isimden zaman zarfi tureten vurgusuz ek. büyük ünlü uyumunu bozan yapım ekleri arasındadır.
İsimden Fiil Yapım Ekleri
+la-, +le-: Türkçenin en işlek yapım eklerindendir. İsim, sıfat, sıfat ve zarfların sonuna gelerek fiiller türetir.
Bu şekilde eklerin tüm yönleri, kullanılış ve işlevleri tam olarak ortaya konulabilir. +lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
Fiil kök veya gövdelerine gelerek isim, sıfat gibi isim soylu sözcükler veya fiilimsiler oluşturan eklerdir: ce: düşün—ce, eğlen—ce. ecek: giy-ecek, yak-acak, aç—acak, iç-ecek. ak: yat—ak, kaç—ak, dur—ak.
-r/-ar/-er : bozar-, morar-, karar-, sar(ı)ar-, ağ(k)ar– … -se : önemse-, garipse-, susa-, kanıksa-, … Kök ya da gövde durumundaki fiillere eklenerek isim soylu sözcükler oluşturan yapım eklerine, fiilden isim yapım ekleri denir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkçede, bu eklerden biri de fiil kök ve gövdeleri üzerine gelerek onlardan isimler türeten fiilden isim yapım eki -GIn/-GUn'dur. ; Ediskun, 1996, s. 128-151): seç-kin, şaş-kın, tut-kun, düş- kün vb.
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. 2.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Yapım Eki Nasıl Bulunur? Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir. Ünsüz sertleşmesi kuralı sebebiyle c harfi ç'ye, büyük ünlü uyumu nedeniyle e harfi a'ya dönüşebilir. Birkaç farklı görevde kullanılır.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Türkçenin morfolojisi içinde isimden isim yapım kategorisinde yer alan +sIz,+sUz, isimlere gelerek olumsuzluk (negation) veya yokluk (lack) bildiren, geniş kullanım alanına sahip eklerdendir.
İsim hal ekleri
Bunların haricinde eşitlik eki "-ce" ve vasıta eki "-le" de bazı kaynaklarda hâl eki olarak adlandırılır.
+cIK eki asıl küçültme ekidir.
+(y)lA(<ile) şekli, bir ek olarak kullanıldığında eklendiği kelimenin ses özelliğine bağlı olarak “+(y)le, +(y)la” şekillerine giren bir “insturumental (vasıta hâli) eki”dir. “ ile” şeklinde ayrı bir kelime olarak kullanıldığında ise, bir “bağlama edatı”, “sıralama edatı” veya “son çekim edatı” olarak değerlendirilir.
Fiil çekim ekleri, fiilin zaman, kip, kişi ve çoğul durumlarına göre değişiklik gösteren eklerdir. Fiil çekim ekleri, bir fiilin cümlenin içindeki rolünü belirler ve anlamını daha özel hale getirir. Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler. İyelik ekleri ad soylu sözcüklerde ve isim görevinde kullanılan diğer sözcüklerde sahiplik kategorisini temsil eder.
İsmin hal ekleri; yapım eki değil çekim ekidir. Herhangi bir eki yoktur. İsimlerin hiçbir hal eki almamış halleridir. Çoğul, iyelik ve bildirme eki almış olabilir.
İsimden isim yapım ekleri, isimden fiil yapım ekleri, fiilden isim yapım ekleri ve fiilden fiil yapım ekleri çeşitleri olarak sıralanabilir. İsimlerden isim türetmek için kullanılan yapım eklerine isimden isim yapım ekleri denir.
Kelimelerin cümle içerisinde dolaylı tümleç, belirtili nesne ya da zarf tümleci olarak kullanılmasını sağlayan eklere çekim eki denir. Bu ekler, isim ve fiil soylu kelimelerin sonuna ya da gövdesine getirilir. Çekim ekleri, yapım eklerinden farklı olarak kelimenin anlamını değiştirmez.
İsme getirilen yapım eki, fiile getirilmez. Yazılışları, söylenişleri aynı olan yapım eklerini karıştırmamak gerekir. Türetilen kelime isme ait bir çekim eki alıyorsa kelimeye getirilen son yapım eki, isim yapma ekidir. Kelime, fiile ait bir çekim eki alıyorsa kelimedeki son yapım eki, fiil yapmıştır.
Ekler, çekim ve yapım eki olarak ikiye ayrılır. Yapım ekleri İsim ya da fiil soylu kelimelerin sonuna getirilir. Yapım Eki Nedir? Gövdesine ya da köküne geldiği kelimelerin anlamını ve cümledeki görevlerini değiştiren eklere yapım eki denir.
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Dil. "Ölüm" sözcüğü Eski Türkçedeki öl- fiilinden +im son eki ile türemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri