Dizi, temel olarak efsanevi karakterler Leylâ ile Mecnun'un hikâyesi üzerine kurgulanmış ve üzerine absürt komedi, bilimkurgu ve durum komedisi gibi ögeler eklenmiştir.
Ancak ilahi aşkın anlatıldığı Leyla ile Mecnun hikayesi, ilk kez 11. asırda, Nizam-İ Gencevi tarafından yazılmıştır. Bu hikaye gerçek olmasa bile, bir benzerinin Suudi Arabistan'da yaşandığına inanılmaktadır.
1) Leyla ile Mecnun Mesnevileri ve Fuzulî'nin Eseri Leyla ile Mecnun hikâyesi ilk olarak Arap şairler tarafından kaleme alınmıştır. İran Edebiyatı'nda XII. yüzyılda Nizamî tarafından yazılan Leyla ile Mecnun, bu hikâyenin tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Leyla ve Mecnun teması, Farsça'dan Urdu ve Hint edebiyatına da girmiş; 16.yüzyıldan itibaren Türk halk edebiyatına da geçerek anonim bir halk hikâyesine dönüşmüştür.
LEYLA İLE MECNUN'UN MEZARI BULUNDU
İran'ın güneydoğusundaki Belucistan Eyaleti'nde Helmand Nehri kıyısında bulunan bir Tunç Çağı yerleşimi olan Shahr-e Sukhteh'de kazı yapan arkeologlar inanılmaz bir gerçekle karşılaştılar.
İlgili 19 soru bulundu
Leyla ve Mecnun Emeviler döneminde 700'lü yıllarda yaşamış ve bu hikâye o kadar çok tutulmuş ki, birçok şair Leyla ve Mecnun'u yeniden yazmıştır.
Fuzûlî tarafından kaleme alınan çift kahramanlı aşk mesnevisi. Doğu edebiyatlarının klasikleşmiş aşk hikâyesi konularından olan Leyla ile Mecnun, 7.yy.da Kays b. el- Mülevvah'ın amcasının kızına karşı beslediği duygular için söylediği aşk içerikli şiirlere dayandırılan bir anlatıdır.
Mecnun, ilkokul yıllarında trafik kazası geçiren ve kaza sonunda felç olan bir çocuktur. 103 bölüm yayınlanan dizi, aslında felçli Mecnun'un aklından geçen koca bir hayal ürünüdür.
Bu sırada Leyla'yı ailesi çok zengin biriyle evlendirmiş. Leyla kocasına ona kendisini bir perinin sevdiğini ve ona hiç yaklaşmamasını söylemiş. Kocası korkmuş ve ona hiç yaklaşmamış. Leyla'nın evlendiğini duyan Mecnun, ona kırılmış ve iyice kendini çöllere bırakmış.
TRT 1 ekranlarında üç sezon yayınlanan dizi, ekibin Gezi eylemlerine destek vermesinin ardından yayından kaldırılmıştı. Senaryosunu Burak Aksak'ın yazdığı, yönetmenliğini Onur Ünlü'nün yaptığı dizi dijital yayın platformu Exxen'de izleyicilerle yeniden buluşmuştu.
Arap Edebiyatı'ndaki bu basit kıssayı ilk defa planlı bir hikâye şekline getiren XII. yüzyılda yaşamış olan Genceli Nizamî'dir (Levend, 1959: 11). Fars Edebiyatı'nda birçok Leylâ ve Mecnun mesnevisi yazılmıştır; bazı şairler Leylâ ve Mecnun hikâyelerini tasavvufi unsurlar kullanarak kurgulamıştır.
Özellikle Arap, Türk, Fars ve Urdu edebiyatlarında ele alınmış bu aşk hikâyesinin iki kahramanından biri olan Mecnûn, 70 (689) yılı civarında öldüğü ve adının Kays b.
Mecnun'un evi de Kireçburnu'nda
3. köprü manzaralı olan ev 4 oda bir salon tripleks özellikler taşıyor. Bahçesinde İskender'in çay içtiği, merdivenlerinde Leyla ile Mecnun'un sohbet ettiği o meşhur evin değeri milyon dolarlarla ölçülüyor. Dizinin Kamil'inin hiç forma giymediği stad da yine Kireçburnu'nda bulunuyor.
Leyla ile Kays okulda. O âşıklar arasında en bilinenler Leyla ile Mecnun. Arap yarım adasında yaşayan Leyla Binti Mehdi bin Sa'd ile Kays Bin el Mülevvah, okulda tanışarak birbirlerine âşık oldu. Gittikçe alevlenen bu macerayı öğrenen Leyla'nın annesi kızını bir daha okula göndermedi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mecnun kelimesi, cünun sözcüğünden türetilmiştir. Cünun, delirmek ve çıldırmak anlamına gelirken, Mecnun da aşkından deliye dönmüş olan kimse demektir. Fuzuli tarafından kaleme alınan Leyla ile Mecnun mesnevisinde, Mecnun, ilahi aşkı ve ahiret özlemini simgeler.
Duygu Sağıroğlu yönettiği Türk sinemasının ilk 'Leyla ile Mecnun' filmi, 1972 yılında Diyarbakır'da çekilmiştir. Filmin Başrollerini ise Fatma Girik ile Kadir İnanır paylaştı.
Leylâ ile Mecnûn, kaynağı Arap edebiyatı olan meşhur bir aşk hikâyesinin kahramanlarıdır. Bu hikâye, klasik Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında çokça işlenmiş, bu edebi geleneklere mensup birçok şair tarafından mesnevi formunda müstakil birer eser olarak kaleme alınmıştır.
dağ içinden geçecek karayolunun inşaa işini taahhüt eden (müteahhit) olmasıdır. leyla'yı delmektir. bildiğiniz gibi dağlar sivridir. buradan da cermen dillerinde eril artikeli olduğunu anlayabiliriz. mesela almanca'da der berg'dir. yani dağ erkektir.
Dizinin çoğu bölümlerini Onur Ünlü yönetmiş olup, diğer bölümlerini de Eyüp Boz ve Murat Onbul yönetmiştir. Dizinin senaristi ise Burak Aksak'tır. Dizi, 2011-2014 yılları arasında TRT 1'de 3 sezon ve toplam 104 bölüm yayınlanmıştır.
Ekranların fenomen dizisi 'Leyla ile Mecnun'un setinde geçtiğimiz gün dayak skandalı yaşanmış, dizide 'Arda' karakterini canlandıran Ushan Çakır, 'Leyla' rolündeki Ezgi Asaroğlu'nu dövmüştü. Ezgi Aşaroğlu bugün Twitter'dan kovulduğunu açıkladı.
Edebiyat tarihlerinde, çift kahramanlı aşk hikâyeleri başlığı altında sunulan Leylâ ve Mecnûn mesnevileri, ana çizgisi aşk ve macera olan mesnevilerdir. Bu mesnevilerde tematik olarak kahramanların beşerî aşktan, ilâhî aşka yönelişleri, tasavvufî bir platformda ele alınır.
Sevilen dizi ekranlara ikinci kez veda etti. "Leyla ile Mecnun" dizisi bir kez daha final yaptı. İlk olarak 2011 yılında TRT ekranlarında yayınlanan dizi, 2014 yılına kadar üç sezon devam etti ve arkasında büyük bir hayran kitlesi bırakarak ekranlara vedaetti.
Dizinin Leyla ile Mecnun dizisiyle buluştuğu bölümün Ankara sahnelerinden birisi 50. Yıl Parkı'nda çekildi, buradan.
Leylaya sormuşlar ; Mecnun mu seni daha çok sevdi yoksa sen mi? -Leyla; -Elbette ki ben daha çok sevdim..! demiş Herkes çok şaşırmış bu cevaba.. -Nasıl olur o senin aşkından çöllerde gezdi, -Aklını kaçırdı ..!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri