*Lex causae:işin esasına uygulanacak hukuktaki doğrudan uygulama kuralları. Eğer lex causae yabancı bir hukuk olursa ancak kamu düzenimizle çelişmemesi şartıyla yabancı hukukun müdahaleci kuralları uygulanır.
Bağlama Konusunun Vasıflandırılmasında Lex Causae Yöntemi
Uyuşmazlık konusu olan olayı, uyuşmazlığın esasına uygulanacak yabancı hukuka göre nitelendirmesi veya vasıflandırmasıdır.
Lex fori terimi uyuşmazlığı çözümleyecek mahkemenin kendi hukukunu ifade etmektedir. Bu bağlamda mahkemenin hukuku usulî meselelere mutlak olarak ve esasa ilişkin meselelerde ise belli durumlarda uygulanmaktadır. Usulî meselelerin lex fori'ye tâbi olması tartışmasız kabul gören genel bir ilkedir.
Milletler Arası Özel Hukuk Kanunu kısaltması “möhuk” 5718 sayılı kanun ile düzenlenmiştir. 12 Eylül döneminde çıkarılan 2675 sayılı yasa, 27 Kasım 2007 tarihinde yayınlanan 5718 sayılı yasayla değiştirilmiştir. 2765 sayılı yasadan önce bu konuda Cumhuriyet Döneminde çıkarılmış herhangi bir yasa olmamaktaydı.
Vasıflandırma veya karakterizasyon, bir hukukî müessesenin hukukî karakterinin tespit edilmesidir. İçinde milletlerarası özel hukukta yabancılık unsuru içeren davanın çözümlenmesinde ikinci aşamadır.
İlgili 25 soru bulundu
LRA kuralıdır.Yani bir hukuki işlem yapıldığı yerin hukukuna uygun yapılmışsa geçerlidir. Bunun yanında alternatif kural vardır:lex causae. Lex causae, işlemin esası hakkında yetkili olan hukuk kuralıdır.Bir ingiliz vatandaşı olağanüstü olmayan bir halde vasiyetnameyi sözlü olarak düzenlemiştir.
"Sübjektif hak, insana irade kudreti tanınması yoluyla korunan çıkardır." "Hak, kişinin, hukuk düzenince talep yetkisine sahip bulunduğu menfaattir." Hak, zarar verici davranışa karşı yaptırım öngören normdur. Bireyin yetkisi, normun öngördüğü yaptırımın uygulanmasından ibarettir.
Diğer bir anlatımla, tahkimi bir bütün olarak idare eden, otoritesi altında tutan hukuktur. Türk doktrininde ise, lex arbitri'yi karşılamak üzere, tahkime uygulanacak hukuk, “lex (loci) arbitri” ve “otorite kanunu” kavramları kullanılmaktadır.
Mutad mesken doktrinde genel olarak kişinin gerçek hayat ilişkilerinin sürdüğü, kişinin fiilen oturduğu ve oturmak isteği ve iradesinde olduğu yer olarak tanımlanmaktadır31.
Incorporation metodu ile bir belge, diğer bir belgenin eki ya da parçası haline getirilmektedir. Burada tarafların iradesi, akdedecekleri milletlerarası ticari sözleşmede yollamada bulundukları belgeyi sanki kendileri düzenlemişler gibi dikkate alınması yönündedir.
Objektif Hukuk - Sübjektif Hukuk
Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur. Objektif hukuk kurallarının kişilere tanıdığı haklar, yetkiler ve özgürlükler ise sübjektif hukuku oluşturur.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise, 2015 yılında vermiş olduğu bir kararda münhasır yetkiyi “Münhasır ( kesin ) yetki kuralları dava konusunun sadece Türk mahkemelerinde görülmesini sağlamak amacıyla konulan ve bunu temin eden kurallardır[38]” şeklinde tanımlamıştır.
Uluslararası evliliklerde boşanma için öncelikle yabancı ülkede yapılan evliliğin geçerli olması gerekir. Evliliğin şekline evliliğin yapıldığı ülke hukuku uygulanır. MÖHUK m. 13 f. II ile öngörülen bu düzenlemeye Locus Regit Actum (LRA) kuralı denir.
Lex causae yöntemi: Önsorunun, asıl sorunun esasına tatbik edilen hukukun kanunlar ihtilafı kurallarının yetkili kıldığı hukuka göre çözümlenmesi.
Lex, teknik olarak “kanun” anlamına gelmektedir.
Doğrudan kişilerin hukuki durumunu, kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin sahip olduğu hakları ve yüklendiği borçları belirleyen kurallara maddi hukuk denilmektedir.
Muvafakatname çoğunlukla farklı durumlarda istenilen bir izin belgesi için kullanılan terimdir. Üzerinde, hangi konu hakkında izin verildiğine dair bir bilgi bulunan yazılı belgelere muvafakatname denir.
İkametgâh, kişinin yaşadığı yeri gösterir. Türk Medeni Kanununun 19 ile 22. Maddeleri arasında yerleşim yerine ilişkin hükümler yer almaktadır.
Kesin yetki kuralları, davaya yer bakımından bakabilecek mahkemelerin yasada sınırlı sayıda olduğu kurallardır. Bu kurallar kamu düzenine ilişkin olması sebebiyle yetkisizlik yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Kesin yetkinin söz konusu olduğu durumlarda yetki sözleşmesi yapılamaz.
Milletlerarası Tahkim Kanunu'nun 4. Maddesinin 3. Fıkrası, tahkim anlaşmasına uygulanacak hukuku sözleşmeden ayrı tutmuş ve tahkim anlaşmasını, tarafların tahkim anlaşmasına uygulanmak üzere seçtiği hukuka veya böyle bir hukuk seçimi yapılmadıysa doğrudan Türk hukukuna tabi kılmıştır.
Tahkim Yeri
1 Taraflarca kararlaştırılmadıkça, tahkim yerini Divan belirler. 2 Hakem kurulu, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, taraflara danıştıktan sonra, duruşmaları ve toplantıları uygun gördüğü herhangi bir yerde yapabilir. 3 Hakem kurulu, karar hakkındaki görüşmeleri uygun gördüğü herhangi bir yerde yapabilir.
B) Uyuşmazlığın Esasına Uygulanacak Hukuk (“sözleşme hukuku”) Bu, sözleşme hukuku, veya sözleşmenin tabi olduğu kanun, tarafların uyuşmazlığının esasına uygulanan maddi hukuktur.
Objektif isnadiyet öğretisi; neticenin failin bir eseri olarak görülüp görülemeyeceğini incelemekte, normatif bir değerlendirme ile sorumluluğu tespit etmeye çalışmaktadır. Objektif isnadiyete ilişkin bir karara varılması için öncelikle eylemin nedensel olup olmadığı araştırılır.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
SUBJEKTİF VE OBJEKTİF ARASINDAKİ FARK
Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren tarafsız olmayı ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri