kalkınca ilaç hemen alınıp en az yarım saat bekledikten sonra yemek yenmelidir.
Tiroid hormon ilaçlarının fazla alınması: Levotiroksin ilacının gereğinden fazla alınması kanda tiroid hormonlarını artırır ve hipertiroidi yapar. Bazı ilaçların kullanımı: Cordarone isimli kalp ilacı ve interlökin ilacı kullanan bazı hastalarda tiroid bezi fazla çalışarak hipertiroidi hastalığı oluşturabilir.
Tiroid ilaçları kilo aldırmaz, tersine metabolizmayı düzenleyerek gereksiz kilo alımını engeller. Dolayısıyla hiçbir hasta kilo alacağım endişesiyle, doktorunun tavsiye ettiği tiroid ilaçlarını almayı bırakmamalıdır.
Aç kalmak veya diyet yapmak tiroid hormonlarını azaltır:
Ancak günlük karbonhidrat miktarı 200 gram olursa tiroid hormonlarında bu şekilde bir düşme olmadığı da saptanmıştır. Gıdalarla alınan karbonhidrat miktarı 200 gramın altında olursa T3 hormonunda düşme olmaktadır.
Eğer mecbur kalınırsa tiroid ilacı gece yatmadan önce boş mideye içilebilir.
TSH testi için genellikle dirseğin iç kısmındaki damardan kan alınır. Tiroit hormonları gün içinde değişebileceği için sabah erken saatlerde yaptırılabilir. TSH testi açlık gerektirmemektedir.
Tiroidin az çalışması durumu ''hipotiroidi'' olarak adlandırılmaktadır ve bu duruma hipotiroidi atağı adı da verilir. Hipotiroidinin yaygın belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, çabuk üşüme ve soğuğa tahammülsüzlük görülür.
Basit bir kan testi ile yapılan bu araştırma sonucunda TSH seviyesi sağlıklı ve yetişkin bireylerde 0,4-4,00 mIU/L aralığında olmalıdır. Hormon düzeyinin bu aralığın üzerinde tespit edilmesi hipotiroidizm, yani tiroid fonsiyonlarının yetersiz olması durumunu gösterir.
Hastanın metabolizma hızının yükselmesine, zihinsel ve fiziksel değişikliklere neden olan hipertiroidizmin en sık görülen belirtileri arasında; çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri