Tüm yavru balıkları rahatlıkla avlayabilen levrek, kefal yavrusunu özellikle tercih eder. Kefalin dışında ise ispari, izmarit ve horozbina balığı levreğin balık tercihleri arasındadır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Levrekler Ne Yer? Levrekler, oldukça çeşitli bir diyetle beslenen balık türlerinden biridir. Küçük balıklar, kabuklu deniz ürünleri, yengeçler, midyeler ve planktonlar gibi farklı organizmaları tüketirler. Özellikle küçük balıklar, levreklerin ana besin kaynaklarından biridir.
Dip Sürütmesi ile Levrek Avı
Dip sürütmesi ile levrek avcılığı, balıkçılıkta en çok tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemde denizin dibindeki levrekler hedeflenir. Tekne ilerlerken misina suyun dibinde sürüklenir ve levreklerin ilgisi çekilir. Karides genellikle dip sıyırmada yem olarak kullanılır.
Kefal balıklarını avlamak için çeşitli yemler kullanılabilir. Özellikle tercih ettikleri bir yem bulunmamakla birlikte kullanılan başlıca yemler arasında kurtçuk, ekmek, balık içi, deniz solucanı ve tavuk eti girmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
Kefal. Mart ayında mutlaka Kefal avı da yapılır. Sığ suları tercih eden Kefal, özellikle tatlı su akarsu yakınlarında bulunabilir. Mart ayı Kefalin en lezzetli olduğu zamanlardır.
Levrek genellikle sonbahar ve kış aylarında kıyıya yaklaşır. Bunun dışında liman içlerinde hemen her mevsim avlanabilir.
Yemlere göre farklı türde olta hazırlamak zorunda olduğunuz bu balıkta en çok kullanılan olta çok iğneli sarma oltadır (kıbrıs oltası). Bu oltaya ekmek takılarak kefallerin ekmeği didiklemesi ve rastgele bir tanesinin yakalanması beklenir. Fakat balığın olduğu yerde esas zevk klasik köstekli oltayla yaşanabilir.
Levrek: Levrek, mart ayıyla birlikte av sezonuna giren balıklardan biridir. Denizlerimizin çeşitli bölgelerinde avlanabilir ve lezzetli eti ile ünlüdür. Hamsi: Karadeniz sahillerinde yaygın olarak avlanan hamsi, mart ayında tutulabilir. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir.
Levrek balıkları, tüm Akdeniz'den, İngiltere'nin kuzey sahillerine ve Kanarya Adaları'na kadar yayılım gösterir. Deniz fanerogamlarının bulunduğu kumlu, çamurlu-sığ biotoplarda, sıcaklığa ve tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı ile nehir ağızlarında ve lagüner bölgelerde yaşayan bir littoral bölge balığıdır.
Tatlısu levrekleri 40 cm büyüklüğe kadar ulaşırlar, ama 50 cm büyüklükte tutulmuş olanlarıda vardır. Tatlısu levreklerinin böyle bir ölçüye ulaşmaları çok uzun sürer; 8 ila 10 yaşına varmış olanları ancak 25 cm boyunda olurlar. Dişileri su kıyısının yakınında alçak su seviyesinde yumurtlarlar.
Kamış Seçimi;
Kullanılan yemlerin ağırlıklarını da göz önünde bulundurursak aşağı yukarı 1 ila 20 Gram arası atar değerlerine sahip kamışları tercih edebiliriz.
LEVREK ÇAPARİSİ
Köstek uzunlukları 35cm olup iğneye bağlanan uçlarına sarma düğüm (çift düğüm) yapılır. İğneler 8 numaradır.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
En lezzetli dönemi ise Ekim ve Kasım aylarıdır. Levrek: Serin ve ılık suları tercih eden levrek balığı, tüm yıl tüketilir. En leziz olduğu aylar Eylül ve Ekim aylarıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan levrek, yağsız özelliğe sahiptir.
Ülkemizde hemen hemen her denizde yaşayabilen kefal balığı daha çok çamurlu, sessiz ve içerisinde uzun kök sistemine sahip bitkiler bulunan suları sever. Bu özelliği bakımından sadece denizlerde değil, akarsu, baraj, göl, dere, lagün, su yatağı, pınar veya küçük su birikintilerinde bile yaşayabilir.
Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de sürüler halinde yaşar. Has kefal, sidikli ilarya, altınbaş kefal, mavri gibi adları olan değişik türleri vardır. Ortalama uzunluğu cinsine göre 25 ile 90 santimetre arasındadır. Ortalama ömrü ise 15 yıldır.
Ekmekle Çeşit Çeşit Balık Avı - Kefal Çupira Sargoz Sarpa Kaya Balığı - YouTube.
Levrekler havaların soğuması ile ekimden başlayarak kıyıya gelmeye başlar. Levrek avında da sabahın erken saatleri en verimli zamandır. Burada en önemli altın kural uygun mera bulmaktır. Levrek avı için ırmak ağızları, dalgalı havalar uygundur.
Bulanık sularda avlandıkları için kayalıkların kumlarla buluştuğu noktalarda sık bulunurlar. Nehirle denizin birleştiği bölgede fazlaca bulunurlar. Sebebi de bahsettiğim gibi bulanık suda avlanmalarıdır. Ayrıca kıyılarda dip yapısı eriştelik şeklinde olan bölgelerde sık gözlenirler.
Levrek Balığının Sevdiği Rüzgar; Poyraz!
İlarya: Platerinanın (kefal) küçüğü. İskandil: Oltanın dibe gitmesi, ya da yüzmemesi için iğneden sonra takılan kurşun ağırlık. 150-300 gr. ağırlıkta olur.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Ortalama boyu genellikle 40-50 cm olan kefal balığının bugüne kadar karşılaşılmış en büyük bireyi 120 cm boyunda ve 12 kg ağırlığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri