GTİP (ya da gtip, veya G.T. İ. P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir.
52 – İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunludur. Gerek e-Faturada gerek GÇB'de olmazsa olmaz bilgi kabul edilmektedir.
İhracatı gerçekleştirilen ürünler için gtip numarası kullanılmak zorundadır. Bu numarayı fatura da gösterebilmek adına öncelikle Ürün Yönetimi – Stok Yönetimi -Detay Bilgileri kısmından “GTIP No” alanına giriş yapmalısınız.
GTİP, uluslararası ticarette ürünlerin tanımını yapabilmek için kullanılan ve dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler hakkında detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'na denmektedir.
GTİP açılımı, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki 12 haneli kodu ifade eder. GTİP kodu, ithalat ve ihracat işlemlerinde fatura ya da proforma faturada belirtilmesi gereken bir numaradır. GTİP ile uluslararası ticaret sırasında ürünlerin tanımı ve ayrımı sağlanır.
İlgili 29 soru bulundu
GÇB gümrük çıkış beyannamesi kelimelerinin kısaltmasıdır. İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir.
Eğer ürünleriniz GÇB ile yurt dışına çıkıyorsa mutlaka e-fatura ihracat faturası olarak gönderilmelidir, aynı durum bedelsiz ihracat faturası ve serbest bölgelerdeki şirketler için kesilecek faturalar için de geçerlidir. Ekte bulunmuyorsa kağıt veya e-arşiv şeklinde olabilir.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
Oluşturulan bu kod belirli standartlar çerçevesinde hazırlanmakta ve toplamda 12 rakam içermektedir. GTIP numaraları eşyanın pozisyonuna, eşyaya uygulanan çeşitli vergi uygulamalarına ve Dünya Gümrük Örgütü ya da Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı Kombine Nomanklatür kodları ile belirlenmektedir.
13. İhracat faturalarında GTİP numaralarının yazılması zorunlu mu? Evet, ihracat e-faturalarında GTİP numarasının yazması gerekiyor.
GTİP, uzun hali olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun kısaltılmış halidir. Uluslararası ticarette ithalat ve ihracat ürünlerini tanımlamak ve birbirinden ayırmak için rakamlardan oluşan bir koddur. Tüm dünyada kullanılan Armonize Sistem Nomenklatürü, GTİP kodunun çıkış kaynağıdır.
GTİP dış ticarette diğer kavramlardan ayrılmakta ve öne çıkmaktadır. GTİP, gümrük kodlarının belirlenip hesaplanmasında oldukça etkilidir. İhracat rakamlarının belirlenmesinde de GTİP kodlarının ne olduğu etkili olmaktadır. GTİP kodu, dış ticaret için son derece gereklidir.
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde 12 haneli koda verilen isimdir.
Yurt dışı için e-fatura keserken; alıcının vergi kimlik numarası bölümüne rakam olarak 10 tane 2 yazılır. Ardından adres bilgileri girilir ve KDV 0 olarak seçilir. Muafiyet kodu girilir (302) ve faturalandırma yapılır. Fatura kesilirken TL karşılığının belirtilmesi zorunlu değildir.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca döviz karşılığı yurt dışına yapılan satışlardan KDV alınmıyor. İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır.
Alıcı konumundaki yabancı firmalar ise sipariş sırasında vergi numaralarını bildirmekle yükümlüdürler. Alıcı vergi mükellefi değilse vergi numarası kısmına “2222222222” (10 haneli) yazılmalıdır.
Ticaret yasalarına göre, ihracat işlemleri gerçekleştiren tüm satıcılar, cirolarına bağlı olarak e-ihracat faturası kesmek zorundadır. Bu zorunluluk, ülke içinde yapılan satış işlemlerinde e-fatura kullanımına tabi olan tüm satıcıları da ihracat işlemlerinde e-ihracat faturası düzenlemeye yükümlü kılar.
Hizmet İhracatında GTIP Kodu Olur mu? Navlun, sigorta, komisyon gibi hizmetler için GTİP koduna gerek yoktur. Bir ihracat faturasındaki sigorta, navlun ve komisyon maliyetleri, her bir maliyet için ayrı bir satır oluşturmaya gerek kalmadan faturanın satırlarına dağıtılabilmektedir.
açıklanmıştır : " 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
Bu kod, GİB tarafından ihracat faturaları için tanımlanmış istisna kodudur. e-İhracat faturası oluştururken ticari alım-satım yapan firmalar 301 istisna kodunu seçmelidir. Fatura detaylarında e-Fatura tipi "ihracat faturası" olarak seçilmelidir.
Merkez Bankası döviz alış kurunun dikkate alınması gerekmektedir.
Gümrük beyannamesi kaleminde kullanılan e-fatura ile ilgili beyanname tescilinden sonra değişiklik gerektiği durumlarda ise, söz konusu e-faturanın; “beyannamede düzeltme işlemi” yapılarak çıkarılması ardından Bakanlığımız e-fatura portalından iptal edilerek yeni bir e-fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
İhracat kayıtlı faturayı üretici keser. Bu yüzden bu konuyla ilgili bazı görevleri yerine getirmek ve beklentileri karşılamak da üreticinin işidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri